« Върни се назад Публикувано на 05.02.2011 / 10:28

„Октопод“ съди Цецко за клевета, той се скри като мишка

Преди заседанието Велков обясни, че първоначално искът му е бил за 1 лева, защото предполагал, че "министър Цветанов е само на една министерска заплата, а той се оказал богат човек". "Виждате колко апартаменти има. Оказа се, че човекът е имотен", ккоментира Николай Велков.

Адвокатът на вицепремиера поиска жалбата да се конкретизира, защото на Цветанов не му станало ясно кои точно са изразите и твърденията, за които го обвиняват, а това затруднявало и правото му на защита. Първото заседание продължи около 30 минути. Адвокатът на Николай Велков поиска да бъде взет записа по бТВ от 4 май, миналата година и да бъде разпитан журналистът, който е взел интервюто с министъра.

Цветанов не се появи в съдебната зала, но това не е и задължително. "Ако аз не се явя в съда или вие, това ще е проблем за съдебната система, но какво виждате министрите явно толкова уважават…", каза Велков, който води две дела срещу министъра. Освен това, има и друго, което е насрочено за края на февруари за изказвания във вестник.

Според Велков, в началото на делото "Октопод", министърът си е правел "абсолютен политически PR и изкарал всички престъпници, а него го обвинил, че имал оправдателна присъда по делото свързано с "Опицвет". Велков също е обвиняем по делото "Октопод" я частта за финансови престъпления на групата, но той самият обясни, че не е уточнена каква е ролята му там. "Това, което ми показаха при новото обвинение е, че съм обвинен за лизинг на дялове. Досъдебните органи са открили такива договори и затова ме питаха", обясни той. Призна, че има такава сделка, но според него всичко по нея е наред.

Велков разказа, че с Алексей Петров е имал най–много десетина срещи и то само по служебни поводи – най–вече при участие в консултативни съвети. "С другите от групата не съм се познавал, с братя Стоянови, примерно сега се запознах. Но с тях вече поддържаме много добри отношения, както се казва станахме и приятели", коментира Велков.

Според него, историята със СРС–тата е тръгнала от думите му в килията. В средата на миналата година стана ясно, че Велков, е бил засечен с "бръмбари" да се хвали пред съкилийник в следствения арест, че познава Веселин Пенгезов, че е помогнал при избора му за председател на Софийския апелативен съд, тъй като държал 3-4 гласа във ВСС, и че е близък с подалия вече оставка от съвета, заради връзки с Красьо, Иван Димов.

Истината за това е такава, каквато е истината и за сегашните СРС–та, коментира Велков. "Че сме били подслушвани, там били сме подслушвани, че са наслагвани думите и на хартиения носител и са изкарани съвсем други приказки, което сме казали, е едно към едно ясно", коментира той. Велков заяви, че не познава съдията Пенгезов, но познава Иван Димов и определи СРС-тата оттогава, като "нелепи и гнусни".

afera.bg

«