« Върни се назад Публикувано на 21.03.2011 / 20:08

Овцата Бойка* здраво държи властта

 

 

Правилната овца може да държи дори и управленското кормило.

Един стар политически виц от съветско време ни разказва как грохналият от няколко инфаркта и пристрастен към сънотворните таблетки съветскилидер Леонид Брежнев посрещал на летището Маргарет Тачър. Тя пристигала на посещение в Москва. Брежнев започнал речта по посрещането с думите: “Скъпа, госпожо Индира Ганди”. Протоколчикът зад гърба на Брежнев го поправил, че това е Желязната лейди, но съветският генсек продължил да си я нарича Индира Ганди до края на речта. След церемонията служителят от протокола попитал Брежнев защо все бъркал Тачър с Ганди, а Леонид Илич му отговорил: “Прекрасно виждах, че това е Тачър, но на листа с речта беше написано Индира Ганди.”

Подобно нещо се разигра на родната политическа сцена в началото на месеца. При това не с нокаутирани от болести и склероза ветерани, а с млади народни представители от партията, която уж трябваше да води до “Европейско развитие на България”.

Познахте! Интернет пространството бе буквално взривено от клип, в който врачанските депутати от ГЕРБ Николай Коцев и Николай Рашев коментират с абсолютно едни и същи реплики, че България се е освободила от турско робство преди “500 и повече години”. Същите двама ни обясняват как трябва да се освободим от оковите, да приемем европейските ценности и да станем истинска европейска държава, като папагалски наизустените им политически клишета не свършват дотук.

Отвращението от гафа на Коцев и Рашев бе повсеместно в нета, но, очаквано, печатните и електронните медии за разлика от интернет посестримите им премълчаха тези словоизлияния. Както опитаха да премълчат и “шибаните” коментари на Божидар Димитров миналото лято. И тогава, и сега, “новата медия” победи – опитът за замазване на фала постигна обратен ефект-  върху “мъдростите” на тандема “Коцев – Рашев” се смеят милиони родни юзъри.

 

Страшно тъпо е,

 

че политици от такъв ранг не знаят кога България се е освободила от турско робство. Все пак и двамата са относително млади хора, които неотдавна са посещавали училище. Но дали не знаят или пък не смеят да го кажат?

Тъжно е, че хората, избрани да творят закони не могат да сътворят дори собствен мисловен продукт по нещо толкова елементарно и човешко, каквото е един национален празник. Всеки нормален българин мисли нещо по такъв повод – било то патриотично, било то емоционално, било то философско, било то даже рамкирано от думите в училищното букварче. Още по-тъжно би било, ако са могли, но не са го направили. Например, от страх да не нарушат партийните опорни точки.

А беше явно, че думичките, които и двамата папагалски декламираха, не са техни. По лицата им личи трескаво търсене на “правилната” дума и чуденето “а сега какво трябваше да кажа”. Видно е, че някой самозван пиар чиновник от ГЕРБ с много съмнителна (по-скоро несъмнено ниска) обща култура е снабдил всички депутати – от Враца до Добрич и от Благоевград до Ловеч –  с еднакви малоумни опорни точки, пълни с груби фактически грешки и унизителна смислова празнота, които законотворците още по-малоумно са повтаряли, без да се замислят за това кога е било, все пак, Освобождението.

Последното е много тъжно, защото преведено на нормален език означава, че все някои от тези народни представители е стигнал до извода, че има фрапираща грешка. Но щом му е спусната от Партията (и тази партия като онази е права, дори когато съгреши), то той е длъжен да я каже, при това с патос. Та нали, щом ГЕРБ каже, че сме се освободили преди “500 и повече години”, то това ще да е истината, каквото и друго да сме учили в читанката едно време.

Ако ГЕРБ иска да опровергае подобно твърдение трябва незабавно пиарът, който е писал думичките на депутатите, да бъде уволнен, а от партията да се извинят на обществото за това, че един необразован служител във “Връзки с обществеността” се подигра с националния празник.

 

Впрочем, това със

сричането на снесени “отгоре” фрази за ГЕРБ не е прецедент

 

Така беше на импийчмънта, на гласуването на Изборния кодекс, на вота по здравеопазването, на вота на доверие и на всяко по-ключово парламентарно мероприятие, телевизионно участие или интервю.

Гафът е още по-сериозен, тъй като Николай Коцев не е кой да е, не е обикновен партиен работник на ГЕРБ, който да робува на апаратни зависимости. Коцев е член на ключовата комисия по корупция и конфликт на интереси, а и мажоритарно избран от съгражданите си народен представител. Нали същината на мажоритарния вот е в това да претеглиш умствения багаж на човека, за коогото пускаш персоналната бюлетина.

В ГЕРБ депутатите или нямат право на собствено мнение, а разчитат на написаните от съответната пиарка думички, или масово нямат интелекта да сътворят няколко собствени изречения и автономна (от партийна директива) мисъл. Вярно, правото да мислят самостоятелно (доколкото могат) и без съгласуване с пресцентъра имат само Бойко Борисов и Цветан Цветанов, който така и така си говори с клишета – все едно има санкция от служителя, направил “откритието”, че сме се освободили преди 500 години.

Тъжно е, че партията на “европейското развитие” работи в най-тежкото разминаване с него – в нея няма собствено мнение, мисъл, инициатива, позиция, кауза. В ГЕРБ има робско чинопочитание, гласуване под строй, говорене под строй, мислене под строй. Успяха да ни върнат във времето на Тодор Живков, когато

 

по уводната статия на “Работническо дело” се даваше тон

не само на говоренето и на мисълта, но дори и на сънищата и фантазиите на партийния работник.

 

Това, че ГЕРБ погреба свободната воля, чрез директивата на отдел “Връзки с обществеността” се връзва по интересен начин с изплувалото публично сведение, че присъдружната “Атака” заглушава мисълта и мнението със заробващи договори за дълг от шестцифрена сума в евро. Дългът трябва да се плаща от избраните за депутати , ако не слушкат партийната централа.

С тези два елемента от новините българската демокрация стига до едно символично дъно – управляват ни хора, които не могат да вържат и три думи на кръст, които за едно депутатско място са готови да се заробят със заеми до живот, при това на базата на неистински документ. Същите са готови да гласуват с инстинкт, присъщ не на човешко същество, а на овцата Бойка.

И на това нещо нямало алтернатива? Хайде де!

 

*Овцата Бойка е животното, което на 8 март 2011 година протестиращите пред Министерския съвет фермери подариха на министър-председателя Бойко Борисов.

 

Теофан Германов

http://argumenti-bg.com

 

 

 

«