« Върни се назад Публикувано на 16.12.2014 / 19:31

О, не! О, да! Как се износваш..

Кеворк КеворкянОчевидно е, че този Парламент е най-разпиленият за всичките години на Прехода; някакъв Бог се е объркал – и всеки говори нещо си на някакъв свой език, всеки ден всичко започва отначало; и за „Южен поток“ не успяха да съчинят едно свястно изречение. Дори няколко дивака от „Ислямска държава“ да приседнат на последния ред, и на тях няма да им обърнат внимание – толкова са разсеяни.
Обаче въпреки цялата тази несмисленост Парламентът може да се окаже неочаквано устойчив. Сякаш някой е мацнал по депутатските седалки по малко от онова фамозно лепило „Капчица“ – знаете го от рекламата, в която един идиот виси, залепен за тавана; в нашия случай са залепнали задниците на депутатите и те скоро няма да се отлепят от местата си. Но за чия сметка ще бъде това?
Страхът ражда трайността на този парламент – всеки се страхува от всеки, всички се страхуват от нещо и дори от всичко.

Парадоксалното е, че жертва на този страх може да стане Бойко – единственият, който няма основание да се страхува.

Никой няма желание – заради нови избори – да гази из България, която ще става все по-кална; и какви пък да ги дъвче пред публиката. Устойчивостта на Парламента може да бъде видяна и през този дефицит: представете си, че още утре всички се разкарат от главите ни и влязат в кампания – и какво очаквате да говорят, какви послания да измътят; те и последните избори ги изкараха съвсем без запомнящи се послания, само дето не правеха заедно предизборните си митинги. Следващите избори ще останат съвсем без думи, може би ще ни сугестират с някакви жестомимични излияния; а и какво имат да казват на простолюдието – какво наистина? Затова са се хванали в клинч, един в друг, държат се като уморени и уплашени боксьори – категория муха, и не им трябва друго.

Така изглеждат нещата и може би затова Румяна Бъчварова подхвърли преди време, че не се тревожи дали Патриотичният фронт ще напусне онова нещо, което само от приличие наричат „коалиция“ – далеч по-подходящо е да му казват „сбириток“.

Бъчварова каза, че и без патриотите те ще имат 118 гласа – а пък ГЕРБ вече били управлявали дори със 117. Думите й са доста нелюбезни, но тя очевидно не го съзнава – защото така излиза, че и тя гледа на коалицията като сбириток, щом смята, че и сега ГЕРБ управлява, а пък останалите са някакъв придатък. Но така ли е наистина? И губи ли някой от това „управление“ – освен ГЕРБ, а преди всичко Бойко?
Доста хора смятат, че Бъчварова е новата елка/сметачна машинка на Бойко. Обаче, от друга страна, тя е и социоложка, което… Което какво? Е, да, знаете какво. 118 е много фалшива цифра – реалната цифра е 84. Засега. А как изглежда това клето 84 на фона на бързото изхабяване на ГЕРБ – в резултат от компромисите, с които се храни три пъти на ден?
Не е научно доказано кой от залепените за банките задници колко бързо се износва. Но е ясно едно – най-голямата опасност от износване ще бъде за сметка на Бойко.
Кристалина Георгиева вече го похвали за бързата му реакция след ритника на Путин, понеже Бойко веднага заминал за Брюксел – и човек започва да се пита дали пък Кристалина не е еврокомисар, който отговаря за реакциите на Бойко. В случая обаче далеч по-разумно щеше да бъде да му спести този комплимент.

Защото „реакцията“ може да бъде видяна и по друг начин:все тичаш да те оправят в Брюксел.

