« Върни се назад Публикувано на 09.05.2022 / 22:26

ОПАСНОТО МЪЛЧАНИЕ НА ФИГУРАНТКАТА ГЕНЧОВСКА, ДОКАТО ПРЕМИЕРЪТ ПРЕДАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ

Мълчанието на Генчовска е опасно за държавата.

За кой ли път Кирил Петков пътува в странство без външната министърка Теодора Генчовска. В Киев тя знаково отсъстваше, а точно там бе длъжна да бъде. Сега премиерът е в САЩ и външната министърка отново е главното отсъстващо лице.

Ако Петков води тайна дипломация, за което Генчовска вече призна при изслушването й в пленарната зала на парламента, държавата има сериозен проблем.

И нищо чудно един ден партньорите на „Продължаваме промяната“ да бъдат сюрпризирани от премиерски гафове, които газят коалиционното споразумение – дали за ветото на Северна Македония, дали за американския втечнен газ, дали за еврозоната…

Не ми е ясно едно: защо Генчовска упорито мълчи за хроничния отказ на премиера да го придружава при официални визити в чужбина?

И като е казала А за изолирането й от преговорите със Скопие, да каже и Б.

Вместо властта да ни каже как вече месец Германия и Франция ни извиват ръцете с ултимативно искане за промяна на договорите на ЕС и премахване на вота с единодушие в Съвета на ЕС, ние научаваме това не от нашия премиер, а от Макрон и Урсула Фон дер Лайен.

Точно днес узнахме за възмутителното откровение на Фон дер Лайен, според която „гласуването с пълно мнозинство в някои ключови области просто вече няма смисъл“.

Ето въпросите, на които Генчовска трябва или да отговори, или самата тя да ги постави:

– Премиерът или външният министър крият опасното искане на Берлин и Париж за премахване на ветото в ЕС?

– Защо нацията не е информирана, че вече месец България и още 9 страни-членки събират подкрепа за нон-пейпър против промяна на договорите в ЕС?

– Защо Петков е във Вашингтон, придружаван от невзрачна зам.-външна министърка, при това без грам международна експертиза и дипломатически стаж, а външната министърка търка коридорите на МВнР?

– С какъв дипломатически и енергиен план е тръгнал за Щатите българският премиер? МВнР информирано ли е за тази важна визита? И ако не е, Външно министерство ли имаме или куриерска служба, преотстъпена на Слави Трифонов за временно ползване?

– На какво основание македонският премиер и други македонски лица твърдят, че ЕС им е обещал  скорошно падане на българското вето? Министър-председателят давал ли е такива сигнали?

– Защо тези дни държавният секретар на САЩ информира външният министър на Франция, че Вашингтон упражнява силен натиск върху София и очаква българско отстъпление до 1 юли? Кирил Петков обещавал ли е подобно нещо на Блинкен?

– И най-важното: кой ръководи оперативно външната политика – Кирил Петков или Теодора Генчовска?

Ако Генчовска продължава да мълчи, значи е безличен фигурант в кабинета, а дипломацията ни е обсебена от човек, бранещ всичко друго, но не и българските интереси.

Впрочем той български или канадски гражданин е?

И има ли институция в превзетата ни държава, която да провери истинското му гражданство?

Велизар Енчев

«