« Върни се назад Публикувано на 11.10.2021 / 9:19

ОТ ИВАЙЛО ДО… КИРЧО С ХАРВАРДСКАТА ДИПЛОМА. ИЗУМИТЕЛНО Е КАК МОЖЕ МИНИСТЪР ДА ДОПУСКА ТОЛКОВА ДРАСТИЧНО РАЗМИНАВАНЕ МЕЖДУ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И МИСЛОВНА ПРЕДСТАВА

Кахърна ми е неделята.

Защото разбрах, че ни очаква нова загуба на историческо време. Гледах Кирчо Петков по ТВ. Като оставим настрана извършеното документно престъпление, за което  думата има прокуратурата, какво друго  прави впечатление: Учениците от началните класове не са толкова наивни и повърхностни. Веднага си проличава, че не познава реалността, че е много далече от действителността. Коментира отделни общоизвестни факти с необяснимото самочувствие на първооткривател. Малко е смешен с тази си самоувереност, защото  и децата се ориентират по-добре от него. Не дава абсолютно никакъв приносен собствен анализ. Изтъква идеи и предлага мерки, които са толкова елементарни, опростени и очевидно неработещи, че чак да ти стане неудобно да ги чуваш от устата на човек с образование от Харвард. Не му приляга толкова незадълбочено мислене. Прилича на войник, който отива на истинска война, въоръжен с пластмасова пушка-играчка. Обаче убеден, че държи в ръцете си най-съвременното мощно и неотразимо оръжие. Изумително е как може министър да допуска толкова драстично разминаване между действителност и мисловна представа. Освен ако не прави театър.

Спрял бил схемите на мафията, вдигнал бил равнището на жизнен стандарт, скоро (за кой ли път) щели сме да бъдем процъфтяваща държава. Нищо вярно няма в тези твърдения. Точно обратното. Очаква ни драстично поскъпване на живота, което ще бъде непосилно за по-голямата част от народа.

Желаното не е реалност. Хубаво е да си мечтател, но не е добре да си фантазьор без мярка. Без да отричаме мечтите,  в сферата на държавно управление трябва повече реализъм.

Някои прибързано му лепнаха етикета мошеник и измамник. За мене е лековерен и заблуден наивник. Който, за жалост, ще повлече стотици и хиляди след лековерието си. Разбира се, много хора ще го подкрепят. Защото голяма част от нашето население е безкритично. Поради липса на обща, политическа и мисловна култура, както и поради незнание и непознаване на обективните условия и закономерности на общественото и икономическото развитие. Ние сме народ, който винаги очаква месия, народ, който все се надява някой да го оправи. От Ивайло до… Кирчо с харвардската диплома. Престацията  е загуба на безценни години историческо време.

Ще се радвам да не съм прав. А дано, ама надали.

Пеньо Грозев, адвокат

«