« Върни се назад Публикувано на 20.04.2022 / 9:54

ОСТАВКА, ПРОДАЖНИЦИ, РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ!

Из разказа на тримата моряци от кораб „Царевна“:

В един момент както ние мислехме, че не може да се проведе евакуация и най-сигурно е на кораба, видяхме как двете страни спряха да стрелят. 26 човека от един кораб слязоха с куфарите, минаха покрай нас и си заминаха. Разбрахме, че в 5 часа следобяд те вече са били в Донецк, евакуирани, на сигурно и разбрахме, че ние сме останали последния екипаж на търговски кораб на пристанището.

И тогава вече ни прекипя, напрежението ескалира неимоверно много между нас. Започнахме да искаме отчет от капитана, да говори с външно министерство, да ги уведоми, че всъщност има екипажи, които са евакуирани, да знаем дали ние сме единствените последни.

Отговориха ни с общи приказки, че на едните кораба е изгорял, на другите повредено оборудване, другите какви националности били. Само ние сме цъфнали и вързали, нашия кораб е най-добре и няма къде да ходим.

Външно колкото и пъти да са се обаждали говореха само с капитана на кораба по сателитния телефон, който е официален представител на корабособственика. Съответно според мен той се грижи първо за собствените си интереси и тогава за нашите. Опитваха се да ни разубедят, явно са успявали няколко дни, докато накрая вече нямаше как и тръгнахме“, заяви Живомир Митев. 

Коридорът който е бил предложен от страна на правителството е бил през Украйна, но те са отказали, защото се е стреляло около кораба и реално военните действия са започнали, а моряците е нямало как да излязат. Отделно маршрутът е бил през цяла Украйна, която е военна зона.

Те ни казаха да тръгнем без телефони и компютри. Казаха ни да тръгнем без багаж и на свой риск с подписана декларация“, допълниха моряците и един вид да нямат претенции за обезщетение.

„Премиера ни поздрави, радва се че сме пристигнали. Каза, че са работили за нашето евакуирани, но накрая ние тръгнахме сами и ни изведоха бойци от ДНР. Всеки сам да си прави изводите на какъв етап и кога са се свързали, кой какво е ръководил, не знам“, разказаха спасените моряци за качването на Кирил Петков на борда на самолета вчера.

Всички мобилни оператори са били блокирани и в един период от време от фирмата са организирали връзка с роднините, но след пресконференцията дадена от съпругите им са прекратили и това с оправданието, че това е за тяхна безопасност.

….

Президентът Румен Радев на 13 април 2022 г.:

Не трябва да имате никакво съмнение, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето, безопасността и извеждането на нашите моряци. Но към момента е по-добре да ограничим разговорите по тази тема, ако искаме наистина тази операция да премине безопасно„.

Премиерът Кирил Петков:

Говорихме и с украинската страна, и с руската страна. В момента, щом се упокои боят, реално един от моряците беше отишъл до руската част и когато те дадоха прозорец от час и половина, ние го съгласувахме с военно разузнаване и всъщност те ги поеха оттам…

Да кажа съвсем конкретно. Преди два дни в 9 сутринта имаше утихване на боя и нашата група, която сме организирали, която да ги изведе, беше готова да отиде и да ги вземе./б.р. впоследствие стана ясно, че никаква група е нямало там!!!! И Петков лъже нагло!!!/ …Групата, която трябваше да влезе, каза, че според тях е безопасно. Но при комуникация с капитана на кораба, той каза „изглежда, че в момента не се стреля, но не искам да поема този риск, защото се стреляше през нощта и не мога да съм сигурен… не съм готов да поема риска за моя екипаж в този момент“. Така че всъщност откъм организация ние бяхме даже готови да ги изведем, ставаше дума за понеделник сутринта и във вторник сутринта в 9 ч. Молбата на капитана беше „оставете ни тук за момента, рискът според нас е по-голям, отколкото на Вас Ви докладват“. Когато имам такъв призив от капитана, аз казах „те трябва да си решат, това е тяхна отговорност, това са техните животи и аз не мога да кажа нищо повече от тук“. Искам да ви уверя, че генерал Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна. Проблемът е, че тези 100 човека са в скривалището – украинските бойци, и координация на ниво командване не е сигурно. Така че дори и украинските главнокомандващи да кажат „дайте зелен коридор само за 10 минути или за половин час“, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено. Така че нещата са малко по-сложни и по-деликатни, но искам да кажа, че буквално следим интервалите почасово и в момента щом видим утихване, групата е готова да ги изведе. Те са 260 метра. Ако отидете на Google Earth, ще видите за какво пространство става дума.“

И сега пак морякът!:

„….Коридорът който е бил предложен от страна на правителството е бил през Украйна, но те са отказали, защото се е стреляло около кораба и реално военните действия са започнали, а моряците е нямало как да излязат. Отделно маршрутът е бил през цяла Украйна, която е военна зона.

„Те ни казаха да тръгнем без телефони и компютри. Казаха ни да тръгнем без багаж и на свой риск с подписана декларация“

ОСТАВКА, ПРОДАЖНИЦИ КИРИЛ ПЕТКОВ И РУМЕН РАДЕВ!

Точно в унисон с „пъкления план“ сте работили, за който АФЕРА писа, лъжейки, мажейки и оставяйки моряците като „жив щит“ на аверите ви украинските нац.-ита.

Държава, цяла държава, слугувайки на американските си господари, които дундурликат украинските нацисти, не направи нищо за българските моряци и те САМИ предприеха спасяването си, осигурено впоследствие от ДНР и руснаците, а НЕ от „военното разузнаване, което ги поело“, според Кирил Петков.

ОСТАВКА, ПРОДАЖНИЦИ!

Afera.bg

«