« Върни се назад Публикувано на 31.07.2022 / 16:26

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ВАРНА ПРЕЗ МАФИЯТА И ИВО ГЕЛА ДО „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“. ГЕНЕЗИСА

1 април 2004 година. 11 души са задържани за отвличането на варненския бизнесмен Рубин Коцев, баща на сегашния областен управител на Варна Благомир Коцев, назначен като такъв от правителството на Кирил Петков.

„Акцията“ на ченгетата е отвратително показна, като по покривите на съседните кооперации дори са сложени прожектори, които да осветяват „акцията“, като че ли се снима филм. Цялата тая драматична театралност няма нищо общо с професионализма, а е защото от столицата пристига лично главният секретар тогава на МВР Бойко Борисов, който да изпъкне като „мачото“.

На ул. „Фантазия“ във Варна се разиграва истински екшън – „фантазия“ с показни арести и гнусно ритане в главата и пребиване на Антонио Тунджев пред очите на съпругата му. Излишен брутален побой, тъй като никой не се съпротивлява при ареста, но пък задоволяващ късопишковото комплексарство на бопаджии и меверейци, водени от Борисов, дошъл единствено за да се изпъчи пред медиите по-късно.

Местният шеф на БОП – Варна тогава е Емил Петров по-късно ще признае, че изобщо този „подход“ за извършване на „операцията“ с арестите е напълно неправилен, но не смее да гъкне пред главния си секретар на МВР Бойко Борисов.

С годините напред ще става и ясно, че самото „разследване“ на БОП – Варна е пълно фиаско и че точно този, който няма нищо общо с отвличането е набутан да бъде арестуван, а истинските поръчители остават непипнати. Разбира се, непипнати със /съ/участието на БОП и МВР. И че цялото „отвличане“ изобщо мирише на много гнило около фамилията Рубин Коцев, а за него слагат на топа като „изгоряла манджа“ Антонио Тунджев.

На 17 март 2004 година близко до дома си във Варна на ул. „Марко Балабанов“ 26 е отвлечен варненският бизнесмен, съдружникът в шипинговата агенция „Ахилеос Маритайм ентърпрайз“ ООД – Варна и съсобственик на комплекс „Хоризонт“, Рубин Коцев.

Девет дни по-късно Рубин Коцев е освободен край Девня.

На пресконференция в РДВР – Варна, синът на отвлечения Рубин Коцев, сегашният областен управител на Варна, назначен за такъв под егидата на Лорер от Просто Киро, Благомир Коцев категорично отрича да им е искан откуп от 1 млн. лв. и да са го платили, за да спасят баща му. Естествено, Благомир Коцев рецитира онова, което са му казали ченгетата да рецитира. Нататък обаче ще става все по-ясно в каква мръсна афера са завързани ченгета и Коцеви.

Кой е бащата Рубин Коцев на сегашния областен управител Благомир Коцев.

Към онзи момент Рубин Коцев и съдружникът му Чавдар Ангелов от години държат монополните позиции на пазара за въглища в България. Техни партньори са били и руска бизнес група, която била пряко свързана с „Нефтохим“, Нефтинвест банк.

Общата им фирма „Ахилеос Маритайм ентърпрайз“ е собственик на 4 % от Нефтинвест банк. Според българския регистър на фирми Коцев е собственик и на „Овер сийз БА“, „Арго Рап“, „Овърсийз – Хоризонт“ и „Балкан нутол“ ООД, в която 51 % има италианецът Паоло Моро.

В две от тях – „Ахилеос Маритайм eнтърпрайз“ и „Овърсийз – Хоризонт“ Рубин Коцев е съсобственик с Чавдар Ангелов. Към онзи момент шипинговата фирма оперира с четири кораба под словашки флаг – „Берген“, „Боден“, „Норден“ и „Линден“. Всички те са въглевози. Последният кораб пък е бил задържан в Румъния от бивши партньори на Коцев и Ангелов от Турция.

