« Върни се назад Публикувано на 06.02.2014 / 14:51

ОПИТЪТ ДА СЕ СЪБЕРАТ ГЛАСОВЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА ПОКРАЙ ГЛАСОВЕТЕ ЗА ИЗБОРИ Е ОПИТ ДАСЕ ПОСТИГНЕ СЛУЖЕБНА ПОБЕДА ОТ СТРАНА НА ГЕРБ

 

Вече е официално – предложението на Плевнелиев за провеждане на референдум по време на изборите за ЕП се превръща в политически инструмент на ГЕРБ и РБ, с който правителството да бъде свалено преди да изтече мандата на това НС. Това е доста по-различно от идеята да се подобрява изборното законодателство чрез допитване до народа.

Прозиращата още в предложението на Плевнелиев тяснопартийна цел на опозицията би трябвало да се открои от намеренията по принцип, за да бъде направен информиран избор. Хората, които ще гласуват би трябвало да знаят това.

Едно е да гласуваш по принцип за законодателни промени, друго е, за да обслужиш политическите цели на дадена партия. Не казвам, че това е лошо, а само, че трябва да се знае, за да бъдем коректни към себе си, като избиратели и гласоподаватели.

Трябва да се говори ясно за двата аспекта на това допитване – политически, който постига конкретни цели за дадена политическа партия и принципен, който е валиден за всички и всичко, независимо от политическата конюнктура. Аз твърдя, че ако се слее допитването с изборите за ЕП ще се постигне само първата цел – политическата. Би трябвало да се организира отделен референдум, за да се види дали гласуването за промени в изборното законодателство ще събере достатъчно гласове, за да бъде допитването валидно. Както беше с допитването за Белене. Това намирам за принципно. Опитът да се съберат гласове за референдума покрай гласовете за избори намирам за опит да се постигне служебна политическа победа от страна на ГЕРБ.

Явор Дачков

Фейсбук

«