« Върни се назад Публикувано на 11.11.2021 / 9:34

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НИВО НАД КОЕТО ДА СЕ ПОЛУЧАВА СЕРТИФИКАТ Е ЛИШЕНО ОТ СМИСЪЛ! ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗАЩИТЕНОСТ СРЕЩУ КОВИД НЕ Е НИВОТО НА АНТИТЕЛАТА, А ФАКТА ЗА ПРЕКАРАНА КОВИД ИНФЕКЦИЯ. ВСЕКИ ДЕН СЕ СЪОБЩАВА ЗА ЗАРАЗЕНИ И ПОЧИНАЛИ ВАКСИНИРАНИ, А ЗА ЗАРАЗЕНИ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ И ПОЧИНАЛИ НЕ СЕ СЪОБЩАВА!

Четиво за напреднали:

Наличието на антитела  срещу Ковид в надпрагово ниво за теста, с който са изследвани е свидетелство за прекарана инфекция.

Прекараната инфекция е почти пълна гаранция срещу повторно инфектиране, много по-сигурна от имунизацията.

Събраните данни показват, че има много случаи на инфектирани и заболели имунизирани и почти никакви на инфектирани и заболели преболедували.

Сами по себе си нивата на антителата са без значение и определянето на ниво, над което да се получава сертификат е лишено от смисъл.

От значение за защитеността срещу Ковид не е нивото на антителата, а самият факт за прекарана Ковид инфекция, която предизвиква дълготраен и широкообхватен хуморален и клетъчен имунен отговор.

При Ковид ваксините очевидно  клетъчен имунен отговор липсва, поради което създаваната от тях защита е краткотрайна и се налага поставяне на нови и нови дози.

Всеки ден се съобщава за новооткрити заразени ваксинирани, както и за починали ваксинирани. За заразени преболедували и починали преболедували не се съобщава.

….

Материал за размисъл:

Някои от хората, които са прекарали COVID-19, може да нямат полза от ваксинация срещу COVID-19. Всъщност едно проучване установява, че прекарано заболяване от COVID-19 е свързано с повишени нежелани реакции след ваксинация с ваксината Comirnaty BNT162b2 mRNA (Pfizer–BioNTech ). Освен това има редки съобщения за сериозни нежелани реакции след ваксинация срещу COVID-19. В Швейцария гражданите, които могат да докажат, че са прекарали инфекция със SARS-CoV-2 чрез положителен PCR или друг тест през последните 12 месеца се считат за еднакво защитени като тези, които са били напълно ваксинирани.

Въпреки че са необходими по-дълги последващи проучвания, клиницистите трябва да останат оптимисти по отношение на защитния ефект от възстановяването от предишна инфекция. Колективният имунитет за контролиране на епидемията SARS-CoV-2 може да бъде достигнат с придобития имунитет след прекарана инфекция или ваксинация. Придобитият имунитет от ваксинация със сигурност е много по-безопасен и за предпочитане. Предвид доказателствата за имунитет от предишна инфекция със SARS-CoV-2 обаче, политиците трябва да обмислят възстановяването от предишна инфекция със SARS-CoV-2, равно на имунитета от ваксинация за цели, свързани с влизане в обществени събития, бизнес и работното място, или изисквания за пътуване.

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00676-9/fulltext?fbclid=IwAR0DAs-8qYGZ79LHzwmyuzaNuZYh5nz0vt7ppZbVKdl8G35mOsaQsHKxuX4

доц. Атанас Мангъров

«