« Върни се назад Публикувано на 03.02.2022 / 14:49

ОФШОРНИТЕ ВЛАДЕНИЯ НА КРЪГА „КАПИТАЛ“

Уважаема АФЕРА, чрез вас алармираме институциите за лицето, което стои зад властта на „новите“ „почтени“.

Офшорните владения на кръга „Капитал“

Иво Прокопиев е свързан с 22 чуждестранни дружества, регистрирани в 13 дестинации по цял свят

Оказва се, че бизнесът на Иво Прокопиев, който е издател на вестниците „Капитал“ и „Дневник“, както и собственик на конгломерат от фирми, обединени около „Алфа финанс холдинг“, има светла, но и значителна тъмна част, за истинските размери на която едва ли някой е подозирал. Но ако за „светлата“ част се знае достатъчно, защото българските дружества на семейство Прокопиеви са видими чрез регистрацията им в Търговския регистър, то проучване, стъпващо на достоверни източници и на публична информация, установява десетки фирми извън България, свързани или пряко контролирани от Иво Прокопиев. Проверката показва, че част от тези фирми вече не са действащи, но други развиват значителна дейност, с неясни засега капитали.

Кой е Иво Прокопиев?

Бизнесът на Прокопиев стартира през 90-те години на миналия век с медии, създавайки дружеството      „Икономедиа“ (издател на вестниците „Капитал“ и „Дневник“), в което първоначално е съдружник с Филип Харманджиев, а впоследствие с Теодор Захов. През 2000г., по времето на Иван Костов, Иво Прокопиев приватизира (според някои скандално и на занижена цена, платена с компенсаторни записи, а според него – напълно законно) едно от най-големите в Европа предприятия за производство на каолинова суровина, като няколко години по-рано, през 1997-ма, Филип Харманджиев се сдобива, отново чрез приватизация, с Винпром „Дамяница“. През 2013г. „Каолин“ е продадено от Прокопиев на немската фирма „Кварцверке“, в сделка за над 100 милиона евро. Междувременно „Алфа финанс холдинг“ се разраства изключително много и към 2021г. обхваща десетки дружества с инвестиции в недвижими имоти, финансови услуги, посредничеството, банковия сектор и възобновяемите енергийни източници. Годишните обороти на холдинговата структура възлизат на стотици милиони лева, а Прокопиев не крие интересите си към политиката, същевременно създавайки в обществото представата на загрижен за просперитета на държавата крупен бизнесмен. Всъщност Прокопиев е противоречива личност, обвиняван в задкулисие, скрито участие във властта (в правителствата на ГЕРБ), както и в политическо инженерство. През годините му бяха повдигнати две обвинения от прокуратурата – за приватизацията на „Каолин“, по което получи оправдателна присъда в далечната 2003-та, а държавното обвинение заяви в последното съдебно заседание по делото, че не го поддържа, както и за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН, по което седна на подсъдимата скамейка заедно с Трайчо Трайков и Симеон Дянков, но също беше оправдан в началото на тази година, като прокуратурата отново не протестира.

Фирми на светло

През годините Иво Прокопиев е участвал в най-малко 101 търговски дружества, сдружения, фондове, граждански дружества и неправителствени организации, регистрирани на територията на България, като към момента е свързан с 80 действащи юридически лица. Основния му холдинг „Алфа финанс“ има на свой ред участие в 45 фирми, като индивидуалните му активи възлизат на 241 милиона лева. В отчетите на това дружество е посочено, че основните дейности на групата са насочени в направленията финансови услуги и финансово посредничество (чрез подгрупата „Финансиа груп“ АД), инвестиции в недвижими имоти (чрез подгрупата „Лендмарк Холдингс“ ЕАД), фотоволтаична енергетика (чрез подгрупата „Соларпро Холдинг“ АД) и логистика (чрез „Дунавски индустриален парк“ АД).

