« Върни се назад Публикувано на 21.01.2014 / 19:51

ПАТРАШКОВА: ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОДЛОЖАТ НА СЪМНЕНИЕ СРЕЩИТЕ МЕЖДУ БОРИСОВ, ПЕТКОВ И ПЪРВАНОВ, ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЕФЕКТА „МИШО БИРАТА”!

 

След като Софийска районна прокуратура образува проверка на сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов, от пресцентъра на прокуратурата бе тиражиран текст, в който пише, че „с писмо до главния прокурор на Р България и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ главният редактор на в. „Галерия“ Кристина Патрашкова заявява, че източниците на информация, с които тя разполага, не са предоставили документация или записи на разговори между лицата Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков. Поради това г-жа Патрашкова не е в състояние да предаде данни на компетентните органи.”

Незнайно защо водещият по bTV Димитър Цонев, докато интервюираше Георги Първанов се позова на „агенция Пик” /на лицето Недялко Недялков/, като че ли се позовава на CNN, абсурно,предвид жълтакавия цвят на недялковата медийка.

За АФЕРА Кристина Патрашкова заяви, че в писмото си до главния прокурор и шефа на ДАНС, което кой знае защо не е пуснато на сайта на прокуратурата в пълния му автентичен вид, е заявила, че „според нашите източници, пожелали анонимност, контактите между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков са факт и „твърдим категорично, че поне едно лице от тримата е правило записи на срещите. Тези записи би следвало да се намират в едно от тези лица и ние призоваваме прокуратурата да ги потърси”.

Патрашкова уточни, че „информаторите на в.Галерия смятат, че след оповестяването за тези срещи, се е стигнало до самопризнание за тях и по точно за тази, която касае АЕЦ „Белене”.

Според журналистката на този етап информаторите и не желаят да бъдат публикувани тези записи, защото след вербалната агресия на Румен Петков и Бойко Борисов като защитна теза, целта е да се подложат на съмнение проведените разговори, за да се постигне ефектът „Мишо Бирата“. „При скандала с Мишо Бирата  също започнаха спекулации, че не са истина, въпреки че се оказаха автентични. Тъй като институциите започнаха да разследват случая, аз предпочитам да оставя тази задача на компетентните органи“, коментира още Патрашкова.

След скандала, стартиран от Кристина Патрашкова, жестокия обяснителен режим, в който влязоха Георги Първанов, Румен Петков и Бойко Борисов, на практика показа взаимообвързаността им.

А всеки журналист е задължително да пази своите източници като зеницата на очите си. Иначе си е подписал смъртната журналистическа присъда.

Ето и цялото писмо на Патрашкова:

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА Р БЪЛГАРИЯ

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАНС

Г-Н ВЛАДИМИР ПИСАНЧЕВ

 Уважаеми г-н Главен прокурор,

Уважаеми г-н Председател на ДАНС,

Благодарим  за проявения от вас интерес към публикацията от последния брой на вестник „Галерия“ от 16 -22. I. 2014 г., в която разказваме за политически контакти в битов план на политическите дейци  Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков.

      Според нашите източници, пожелали анонимност, тези контакти са факт и поне едно лице, участвало в тях е правило записи. По наше убеждение тези записи са факт и би следвало да се намират в едно от по-горе споменатите лица.

       След публикацията нашите информатори смятат, че се е стигнало до самопризнание за тези срещи  и на този етап няма нужда да ни дават  достъп до  оригинал или копие от записа .Още повече те имат право на това съгласно чл.15, ал.4 от Закона за радиото и телевизията, по силата на който журналистите са длъжни да пазят в тайна източника на информация, ако това изрично е поискано от лицето, което я е предоставило.

        Поради това  не считаме за необходимо български журналисти да биват привиквани на разпити в оглавяваните от вас институции, с оглед на това че са съобщили истината на българското общество.

         Ние не сме страна по случая и се надяваме, че  българските медии  няма да станат жертва за пореден път на политико-икономически битки и интереси.

С уважение:

 Кристина Патрашкова, главен редактор на „Галерия” 

 afera.bg

 

«