« Върни се назад Публикувано на 16.11.2023 / 11:59

ОСТАВКА НА ТЕЗИ НЕВЕЖИ ИНДИВИДИ! ОСТАВКА! ТО БИВА ФЕНОМЕНАЛНА ТЪПОТА, АМА ТЕЗИ СА ПОТРЕСИТЕЛНИ!

В парламента е истинска комедия. Обсъждат 20-те лева върху мегаватчас пренос и внос на руски газ, които Асен реши да въвежда. И които пишман-мнозинството, забележете, ВЕЧЕ ГЛАСУВА! Сега се опитват да променят ситуацията преносният оператор да не е задължено лице, а само потребителите.

А кои са потребителите, бе, некадърници?! Потребителите са населението.

Днес в парламента СПАСЯВАТ „Булгартрансгаз“ от неграмотната власт в България, тоест от собствените си решения, ревизират ги.

Оставка на тези невежи индивиди! ОСТАВКА! Клиентелистка държава от властници-схемаджии-комплексари, които не знаят какви закони приемат, защо ги приемат и какво ще постигнат.

То не бяха батерии, то не бяха 20-лева, то не беше Джемкорп, то не бяха ММР, то не беше летене без кислород, то не бяха танкери с газ, които „били по-евтини“ поне четири пъти, то не беше търсене на жертви, които да дадем на американците да ги включат в Магнитски, то не беше подмазване и предлагане на свръхслугинаж и пр.

И сега Искрен Митев, този пинокио-авторитет излиза на трибуната да обяснява, че всеки, който бил против 20-те лева, защитавал унгарските интереси, а не българските.

То бива феноменална тъпота, ама тези са потресителни!

Задължително трябва да се издухат тези илюзионисти ПП от сцената на протестния вот, иначе ще се загнездят като пиявици в държавния организъм.

Някакви богаташи-не-чели-една-книга-през-живота-си произвеждат свой политически елит, поставят боклуци във всички партии, назначават свои обслужващи министри, разграждат националната държава.

Оказа се, че обвиненията в корупция, които ПП и Радев отправяха към бившите управляващи, бяха само инструмент за борба за власт. А не симптоми и воля за реформи. Обвиненията в корупция не бяха в интерес на подобряване на управлението, а бяха фалшиво политическо оръжие, на което отчаяният български народ клъвна. И все още стои закачен на кукичката.

Правителства и власт, която разчита на патронажни назначения, не могат никога да бъдат реформирани. Патронажът и клиентелизмът унищожават качеството на управлението. Няма идеи, идеология, програми, мислене. Има бартери. Облаги за клиентите (финансови изгоди, политически услуги, назначения в публичния сектор) срещу подкрепа и гласове за политиците. Рейдърството в България унищожи възможността за пазарна икономика и гражданско общество и сега главният рейдър командва държавата, защото са го стиснали да им слугува. Правилно, правилно. Понеже онези разбраха, че не могат да се оправят по друг начин с тези таласъми тук, решиха да впрегнат таласъмите в живот под заплаха, да работят за тях.

Вместо да настояват администрацията да е изчистена от корупция, вместо да настояват хората да гласуват за партийни програми, по-добре да се приеме реалността на клиентелизма и рентиерските коалиции. АКО! Това решава задачите им. По-добре наполовина модернизирана държава, но удобна за навигация през грабителските елити, отколкото държава с действащи институции, която ще защитава националния си интерес.

Това е т.нар. от политическите философи стратегия на „достатъчно добро управление“. Затваряне на очите за корупцията, ако крадливите елити се покланят достатъчно ниско. Защото кураторите са наясно, че в държави като нашата или например при колониалните администрации имаме копиране на западните институции, но без тяхната същност. Така че борбата за напълване на тази същност е безсмислена. Защото тя е свързана с път за извървяване.

Затова вместо да се борим с таласъмите, нека ги ползваме в контекста на геополитическите задачи. Логиката е, че след като на българите не им пука за България, на кого трябва да му пука?!

Калина Андролова

«