« Върни се назад Публикувано на 31.10.2014 / 10:37

Оманският фонд очаква държавата да предостави до 2,3 млрд. лв. кешов капитал за КТБ, внася активи и пари в брой

ОМАНСКИ ФОНДОманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка /КТБ/ на 29 октомври. Агенция БГНЕС публикува ексклузивно официалният документ, с който разполага. Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал, се казва в документа, информира Агенция БГНЕС.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.
Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.
Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.
Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румън Порожанов и до гуверньора на Българска народна банка Иван Искров.
Днес Народното събрание ще разгледа доклада на временната финансова комисия по казуса с КТБ. Той предвижда законодателни промени, с които да се избегне фалита на Корпоративна търговска банка и Търговска банка „Виктория“. Ако текстовете бъдат приети, БНБ ще бъде задължена да оздравява банки с отрицателен капитал, а не да отнема лиценза им, както до сега. Централната банка обаче е против това предложение, тъй като не разполага с такива средства.
Днес квесторите трябва да внесат в БНБ окончателната оценка за състоянието на групата на КТБ. Очаквайте още подробности.
Afera.bg

 

«