« Върни се назад Публикувано на 26.06.2024 / 12:25

ОФИЦИАЛНО! СГП: ОБВИНЕНИ В ПРАНЕ НА ПАРИ САЛИ ТАБАКОВ, ТЪСТА МУ ЗАКИР И ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ ОТ МОН! ОТКРИТИ СА МИЛИОН ЕВРА, ЗЛАТО ЗА НАД 1 МИЛИОН ЛЕВА! САЛИ ТАБАКОВ ОСТАВА В АРЕСТА!

След поредицата от публикации в АФЕРА, в които информирахме за акцията на КПК срещу бившия областен председател на ДПС – Варна и общински съветник от ДПС, вече изключен от вчера от ДПС – Сали Табаков, Софийска градска прокуратура излезе с официална информация:

СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА РЪКОВОДИ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА НЕИЗГОДНА СДЕЛКА И ПРАНЕ НА ПАРИ

На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването – претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства. 

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Закир О. /това е тъста на Сали Табаков през чиято фирма минаваха обществените поръчки от МОН/ са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева.

От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал /злато/ с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми.

Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души – Закир О. и Сали Табаков, които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 220, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Същевременно Закир О. и Сали Табаков са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо Сали Табаков.

 Обвиняемият Закир О. е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Разследването по случая продължава.

Отделно във Варненска прокуратура има образувано досъдебно производство срещу Сали Табаков за открити 20 000 незаконни патрони за късо оръжие и други боеприпаси.

Afera.bg

«