Години по-късно, във време в което синът на Рубин Коцев – Благомир Коцев се движи към „Продължаваме промяната“,  съдружникът на Рубин Коцев – Чавдар Ангелов ще лъсне като ответник по дело в Ню Йорк по закона RICO за източване на 65 милиона долара от банката КТБ.

По времето преди отвличането на Рубин Коцев, той и съдружникът му Чавдар Ангелов са забатачили бизнес отношенията си с турските им „партньори“ и дължат огромни суми пари. Турците търсят начин да си ги върнат.

И тук влиза в роля – варненския ъндърграунд. Начело с Иво Иванов – Иво Гела.

Много по-късно шефът на БОП – Варна Емил Петров ще признае, че е имало среща в Шведския хотел на варненските подземници, начело с Иво Гела, които са обсъждали как да свършат работата. Така и не става ясно агентурен разказ ли е само това, или такава среща е била засечена, очевадно е обаче, че по никакъв начин тази информация, стигнала до ченгетата, не осуетява самото отвличане на Рубин Коцев.

Така или иначе, Коцев и съдружник дължат огромни суми на турците, а нашите „авторитети“ влизат в действие.

След като на деветия ден Рубин Коцев е пуснат и синът му Благомир Коцев – сегашният областен управител на Варна, назначен от Кирил Петков за такъв, лъже, че не е предаден никакъв откуп за освобождаване на баща му, ТРИ ГОДИНИ ПО-КЪСНО самият Рубин Коцев признава, че е освободен, благодарение на даден откуп: “Събрах 500 000 долара с помощта на партньори от Москва”.

На това място в задачката се пита – къде точно спаха бопаджиите, начело с Емил Петров, след като уж контролират цялата операция по разкриването на отвличането на Рубин Коцев, а синът на Рубин Коцев – Благомир Коцев чак дава пресконференция и то в сградата на РДВР – Варна, където лъже, че не е даден никакъв откуп.

Всъщност, мръсната игра се върти още по-мръсно по-нататък под услужливо затворените очи на МВР и ГДБОП, респективно БОП – Варна.

Четири години се влачи делото за отвличането на Рубин Коцев, където е набутан като „изгоряла манджа“ Антонио Тунджев, за сметка на Иво Гела и компания.

Делото водено срещу Антонио Тунджев зацикля и въпреки че той лежи дълго в ареста и променят мярката му за неотклонение едва на третия път, по време на съдебните заседания става ясно, че събраните доказателства са нефелни и така или иначе, на финала делото е прекратено.

Тунджев е пуснат, но кой всъщност прибира парите от откупа?!

Целия ъндърграунд знае, само БОП-а – не.

Излизайки на свобода Тунджев е „подложен“ от „партньора“ си Иво Гела, опитват да му припишат и отвличане и убийство на сина на Поничката от Добрич, за което Тунджев също няма хабер, но пък същото е извършено от поръчителите на отвличането на Рубин Коцев, които така и остават на свобода и непипнати нито от бопаджиите, нито от закона.

Нещо повече, „топ“ бопаджия от Варна по онова време в прав текст казва на Тунджев: „Или работиш за НАС /но не в смисъл на агент, а като черен бизнес/, или заминавай навън!“. Тунджев отказва да работи за ТЯХ и отвръща: „Вече съм Навън!“ и напуска за седем години страната.

Ченгетата така и не успяват, въпреки фанфарните пиарски акции да изкарат читави доказателства за да заковат групата за отвличането на Рубин Коцев. Официално не става ясно и кой лапва откупа от 500 000 долара.

