« Върни се назад Публикувано на 15.08.2017 / 12:07

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ВАРНА ОТМЕНИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА ВРП ЗА УБИТОТО КУЧЕ! СЛЕД ГНЕВА НА ЦАЦАРОВ СЕ САМОСЕЗИРА ОТ САЙТА „АФЕРА“!

дънкатаПет дни след публикацията на сайта АФЕРА: ЦАЦАРОВ БЕСЕН НА ВАРНЕНСКАТА ПРОКУРАТУРА СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ В „АФЕРА“! ИЗИСКВА ОТ ВОП ПРЕПИСКАТА И ПОСТАНОВЛЕНИЕТО ЗА УБИТОТО КУЧЕ ОТ ПУШКА НА ДЪНКАТА!

Последва реакция на Варненската окръжна прокуратура:

Окръжната прокуратура във Варна отмени постановление на Районната прокуратура, с което частично е прекратено и спряно досъдебно производство за причиняване на смъртта на домашно куче.

Окръжната прокуратура във Варна отмени постановление на Районната прокуратура във Варна, с което е прекратено частично обвинението срещу привлечения като обвиняем Даниел Марак за извършено деяние по член 325 б, ал. 2, т. 2 и 3, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за смъртта на гръбначно животни по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни на публично място. След прекратяване на обвинението срещу Марак от Районната прокуратура във Варна, досъдебното производство №546 от 2016 г. по описа на Пето РУ на МВР е било спряно за издирване на извършителя на престъплението.

Отмяната на постановлението на Районната прокуратура във Варна е след самосезиране след публикация за инцидент с домашното куче Рокси в сайта „Афера“.

Хронологията на досъдебно производство, водено първоначално срещу неизвестен извършител, прострелял смъртоносно кучето Рокси, порода самоед, е следната.

Инцидентът станал на 9 август 2016 г. около 7,30 часа на плажа между хотел „Журналист“ и ресторант „Трифон Зарезан“ в курорта Златни пясъци. На 28 ноември 2016 г. като обвиняем е привлечен от Районната прокуратура във Варна Даниел Леон Марак. На 21 февруари 2017 г. обвинението срещу него е прекратено, производството е спряно срещу неизвестен извършител и е изпратено на полицията за издирване на извършителя.

Частичното прекратяване на досъдебното производство според Окръжната прокуратура във Варна е необосновано, а спирането на делото е постановено при непълноти на събраните доказателства.

По делото е безспорно установено, че кучето е простреляно с пушка „Evanix Вlizzard S 10“, която е собственост на варненеца Даниел Славов. Славов е заявил притежанието на пушката пред органите на Пето РУ на МВР и получил удостоверение за уведомление на 27 юли 2016 г.  В разпита си в качеството на свидетел по делото, Славов заявил, че купил пушката като подарък за рождения ден на кръщелника си Даниел Марак. Подарил му я малко след закупуването й.

Преди да бъде привлечен като обвиняем, Марак обяснил в свидетелските си показания по делото, че е получил пушката три-четири месеца преди датата на разпита му – на 10 август 2016 г. Рожденият му ден бил на 20 юни. Същият твърди, че подаръкът бил обещан, но даден по-късно от датата на повода. Марак щял да ползва оръжието, за да убива плъхове в дома си в село Аврен.

В обясненията си  той заявява също, че пушката не е изнасяна от дома му в Аврен, нито е ползвана. В деня на инцидента, когато е простреляно смъртоносно кучето Рокси – на 9 август 2016 г., Марак дори не бил в дома си, а в хотел „Траката“.

При тези обстоятелства прокурорът в Районната прокуратура е сметнал, че не е установено със сигурност кой е стрелял с оръжието, като е приел, че то е собственост на Марак, въпреки че е установено документално, че въздушната пушка е собственост на Даниел Славов и е регистрирана на негово име 13 дни преди престъплението.

Безкритично приетата защитна теза може да бъде обобщена по следния начин. На 9 август 2016 г. неустановено лице е изнесло пушката дома на Марак в Аврен,отишло е близо до дома на лицето Даниел Славов, на чието име тя е регистрирана, простреляло е безпричинно и смъртоносно кучето Рокси, напуснало е местопрестъплението и е върнало надлежно оръжието отново в дома на Даниел Марак в село Аврен, без при това да остави каквото и да е съмнение в собственика за противоправно проникване в собствеността му.

Тази версия е абсурдна и не може да постави под съмнение установеното по делото – кучето е простреляно с пушка, собственост на Даниел Славов, на място непосредствено до дома му, пише в мотивите за отмяната на постановлението на Районната прокуратура във Варна прокурор от Окръжната прокуратура.

За продължаване на разследването Окръжната прокуратура във Варна е дала редица конкретни указания и е разпоредила събиране на необходимите доказателства, след което с обективно и обосновано да се прецени дали те водят до един-единствен обоснован извод за виновност и дали лансираните защитни тези на Славов и Марак са в състояние да внесат съмнения в този извод.

Разследването за разстрела на домашното куче Рокси ще продължи с направените конкретни и допълнителни указания от Окръжната прокуратура във Варна.“

„АФЕРА“ СЕ НАДЯВА СЪС СЪЩИЯ УСТРЕМ ВАРНЕНСКАТА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ДА ДЕЙСТВА И ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ПО ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ НА „АФЕРА“ ЗА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА ВЪВ ВАРНА, А НЕ ДА ЧАКА ЦАЦАРОВ ДА ПОБЕСНЕЕ!

afera.bg

«