« Върни се назад Публикувано на 09.04.2010 / 11:49

Операция „Пирати” стартира след ареста на Дънката

 

 

Предварителната кампания за местните избори във Варна не започна с арестите на 31 март т.г. Тя е факт от края на миналата година, когато успешният кмет на Варна, Кирил Йорданов, все повече затвърждаваше убеждението си, че не иска и не трябва да се кандидатира за четвърти пореден кметски мандат. След като забеляза някои знаци, пласирани И чрез протестите „за дупките”, той формулира на глас в най-близкото си обкръжение, че вероятно ще се оттегли от бъдеща надпревара. (И ще се съсредоточи в картинга, Петинка и Елена…) Първи и единствени писахме затова на 13 март т.г. Сега на дневен ред е въпросът – дали стартирането на операция „Пирати” би мотивирало кметът на Варна да преразгледа актуалните си нагласи?! И след 12 месеца да застане отново на стартовото блокче…

Едва ли…

 

И все пак – паралелната операция „Пирати” е сериозно предизвикателство.

 

Нещо повече – прилича даже на провокация. Особено ако знакова фигура като Димо Гяуров вече е уредил регистрацията си във Варна, да речем. Или ако Павел Димитров и Данчо Симеонов са решили да дадат своя принос в мотивирането на Кирил Йорданов отново да се кандидатира, за да е по-сладка евентуалната им победа, ех.

В същото време познавачи на особеностите на местните избори в град като Варна предричат сигурен провал на герберите тук заради „силовата съставляваща” на акциите им според тяхната преценка. Аналогията е ясна – началото на края на управлението на Иван Костов след провала на Добрин Митев през 1999 г., провал, дошъл несъмнено и като резултат от процеси, стартирали с арестите на 13 и 19 януари 1999 г., арести, превърнали се в генератор на политическата съпротива срещу тогавашния „режим”.

Повече от десет години по-късно са налице два нови постоянно действащи фактора – членство в НАТО и ЕС. Но въпросът от януари 1999 г. – „Кой е следващият”, се рецитира и в момента. А това генерира в началото пасивна съпротива. Активната фаза след 12 месеца предполага простичък боен призив – „Всички срещу ГЕРБ!”. Тогава възниква въпросът – ще бъде ли в състояние Бойко Борисов да контролира процеси, които вероятно ще се отпушат след още 12 месеца криза?! На Борисов ще му трябват няколко знакови победи на местните избори – Варна е сред тях. Но дали на 13 януари догодина ще има ресурс за публично одобрени остри действия срещу знакови представители на старите политически „елити” в морската столица?!

Възможно ли е стартиралата паралелна операция „Пирати” да наклони везните след разчистването на терена за генералното сражение?! Вероятно. Особено ако превес вземат „професионалните” политически и икономически „пирати”, а не ентусиазираните самодейци, маршируващи по разкаляния терен в момента.

Увертюрата отдавна е зад гърба на основните играчи. Сега дори „публиката” вече се включва в интермедията. Финалните акорди вероятно ще прозвучат като реквием за някои „политически изчислители”. Да видим…

 

„Влизате живи, излизате мъртви!”. Мафиотският „фолклор” отдавна не звучи само на пищни гангстерски трапези.

 

Може да се чуе и сред обкръженията на някои мераклии за вписване в Раздавачката след приключване на острата фаза от операция „Пирати”. На фона на позната мелодия се въртят спомени от преди десет години. Но рефренът не е „Пак ще се видим след десет години”, а злокобната реплика на Клеменца – „На всеки десет години има по една  война – за пречистване на лошата кръв”.

Само дето вместо разстрела на знакова фигура като Абдула Насърдиевич Патаев на 20 септември 1999 г. – малко преди 20 часа вечерта, когато във ФК във Варна Иван Костов държеше реч в кампанията на Добрин Митев. За след година и половина изглежда се планира произнасянето на първа инстанция на присъди на фигури, които дори още не са арестувани. Ако на някои им се струва прекалено мрачна картинката, нека си спомнят римската класика – май само „зрелищата” са гарантирани в условията на задълбочаваща се икономическа криза.

Но интермедията ще е дълга – независимо че ще бъде низ от бързи „пиратски” абордажи. Серия пиратски набези в чужди икономически територии и чужди електорални кохорти.

„Регатата”, разбира се, няма да е същата, ако в нея не участва сегашният шеф на Съвета. Но всъщност той ще играе решаваща роля дори да е в ареста дотогава. Защото за някои ще е мишена за атаки, но за други ще е знаме. Поне такива са нагласите в момента. Независимо че нито легионите на „Всички срещу ГЕРБ!” са строени, нито фалангите на герберите и техните „пиратски” съюзници са подредени. Интермедия – „амалгама” от хаос и ред…

 

Операция „Пирати” несъмнено ще търси попътен вятър в Залива на Варна.

 

Но двете флотилии засега не разполагат с достатъчно капитани, притежаващи опита на историческите пирати от Сухите Тортуги, пирати, изчисляващи изхода от битката при струпването на критична маса от неблагоприятни фактори.

Вероятно Бойко Борисов е напълно прав за себе си да предполага, че неговата флотилия ще победи. Но може би трябва да помни злощастния опит на премиер като Сергей Станишев и неговите „пирати” в битката срещу организираната престъпност и корупцията, пардон.

Не само във Варна „пиратите” винаги играят с победителите. А следващата битка тук ще е изключително скъпа – затова извеждането от играта на фактор като Дънката е може би по-важно дори от изолирането засега на шефа на Съвета. Вероятно затова веднага сред арестуването му започна операция „Пирати”. Икономическата съставляваща на подобна кризисна паралелна операция е симетрична на политическия дрейф на свободните „медузи” в момента.

Залозите се качват – при всеки изход от битката голяма част от „елитните” пирати и медузи ще бъде елиминирана. Талазите идват и си отиват – Заливът остава…

 

Любомир Живков

www.versia.bg

 

 

«