« Върни се назад Публикувано на 17.09.2017 / 10:43

ОТРОВНО МЪЛЧАНИЕ! НИНОВА И ВИГЕНИН ДАЛИ НЕ СА БИЛИ В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО?! БСП ВЪРВИ КЪМ ПРЕВРЪЩАНЕТО СИ В „НИНОВА ООД“

КОРНЕЛИЯ НИНОВАВече минаха близо 5 дни откакто кабинетът коварно и разрушително определи Русия като основна заплаха за България, а от БСП официално няма нито една буква по темата.

Отровно мълчание!

Мълчание във вигенинов мащаб!

Въпреки че е крайно време да наречем тишината с нейното точно определение. Това е тишината на Корнелия Нинова. В ключов миг за българската политика, в ключов за левите избиратели момент за автентична битка, лидерката на левицата предпочете да се оттегли и да пуска постове по всяка друга тема, но не и по тази.

А, междувременно, леви хора от цяла България ми строшиха телефона, писаха мнения, възмущения, терзания. И всички се въртяха околото основото – „Защо мълчи БСП?“.

Защо БСП не пуска официална позиция!?

Защо не се бори с всички сили по тази тема!?

Защо отсъства от голямата битка!?

Защо оставя левите хора самички в тази кауза!?

Това терзание е остро и политическо. Защото именно в такива големи мигове, в моментите, когато трябва да се води автентична борба, става ясно, че това, което беше обявено като промяна в левицата, всъщност представляваше едно мощно деполитизиране на партията и овластяването на Нинова по начин, който я прави едноличен господар на „Позитано“!

Но, уви, без сетива за големите политически идеи!

БСП върви към превръщането си в „Нинова ООД“, а това може да е фатален удар за партията!

Липсата на позиция по темата за Русия като заплаха е основен симптом за това, че положението се влошава!

Значи можем да имаме отношение по всичко друго – какво бил казал Борисов в сутрешен блок, какво се бил изцепил на обед и каква глупост е изстрелял привечер, но по темата „Русия“ нито дума, така ли!?

Можем да коментираме чантите на Лиляна Павлова, но не и какво мислим за безумието на кабинета, което е формулирано в доклада по сигурността!?

Можем до утре да заливаме парламента със закони, които не е ясно дали ще проработят и бъдат приети, но не можем да излезем с позиция, в която прогресивните хора у нас да разпознаят себе си и да видят, че има партия, която изразява тяхното мнение…

Нека да обясня накратко.

БСП трябваше първа, буквално час след контролираното изпускане на информация в медиите, да вземе категорично отношение по темата!

Това не е антиевропейско, както се опитват да ни убедят десните сайтчета.

Това щеше да бъде българска позиция! Истински пробългарска позиция!

Онази позиция, която е в унисон с разбиранията на милиони българи, които не искат да видят и отказват да припознаят в Русия свой враг!

Онези българи, за които е важно да имаме памет и исторически корени!

Онези хора, които спонтанно поставят цветя по паметниците на 3 март и не можеха да дишат Росен Плевнелиев, който не искаше дори да споменава за Русия в своите речи!

За България е самоубийствено да влошава отношенията си с Русия, особено когато над 85 процента от хората не го искат. И системното вмъкване на подли формулировки, които да се опитат да рушат историческите ни отношения, трябва да получи яростен отпор. Кристиан Вигенин, ако иска, да се радва на доклада, всички останали в БСП са възмутени и гневни, но именно в мига, в който този гняв трябваше да бъде разбран и изразен, Нинова изчезна от политическия хоризонт.

И катастрофата й не е оправдание.

Значи тя успя да се появи в сряда в парламента, макар и за малко, но не успя да каже нещо от името на левицата по темата.

Това е неприемливо!

Това е недопустимо!

Това е повод дори да й бъде поискана оставката!

Нинова просто не разбра, не усети или умишлено избяга от голямата тема!

Нямам представа кое е точното обяснение, но което и да е – отдавна трябваше да си е написала оставката!

Моментално!

Нейното бездействие разрушава политически БСП!

Нейното мълчание е токсично!

Липсата на позиция е изобличителна!

Нинова има политически инстинкт да напипва горещите медийни теми и да вкарва БСП в тях, независимо дали левицата е подготвена или не. Но, виж, идеен, идеологически инстинкт и подготовка тя не притежава. И това си проличава в истинските, смислените сблъсъци, където лидерката на левицата стои като външен натрапник, който не е наясно какво точно да каже.

Темата за доклада по сигурността е от тях. Именно в такива мигове си проличава истинският лидер, автентичният политик. И само за протокола – отделните мнения на леви депутати не ги броим за официална позиция. Защото в съвременните политически действия е важна колективната позиция, изразена от човека, който е избран за това – от лидера на партията!

Отделните мнения можем да ги броим за партизанска борба, но не и за цялостен фронт срещу безумието.

И в мига, в който БСП трябваше да води истинска битка, тя се оказа лишена от лидер!

Лидерът избра да се скатае!

Резултатът от това е, че левицата изглежда като щраус, който си е скрил главата в пясъка и си мисли, че бурята ще го подмине.

Мълчанието на БСП е осезаемо, то е като слон в малка стая – личи си отдалече и е ясен знак, че политическата промяна в левицата май се е свела единствено до овластяването на Кирил Добрев и до нищо друго.

С подобни мълчаливи бездействия БСП е заплашена да изпадне от политическата сцена и по никакъв начин да не бъде реална алтернативна на ГЕРБ, защото остави Бойко Борисов да пробутва подобни постановки без никакви последствия.

Очевидно левицата все още не е научила най-големия урок, който нейните избиратели се опитаха да й преподадат. А това не беше толкова отдавна.

Спомнете си евроизборите през 2014 година – тогава близо половин милион избиратели на левицата не излязоха да гласуват. Не отидоха да подкрепят друга партия, а просто си останаха по домовете. В знак на протест срещу действията на Кристиан Вигенин, който отиде да легитимира хунтата. Именно поражението на евроизборите свали БСП от власт и даде измамното усещане на градските лумпени, че са победили. И БСП загуби, но загуби не от умните и красивите, а от своите избиратели, които решиха да дадат урок по политически морал на левицата.

Вижда се, че Нинова тогава не е била в час!

Нинова и Вигенин, както винаги, са били някъде другаде…!

Дали не са били в американското посолство!?

РУМЕН ПЕТКОВРумен Петков

http://pogled.info

«