« Върни се назад Публикувано на 20.03.2021 / 11:01

ОГРОМЕН СКАНДАЛ С КРАСИМИР ГЕРГОВ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ В СЪРБИЯ, В БЪЛГАРИЯ МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ!

От няколко дни в Сърби се вихри огромен скандал с главно действащо лице българина Красимир Гергов. В България медиите мълчат поголовно.

Ето какво пише сръбския „Kurir“:

Лидерът на ССА продаде компанията на противоречив българин, така че последният да му я върне безплатно чрез компанията „Асканий“, по чиято сметка преди дни бяха открити 5,7 милиона евро. След това той продава компанията на Драган Шолак, за който Курир е първият, който пише.

Компанията на Драган Джилас, лидерът на Партията на свободата и справедливостта, „Асканий“, на чиято сметка бяха открити 5 741 025 евро в Мавриций, беше стълб от легални каскади по време на продажбата на втората компания на Джилас „Direct Media“, която Kurir писа за миналата година.

Данъчни убежища

Тъй като Александър Вучич, президентът на Сърбия, разкри, че Джилас има сметки в данъчните убежища – Швейцария и Мавриций, лидерът на ССА твърди, че неговата компания има сметка в Швейцария, докато няма нищо общо с Мавриций. „Новости“ обаче публикуваха документи, които показват, че този опозиционен политик не казва истината.

На 12 декември 2020 г. Джилас имаше общо 6,4 милиона евро по сметки в тези две държави. Сметката на Societe Generale Bank в Швейцария, която се управлява от компанията „Multikom open AG“ и която официално се представлява от Гойко Джилас, докато Драган Джилас също е посочен като подписал, беше 620 000 евро.

От друга страна, сметката на Deutsche Bank в Мавриций, чийто официален собственик е Драган Джилас, съдържаше 5,7 милиона евро, а сметката се водеше във фирмата „Асканий“.

Споменатата компания с акаунт в Мавриций изигра важна роля при продажбата на „Direct Media“, съобщават „Новости“, а „Куриер“ за първи път пише за това през август миналата година.

А именно, Джилас продаде Direct Media на спорния български бизнесмен Красимир Гергов през 2014 г., както той твърдеше.

Преди продажбата Драгана Костич, главен оперативен директор на Драган Шолак, като член на компанията „Sierra Investment Group“ от Британските Вирджински острови, взе назаем около 9,5 милиона евро от компанията „Stichting administratiekantoor ceemedia“, в която българинът Красимир Гергов беше директор за покупката на дял в „Multicom Group“.

Компанията, управлявана от парите на Гергов, е дадена и от определен Волфрам Андреас Куони, адвокат от Швейцария, който им е платил около 8,2 милиона евро чрез „Kuoni rechtsanwalte“. И двата кредита, общо 17,7 млн. Евро, съответстват на сумата, за която е закупена Direct Media.

След почти година обаче, през юли 2015 г., Гергов прехвърля безплатно собствеността в „Direct Media“ на компанията „Ascanius“ („Ascanius Netherlands BV“), за която сега стана ясно, че зад нея стои Драган Джилас . Това означава, че бившият министър и кмет само фиктивно е продал компанията. Тогава Драган Шолак влиза в историята и през 2018 г. с „Юнайтед груп“ купува от „Джилас“ „Директ медия“ от Джилас и оттогава в баланса на компанията „Асканий“ се появяват над 52 милиона евро.

Работа за институции

Махмут Бушатлия, инвестиционен експерт, обяснява в разговор с Kurir като цяло, че предимството на откриването на сметка в данъчните убежища е, че не можете да видите как някой прави бизнес и в същото време могат да се скрият данъчни пари.

„Открита е сметка, но сега е ред на държавата да разследва произхода на тези пари. Нека държавата определи дали някой е откраднал парите. Такива случаи трябва да преминават през системата и институциите, за да могат да се определят допълнителни факти чрез международна правна помощ – посочва Бушатлия.“

Afera.bg

«