Скритият бизнес на кръга „Капитал“ в чужбина

Какво обаче налага част от тези парични средства, генерирани от Прокопиев приоритетно чрез „Алфа финанс холдинг“ и свързаните с него български дружества, да бъдат изнасяни в чужбина? Кореспондират ли тези действия с желанието му да бъдат заплащани по-малко данъци в страната или пък кръгът „Капитал“ просто инвестира в подходящата за това среда, са въпроси, на които до момента няма отговор.

Оказва се, че свързани или контролирани от Прокопиев чуждестранни дружества се намират в Европа, Северна Америка и Азия, като три от дестинациите – Република Кипър, Люксембург и Малта, са предпочитани, когато става дума за спестяване името на крайния собственик или за избягване на данъчни формалности. За някои от дружествата от години се подозира, че са свързани с „Алфа финанс холдинг“, но за повечето от тях нито Прокопиев, нито медиите или институциите в България до момента, са давали официална индикация за съществуването им.

Европа, Северна Америка и Азия

Най-много свързани с Иво Прокопиев дружества се откриват в Европа. Във Великобритания са само две – ROSWELL INVESTMENTS LIMITED и BLACKSTONE INTERNATIONAL INVESTMENTS LLP, но за сметка на това цели 5 фирми от кръга „Капитал“ са регистрирани на територията на Република Кипър – STOCKFORT LTD, WICLEF HOLDING LIMITED, HANFORD CONSULTANCY (OVERSEAS) LIMITED, STALLBERG INVESTMENTS LIMITED и LOMPOK INVESTMENT LIMITED.

В Швейцария Прокопиев e свързан с компанията DALKOTIN AG, а в Нидерландия – с GREEN BIRD INVESTMENT B.V.

По едно дружество също така има в Дания – ENIIG RENEWABLES A/S, Португалия – REXONIA – SERVICOS DE CONSULTORIA, SOCIEDADE UNIPESSOAL LDA, Сърбия – ЮГО КАОЛИН АД, Румъния – КАОЛИН МИНЕРАЛ и Албания – КАОЛИН АЛБАНИЯ.

Две фирми се откриват в Украйна – КАОЛИН АЗОВ и ПРОМИНЕРАЛ, а три в Люксембург – IMMOBILIEN PROGRESS MANAGEMENT S.A., LANDMARK PROPERTY MANAGEMENT S.A., EUROPEAN RETAIL INVESTMENT S.A.

Две фирми де факто контролира Иво Прокопиев и в Съединените американски щати – GLOBE INVESTMENTS и EMERGING DISTRESSED INVESTMENTS INC.

Сингапур беше избраната от Прокопиев дестинация, когато напусна със семейството си България през 2010г., оплаквайки се от институционален тормоз и заплахи за живота му, така че очаквано, там също има негова фирма – „BALKASIA PTE” LTD, в която е съдружник 50/50 със съпругата си Галя Прокопиева, а инвестираният капитал е 100 000 сингапурски долара. Фирмата развива дейност и към момента.

С каква цел са регистрирани чуждестранните дружества?

За повечето от фирмите липсва каквато и да било публична информация. Тези, които са свързани с „Каолин“ и са негови дъщерни дружества в Сърбия, Албания, Украйна и Румъния – ЮГО КАОЛИН АД, КАОЛИН МИНЕРАЛ, КАОЛИН ИНДУСТРИАЛ МИНЕРАЛЕР, КАОЛИН АЗОВ,  ПРОМИНЕРАЛ и КАОЛИН АЛБАНИЯ, вероятно са преминали в собственост на немската „Кварцверке“ след сделката от 2013г. Известно е също, че чрез „Алфа финанс холдинг“ Прокопиев притежава и банка в Северна Македония (КАПИТАЛ БАНК СКОПИЕ), но и по тази линия няма неизвестни, защото собствеността в банковия сектор в западната ни съседка е общоизвестна.

Единствените досега други чуждестранни фирми, свързани с Прокопиев и намерили медийно отражение в различни публикации през годините, са кипърските WYCLEF HOLDING LIMITED,  STALLBERG INVESTMENT LIMITED, HANFORD CONSULTANCY LIMITED, LOMPOC INVESTMENT LIMITED, както и американската GLOBE INVESTMENTS.

„Кипърски“ сделки

Журналистически разследвания от преди седем години на закритата ТV7 и на други български медии, показват смущаваща обвързаност на Прокопиев в схема за отклоняване на средства от „Алфа финанс холдинг“ при сделката с „Кварцверке“.

Хронологията е кратка, но за сметка на това схемата се оказва ефективна. Подозренията тогава, че Иво Прокопиев е ощетил освен кредиторите на собственото си дружество, също и акционерите в пенсионен фонд „Доверие“, не бяха потвърдени, основно заради липсата на доказателства кой контролира чуждестранните дружества участвали в операцията.

На 31.05.2013г. на фондовата борса е сключена сделка за 67.32 % от акциите в „Каолин“. Това обаче е само една част от продажбата, защото се оказва, че немското дружество е придобило и допълнителни акции от капитала. Допълнителнителният пакет е осигурен от две фирми регистрирани в Република Кипър – WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED, както и от дружествата Fallner properties limited и „Алфа венчърс“ (последното е собственост на HANFORD CONSULTANCY LIMITED, също регистрирано в Кипър).

Тези фирми осигуряват на „Кварцерке“ на 27.05.2013г. пакет от 3.3 млн. акции, представляващи допълнителни 6.6% от капитала на „Каолин“. Цената на всяка акция е 4.1 лв., а брокер на продавачите е инвестиционния посредник „Булброкърс“, собственост на Иво Прокопиев.

Интересното е, че по-голямата част от акциите (2 млн. броя) WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED придобиват същия ден чрез Българска фондова борса, при цена от 1.45 лв. всяка, а продавач се оказва „Алфа финанс холдинг“, който е мажоритарният собственик на „Каолин“. Самото „Алфа финанс“ на свой ред придобива тези акции пак в същия ден – 27.05.2013г., от пенсионен фонд „Доверие“. Защо обаче сделката е осъществена по този начин, вместо холдингът (или пък „Доверие“) да продаде директно на „Кварцверке“ пет дни по-късно същите акции, като част от големия пакет? Отговорът се крие както в цената, така, оказва се, и в контрола върху кипърските дружества. От тази поредица от сделки „Алфа финанс холдинг”, вместо да генерира печалба от 5 млн. лева, се отказва от нея и същата е акумулирана от кипърските дружества. Ощетени са както кредиторите на „Алфа финанс холдинг”, така и „Доверие“, защото вместо тези компании директно да продадат на „Кварцверке“ акциите си в „Каолин“, печалбата потъва в кипърските офшорки, контролирани от Иво Прокопиев. Съмнението е, че това е направено за да бъдат спестени данъци, както и че вероятно средствата са били предназначени или лично за Прокопиев, или за някое трето лице. Схемата очевидно е била реализирана и с участие на „Доверие“, тъй като миноритарен собственик на пенсионния фонд е дружеството “Грийн Ейкърс”, зад което стои фирмата “АМ Рисърч”, което на свой ред е еднолична собственост на “Алфа финанс холдинг”.

WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED не са съвсем непознати дружества. Същите влизат през 2008г. с дял от 33% дял в „Бългериън резиденшъл пропъртис”, която изгражда „Резиденшъл парк София“, а съакционер с 33% в това дружество е и „Плевнелиеви” ООД, в което съдружници 50/50 са Росен Плевнелиев и тогавашната му съпруга Юлияна Плевнелиева. Управител на общото (оказва се, на Прокопиев и на семейство Плевнелиеви) дружество „Бългериън резиденшъл пропъртис” е Юлиана Плевнелиева. Всъщност индиция за тази скрита собственост има още тогава, защото пълномощник на двете кипърски дружества е Десислава Недкова, която е бивша секретарка на Прокопиев.

WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED излизат от собствеността в „Бългериън резиденшъл пропъртис“ през 2010г. Срещу 257 000 евро, платени им от „Резиденшъл парк София”, едноличен собственик на което е „Линднер Фермьогенсфервалтунгс” – компания от групата Lindner, партньор от години на Росен Плевнелиев по време на битието му като  строителен предприемач.

GLOBE INVESTMENTS и Алфред Виктор Брустър

Медийно разследване през 2016г. показва, че Иво Прокопиев е продал фирма за търговия с електроенергия на международен аферист със собственост в 356 офшорки, а печалбата е потънала в негова фирма в Кипър. Става дума именно за GLOBE INVESTMENTS, за която обаче тогава липсват данни, че всъщност се контролира от самия Иво Прокопиев.

Случаят се разплита след като бяха публикувани досиетата „Панама пейпърс“, от които стана ясно, че енергийният търговец Ангел Божилов притежава две офшорни дружества, регистрирани на Сейшелите. Божилов заявява тогава, че фирмите “Анком Ентърпрайсиз” и “АБ Интернешънъл” не осъществяват никаква дейност и никога не са работили, но признава, че същите компании са съдружници в американското дружество  GLOBE INVESTMENTS, което от своя страна е акционер с 2 процента в притежаваното от него дружество “Обединени енергийни търговци”. През 2011г. Ангел Божилов е пълномощник на GLOBE INVESTMENTS, чийто директор е Алфред Виктор Брустър (на свой ред Брустър  е обявен от самия вестник „Капитал“ през 2014г. за международен спекулант и аферист, тъй като е замесен в казуса „Белведере“, при който френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнили ябълки“ в съдебната ни система), в сделка при която GLOBE INVESTMENTS придобива фирмата за търговия с ток „Вивид Пауър“ .

“Вивид Пауър” е с едноличен собственик “Вивид Пи Джи” ЕАД, на което собственик е “Вилно селище Аклади” ЕАД, което пък е собственост на “Алфа финанс холдинг” АД  на Иво Прокопиев. Един от големите клиенти на “Вивид Пауър” за електроенергия е “Каолин”, също собственост на Иво Прокопиев.

Цената на сделката между GLOBE INVESTMENTS и “Вивид Пи Джи” ЕАД за придобиването на „Вивид Пауър“ не е известна, но преди продажбата компанията е имала гарантирана чиста годишна печалба в размер от поне 5 000 000 лв., с действащи лицензи на търговец на електроенергия в България и в съседните страни на Балканите.

И в този случай се намесват споменатите по-горе кипърски офшорни дружества. Няколко месеца преди сделката с GLOBE INVESTMENTS, „Вилно селище Аклади“ е придобито от LOMPOC INVESTMENT LIMITED, на която фирма “Алфа финанс холдинг” продава дяловете си за неизвестна сума. Впоследствие, през октомври 2011 г. “Вилно селище Аклади” придобива директно собствеността във “Вивид Пи Джи”, заплащайки сумата от 39 000 лв., при положение, че в дружеството вече следва да са акумулирани десетки милиони от продажбата на „Вивид Пауър“. Връзката с Прокопиев прозира и чрез управлението на LOMPOC INVESTMENT LIMITED. Там директори са лицата Фрозо Хаджисава и Стела Хризостому, която на свой ред е директор и на WYCLEF HOLDING LIMITED и STALLBERG INVESTMENT LIMITED.

От цялата схема става ясно, че на практика Прокопиев е договарял сам със себе си, тъй като стои от страната и на продавача и на купувача на „Вивид Пауър“, като в България е постъпила от „Глоуб Инвестмънтс“ значителна сума с неясен произход. След което средствата се оказват под контрола на двете кипърски дружества Wyclef holding limited и Stallberg investments limited, но вече „изпрани“ чрез легитимна сделка и на разположение на Иво Прокопиев.

Екип на будни бивши разследващи журналисти от бившата ТВ7

 

«