« Върни се назад Публикувано на 16.12.2019 / 19:49

ОТ АГЕНЦИЯТА ЗА ЯДРЕНО РЕГУЛИРАНЕ ПОТРЕСЕНИ ОТ АРОГАНТНОСТТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ, ДОШЛИ ДА НИ ПРОБУТВАТ НЕПРИГОДНО ГОРИВО!

ОТ АГЕНЦИЯТА ЗА ЯДРЕНО РЕГУЛИРАНЕ ПОТРЕСЕНИ ОТ АРОГАНТНОСТТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ, ДОШЛИ ДА НИ ПРОБУТВАТ НЕПРИГОДНО ГОРИВО!Десетина американци вече са у нас след посещението на Бойко Борисов в САЩ и вече са провели среща с Агенцията за ядрено регулиране. Утре предстои нова среща, на която янките ще продължат да настояват да купим от тях ядрено гориво.

АФЕРА разкри, че от Агенцията за ядрено регулиране били потресени от бруталната арогатност на американците да пробутат ядреното си гориво на българска територия, въпреки че то било непригодно за нашите реактори.

Нещо повече. Нито един представител от Агенцията не е бил в делегацията на Борисов в САЩ, като експерт, за сметка на купищата слугински дръжки на микрофони от правилните медии.

Екипът от американски специалисти е пристигнал след посещението на Борисов в САЩ и вече е в България. Утре предстои нова среща с представители на Агенцията по ядрено регулиране.

Ядреното гориво, което американската компания Westinghouse иска да продава на атомни централи, построени с руски реактори, обаче не работи добре. И е непригодно за тях.

Участвали в разговорите с янките от Агенцията по ядрено регулиране са потресени от поведението на американците, които арогантно искали да се наложат горивото им да бъде купено от България. Според нашите специалисти това гориво обаче е непригодно за нашите реактори.

Впрочем, чехите вече имат печален опит със замяната на руски касети с американски, включително в чешката АЕЦ „Темелин“. След като заредиха с гориво на Westinghouse претърпяха загуби, тъй като се яви проблем в активната зона, в която има 163 касети, всяка от които струва по близо един милион долара.

След като гризнаха американското дърво, чехите се върнаха към руското гориво.

Преди време Westinghouse поиска да доставя касети с гориво за българската АЕЦ „Козлодуй“. Американското гориво не е и лицензирано от нашата Агенция за ядрено регулиране, което е задължително условие преди то да бъде заредено в някой от реакторите.

Източниците на АФЕРА коментират, че от Агенцията по ядрено регулиране са подложени на скандално поведение от американска страна за да ни пробутат да купим непригодното американско гориво за АЕЦ Козлодуй!

И нищо чудно и това да стане, след като Бойко Борисов продължава да се откупва пред USA не само със самолети, а с каквото му поискат.

В случая с ядрено гориво, което не само не става за реакторите ни, но и от него ще претърпим огромни загуби.

Afera.bg

«