Публикувано на 05.02.2020 / 10:02

ОНАЗИ ОСОБЕНА КРАСТА ДА БЪДА САМ

ОНАЗИ ОСОБЕНА КРАСТА ДА БЪДА САМ …Никога не съм бил самотен. Стоял съм в една стая, изпитвайки самоубийствени пориви. Бил съм депресиран. Чувствал съм се ужасно – ама ужасно извън всякакви общоприети представи – но никога не съм чувствал, че друг човек би могъл да влезе в тази стая и да излекува това, което ме мъчи, или че определен брой хора могат да влязат в тази стая и да променят нещо.

С други думи, самотата е нещо, което никога не ме е притеснявало, защото аз винаги съм имал онази особена краста да бъда сам.

Случвало се е на партита или на стадиони, пълни с ликуващи хора, да изпитам самота. Тук ще цитирам Ибсен: „Най-силните хора са най-самотни“. Никога не съм си мислил – „Ех сега ако дойде една красива блондинка и ме изчука, да потърка топките ми и ще се почувствам много добре“. Не, това няма да помогне.

Знаете как мисли масата – „Уау, днес е петък вечер, какво ще правим. Няма просто да стоим тук, нали?“ Всъщност, да, ще стоя. Защото навън реално няма нищо. Това е пълна глупост. Глупави хора се смесват с други глупави хора. Да ги оставим да глупеят заедно.

Никога не ме е тормозела нуждата да се хвърля във вечерта. Аз се криех в баровете, защото не исках да се крия във фабриките. Това е всичко. Съжалявам за всички тези милиони хора, но аз никога не съм бил самотен. Аз харесвам себе си. Аз съм най-добрата форма за развлечение, с която разполагам. Да пием още вино!

Чарлз Буковски

Коментари 4 за
“ОНАЗИ ОСОБЕНА КРАСТА ДА БЪДА САМ”

 1. „Проблемът на този свят е, че глупавите хора са пълни със самоувереност, а умните със съмнения.“

 2. „Ако си сам от това не следва, че си самотен, нито ако си сред тълпа означава че си.“
  Епиктет

 3. ,,Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха.“
  Ч.Буковски
  ,,Лудите,лудите -те да са живи!“
  Ив.Вазов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *