« Върни се назад Публикувано на 29.06.2022 / 7:59

ПАРТИЯ МИР: КИРИЛ ПЕТКОВ НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА И ВИЕНСКАТА КОНВЕНЦИЯ!

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) изразява сериозна загриженост във връзкa с обявеното вчера в лично изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков решение за изгонване на 70 руски дипломати, акредитирани в България. Това се казва в позицията на партията, разпространена до медиите. Ето и пълната позиция на партия МИР:

Партия МИР категорично се противопоставя на опита на министър-председателя в оставка Кирил Петков грубо да погазва Конституцията и законите на страната, както и да нарушава чл. 3, ал. 1  от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Притеснителен е фактът, че решението за изгонване на 70 руски дипломати, акредитирани в България, не е обсъждано и не е взето по надлежен ред от Министерския съвет на Република България, както и че това се случва в отсъствието на министъра на външните работи. Както стана ясно, това решение не е обсъждано дори в Коалиционния съвет, а е взето еднолично от Кирил Петков.

Партия МИР напомня, че Кирил Петков още преди време открито заяви, че съставът на руското посолство в България бил много по-голям от този на българското в Русия и че ще бъде необходимо той да бъде „редуциран“, за да се спазела „реципрочността“. Ако това е истинската причина за вчерашното „принципно“ решение, то тази „реципрочност“ трябва ли да бъде приложена и спрямо посолства в България на други държави, чиито персонал също надвишава този на съответните български посолства?

Във връзка с изложените аргументите за това решение, посочени в съобщението на Министерство на външните работи, партия МИР заявява, че прави силно впечатление, че зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова не разяснява дали това решение е на базата на подписано двустранно споразумение между Република България и Руската федерация относно числеността на персонала на дипломатическите представителства или решението е взето единствено и само по преценка на българските власти.

Аргументът, че искането за намаляване на персонала е съобразено с настоящото състояние на двустранните отношения, предизвиква допълнителни въпроси относно намерението и волята на България да поддържа каквито и да било отношения с Руската федерация.

Не са представени също така мотивите за решението България да закрие временно Консулството си в Екатеринбург. Това поставя въпроса за липсата на адекватна защита на българските граждани, които живеят на територията на съответния консулски окръг. Още по-неаргументирано е „предложението“ руската страна да закрие своето Генерално консулство в Русе.

Партия МИР счита, че изострената международна обстановка изисква наличието на повече лостове на дипломацията и възможности за оказване на съдействие на нашите сънародници зад граница, от което те биват съзнателно лишени от страна на българското правителство с настоящото решение.

Партия МИР застъпва цялостното изпълнение на чл. 3, ал. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според който функциите на дипломатическото представителство се състоят в представляване на изпращащата държава в приемащата държава; в защитаване в приемащата държава на интересите на изпращащата държава и на нейните граждани в границите, допускани от международното право; във водене на преговори с правителството на приемащата държава; в изясняване с всички законни средства на условията и развитието на събитията в приемащата държава и съобщаването за тях на правителството на изпращащата държава; в насърчаване на приятелските отношения между изпращащата държава и приемащата държава и в развиване на техните взаимоотношения в областта на икономиката, културата и науката.

Според партия МИР намаленият до под санитарния минимум състав на българските дипломатически представителства в Русия, освен че допълнително нагнетява двустранните отношения между Република България и Руската Федерация, то застрашава българския национален интерес и националната сигурност на България.

Според партия МИР министър-председателят в оставка Кирил Петков няма нито законовото, нито моралното право да прави подобни действия, които освен всичко друго са в разрез с националния интерес на България, за което той трябва да понесе наказателна отговорност.

Партия МИР задава следните въпроси на Кирил Петков, чиито отговори той дължи на българските граждани:

  1. Търси ли Кирил Петков с това решение и с тази истерия начин да си заработи оставането на власт и трябва ли всички български граждани и цяла България да платим за това?
  2. Къде е газът, който Кирил Петков обеща и на каква цена?
  3. Къде са туристите?
  4. Къде е работещата българска икономика?
  5. Къде са огромните инвестиции, които Кирил Петков обеща?
  6. Чии интереси защитава Кирил Петков, след като очевидно и вече доказано не защитава националните интереси на България?

afera.bg

 

 

 

«