« Върни се назад Публикувано на 06.01.2011 / 10:40

Пеещите бирници – нов челен български опит

"О, соле мио" в български вариант оглася китното балканско градче Сопот, родно място както на дядо Вазов, така и на цяла плеяда симпатични чешити – от героите на "Чичовци" през "Под игото" до "героите" на сегашната общинска администрация начело с кмета Веселин Личев. Последните са автори на нестандартен метод за събиране на вземания чрез …серенади!
Хитрец си ти, Андрешко…

Местната мъжка вокална група за патриотични песни успява да дръпне тънката струна на честолюбието и достойнството на длъжниците. С огромен успех, тъй като само през първите 2-3 дни от уличните изяви на пеещите бирници били събрани близо 20 хиляди лева. За разлика от онзи бирник, оставен от Андрешко да затъне в калта.
С китара в ръка…

Подобен челен опит приложи неотдавна и друг български кмет. За да спре превръщането на родопското село Забърдо в сметище, тамошният лидер реши да отнема табелката "Образцов дом" от онези къщи, чиито обитатели не си изхвърлят съвестно боклука. Вълнуващо и възпитателно.

Ето как двама "селски" кметове проявяват изобретателност, която дава резултат. Може би да ги поощрим да споделят челния си опит с финансовия министър, самопровъзгласил се за незаменим експерт от първата десятка международни финансисти. Още в началото беше пределно ясно, че неговият почин да замени данък "лукс" с данък "колиба" няма много да напълни държавната хазна.
Даже хич.

Обречен би бил и всеки опит да се обложат надлежно лъжливите длъжници чрез репресивни фискални мерки. Защото тези мерки осъждат на гибел малкия и среден бизнес в угода на шепа монополисти. Видя се, че няма никаква файда нито от показните полицейски акции, нито от въздушните разходки на летящите данъчни. Още не знаем какво ще постигне последното хрумване на българския премиер да върже бензиноколонките направо за фиска.

Стига ни тая награда…
От сопотския кмет биха могли обаче да се поучат и редица световни лидери. Например президентът Саркози да прави серенади на румънските и българските роми – белким си тръгнат доброволно; премиерът Берлускони – към боговете да го пощадят откъм скандали поне за ден-два; или канцлерката Меркел с китара в ръка да "вразумява" производителите на фуражни смески. Стигнала би ни тогава тая награда, че българският опит е оценен по достойнство в чужбина.

Емилиян Лилов
www.dw-world.de/dw

«