« Върни се назад Публикувано на 01.05.2014 / 10:12

ПЕНГЕЗОВ МАЧКА ПРОКУРОР „МИЛИЦИОНЕР”

 

След публикуване на интервю във в. 24 часа на прокурор Стоил Тойчев, който разследвал Веселин Пангезов, Пенгезов отвръща на удара с право на отговор във в. 24 часа. Учудващо за прокурорските нрави, прокурор Тойчев на две страници обяснява как чел в продължение на четири години не знам си колко „терабайта” и как сам, ама абсолютно сам, разследвал, понеже едва ли не бил последния мохикан, който се пазел от натиск. Публикуваме правото на отговор на Пенгезов от в. 24 часа:

„Семпли и необмислени лъжи – с това изобилстват дадените за публикуване в бр. 116 от 30 април 2014 г. страници със снимка на лицето Стоил Тойчев, определени като “интервю”.

Очаквах подобно пускане на лъжи в общественото пространство след това, което се случи в последните няколко дни – дебелашката саморазправа с мен и семейството ми, маскирана по стечение на обстоятелствата с червената тога на държавното обвинение. Саморазправа, която, неочаквано за мен, възмути дори някои от най-големите ми недоброжелатели.

В този смисъл не съм изненадан от “страниците на Тойчев” във всекидневника. Както и от биографичната справка, в която е съобщено, че е завършил право “в Академията на МВР”. Тя всъщност се явява излишна – още в началото на излиянието Тойчев съобщава, че след като приключил разследването срещу мен, го изпратил на Софийската военноокръжна прокуратура, защото по закон само тя можела да ме разследва. Значи той го разследвал 4 години и след като приключил разследването, го изпратил за разследване. Признавам – трудно следя логиката.

По-нататък – възпитаникът на Академията на МВР услужливо за господарите си излага обвинителната теза на прокуратурата като нещо категорично доказано. Абстрахирайки се напълно от факта, че тя е само страна в един процес, който тепърва предстои и който ми се ще да започне скоро в съда, но тук е мястото да изкажа убеждението си, че в следващата една година това няма да се случи. Не без знанието на онези, които толерират девиантно поведение на своите подчинени в една пирамидална структура, показала през годините мрачна зависимост от политико-олигархични кръгове в родината.

Продължаваме с лъжите на лицето Тойчев – лично бил разследвал делото срещу мен поради убеденост, че на когото и друг да се възложи, щяло да му се окаже натиск. Пропуска да каже от кого, но това бледнее на фона на твърдостта и саможертвата на този прокурор от МВР. Представям си колко истински биха били нещата, ако имаше повече от тази порода хора – твърди, устойчиви, непоколебими и предани.

Така – оттук насетне кратко ще изброя останалите лъжи в текста, защото, като погледнах за пореден път снимката на този своеобразен воин на честта, разбрах, че нещата от живота често са напълно безсмислени.

Някой му бил казал, че аз съм казал, че съм доволен, че ме разследва той, защото не е човек, който би изпълнил поръчката на Цветанов; никога не съм обсъждал лицето Тойчев с мои познати; по правило в подобни ситуации се обсъждат ходовете на кукловодите, а не подскоците на тези, които те държат на конците си.

И още – едно от делата по моя жалба се гледало от съдия Антон Урумов, когото с моя заповед съм командировал по-късно от Софийския районен съд в Софийския градски съд; типична милиционерска лъжа – достъпната за хора от съдебната система справка сочи, че през лятото на 2012 г. съдия Урумов е командирован в СГС от и.ф. председател на Софийския апелативен съд съдия Петя Шишкова, председател и на наказателната колегия в съда.

Бил разпитвал компютърни специалисти, които участвали в проекта, по който съм обвинен, които очевидно са направили каквото трябва и също така са получили и възнаграждения по него, но после – видиш ли, емигрирали, защото били видели какво прави съдът тук; мисля, че съвсем правилно това се явява нещо като финал на разказите на Тойчев. Човек може, колкото може. С тези умения нищо чудно някой ден г-н Тойчев също да бъде посочен за главен прокурор.

ВЕСЕЛИН ПЕНГЕЗОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОФИЙСКИЯ

АПЕЛАТИВЕН СЪД”

Afera.bg

 

«