И какво получихме от това тичане: някакъв невнятен комплимент от някакъв Юнкер за някакъв велик народ. Най-разумното за Бойко е да отиде незабавно на нови избори.
Нека си направи един експеримент, това не е за казване публично, но вече започнах – и в най-вътрешния кръг на ГЕРБ да постави въпроса за нови избори, за да види кои ще са против. Противниците без изключение ще бъдат хора без опит в изборните практики и в организационната работа. Номенклатурата – срещу практиците изборджии. Вие на кого бихте заложили? Министрите и вицепремиерите ще се опъват, понеже ще загубят кабинетите си – но техните загуби са нищо в сравнение с тази на Бойко.
Противниците на изборите ще започнат да пресмятат какви ефекти ще донесе управлението на ГЕРБ, колко магистрали ще бъдат построени и пр. Да де, обаче след оставката на Бойко през 2012-а хората на Мукавения Голиат Станишев пък пресметнаха, че те са построили повече километри, поне така твърдяха, и това бе заложено за последно в съзнанието на простолюдието. Бойко няма никаква сметка да продължава да си играе на патрон на коалицията, но, изглежда, инстинктът му за оцеляване е в отпуск.
Номенклатурата от тесния му кръг, която ще настоява кабинетът да изкара до местните избори, може ли да му каже с какво ще се похвалят тогава, какви ще са резултатите, които ще изсипят пред простолюдието? Какво му казват по този повод елките?
Като цяло и в Сбиритока са в цугцванг – правят симулативни ходове, нищо повече, докато опозицията им подлага по някоя динена кора. Никой сериозен човек няма да пропусне да свърже сметките на Румяна Б. с натирването – прекалено шумно и театрално – на двама депутати от ДПС. Затова госпожата спокойно можеше да каже, че ще управляват не със 118 депутати, а със 120. Утре от ДПС могат да ги докарат и до 125. А Бойко не може да забрани на „люспите“ да го обичат: „Не можеш, повелителю, обичкаме те и толкова!“ Това също го износва.
Ами онази Баракова – булката беглец на Бареков, поне да се казваше Барекова. Какво си мисли Бойко – че кудкудякането й вече не минава за негова сметка ли?

А дали вече е разбрал защо Путин нарита „Южен поток“ сега, а не тогава, когато Орешарски се парализира от сенатора Джо Байдън; или когато онзи навлек Щонов написа писмото си, с което прекрати проекта.
Защо ритникът не дойде тогава, а сега?
Ако Бойко си отговори на този въпрос, ще е наясно кога да прави изборите.

Защото Юнкер утре ще отиде в Кремъл да пийне водка „Путинка“ и да хапне блини с хайвер. Ама нашите балами няма да имат тази чест.
Всички игри отсега нататък ще бъдат за сметка на Бойко – само за негова сметка, всички до една.
Вижте какво направи дори Костов – театрално се самоотстрани, за да не бъде свързван с интригите и провалите на реформаторите. Все едно че се скри в някой от чувалите си с пари от КТБ. Вярвате ли на това самоотстраняване? Едва ли. Но това е важен знак, включително и за Бойко.
Единственото сигурно е, че Бойко отглежда в полога на сбиритока най-големия си опонент за президентските избори – Кунева.
Единствената цел, която ще гонят кавгаджиите, които неизвестно защо продължават да се наричат реформатори, е да получат президентската канцелария, това ще бъде реваншът им срещу Бойко.
За Кунева да не говорим – тя ще си трае, докато Бойко я отгледа, както трябва, за кандидат-президент; то и без друго след Плевнелиев няма никаква възможност ГЕРБ да има печеливш кандидат.

Бойко сигурно е чувал, че някои идиоти гласят Астролога за втори мандат – ако ще е от името на „Каолин“ – добре; но ако е от името на ГЕРБ – поръчвай ковчего, както се изрази един народен глас.

Белоградчишкият край бе потънал по реда си в българската бездна: десетки села останали без ток, без телефони, без транспорт, за лекари да не говорим. И един старец ведро обобщи: „Ако те заболи нещо, направо поръчвай ковчего!“ Тъй че не виждам как Бойко ще спечели за себе си битката за канцеларията на Плевнелиев, ако продължават да го щавят от Сбиритока.
Какво казвате? Бил обещал в парламента, че няма да се кандидатира? Сериозно? О, да!
________________________________________
Други публикации на автора може да намерите в сайта www. kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.
________________________________________
Кеворк КЕВОРКЯН,

в. Преса

«