Докато седи до тогавашният шеф на РЗБОП – Варна Емил Петров в сградата на РДВР – Варна, синът на Рубин Коцев – Благомир Коцев рецитира напоително под диктовката на Емил Петров, разбира се, как:

„след завръщането си вкъщи баща му е имал наранявания по главата (кръвоизлив в окото и устата), които му са били нанесени по време на отвличането. През деветте дни собственикът на „Aхилеос маритайм ентърпрайз“ ООД не бил бит и малтретиран от похитителите си, а е държан с белезници и превръзка на очите в тъмна стая. Тримата похитители общували с баща му на български с преправени гласове, но не обяснява дали това се дължало на проблемите на бизнесмена със слуха или причината е, че са познавали жертвата си и са се страхували да не бъдат разпознати. Най-вероятният мотив за отвличането било намерението на похитителите да поискат откуп, но е категоричен, че въпреки това нито семейството, нито съдружникът на бизнесмена Чавдар Aнгелов са получавали обаждания с искания за откуп, а само са чували различни слухове от трети лица, които не назовава. Отрича и причината за отвличането да е бил бизнесът на баща му. От известно време Рубин се бил оттеглил от работата и оставял управлението в ръцете на съдружника и сина си. По повод тиражираната версия, че причина за отвличането е конфликт на „Aхилеос маритайм ентърпрайз“ ООД с турска фирма Благомир обясни, че наистина има такъв спор, но разрешаването му е било въпрос на дни или седмици. Синът на бизнесмена отрече и баща му да е дължал пари на някого.“

Забележете какво казва Благомир Коцев тогава: че баща му се бил уж отеглил от бизнеса, а бизнеса се управлявал от съдружника Чавдар Ангелов /нашумял напоследък с източването на КТБ с 64 млн. долара/ и… синът му, демек самият Благомир Коцев!

Три години след отвличането самият Рубин Коцев признава, че е даден откуп за него и че на практика синът Благомир Коцев е лъгал: „Събрах 500 000 долара с помощта на партньори от Москва. МВР ме посъветваха да не казвам колко пари искат, за да не се отприщи вълна от отвличания.“

Казва и още нещо много важно!: „….Видях стара къща, от камък, напукана, измазана отвътре. Така и не я откриха. От моя гледна точка на високо ниво разследването бе стопирано. Водещата прокурорка се оттегли. Получаваше заплахи на служебния си телефон. МВР не откри мястото. Тезата бе, че не съм бил отвлечен, макар че колата с която бях отвлечен бе намерена изгоряла след 40 минути край Девня – бял „Опел“.

МВР и БОП – Варна не откриват, и/ли/ не искат да открият, и нещо изключително важно, което се случва поне година напред СЛЕД отвличането на Рубин Коцев и във време, за което синът му Благомир Коцев – сегашният областен управител на Варна, назначен като такъв от премиера Кирил Петков, признава, че той управлява фирмата заедно с Чавдар Ангелов.

В продължение на година СЛЕД отвличането на Рубин Коцев и СЛЕД освобождаването му, той, разбирай фирмата му, продължава да плаща огромна сума рекет месечно към … Иво Гела. Това е според оперативни справки на спец-службите.

Как така става, че си отвлечен от едни хора, плащаш откуп на същите хора, освобождават те, и ти нататък в продължение на година всеки месец плащаш рекет огромна сума пари пак на същите, които са те отвлекли?!

И не гъкваш даже. Като през цялото това време фирмата се управлява от сина на Рубин Коцев – Благомир Коцев.

Защо днешния „борец срещу мафията“ от „ПП“ Благомир Коцев не е бил такъв „борец срещу мафията“, когато наистина е трябвало и не се оплакал, а са плащали като попове?!

Темата пък защо БОП и МВР са се  правели непрекъснато на безхаберни ахмаци дори няма и да коментираме.

Случайно или не, Иво Иванов – Иво Гела бе оправдан по обвиненията за отвличане, убийства и трафик на дрога в края на 2020 година, точно по време когато, както се казва се задаваше „продължаваме промяната“, докато преди това се криеше в чужбина. А Наско Ластика, който проговори за всичките му черни дела, включително и отвличането на Рубин Коцев, взе, че „просто“ умря.

Днес Иво Гела отново е „на манежа на улицата“ „изпран“, а старият му познайник Благомир Коцев е областен управител на Варна от „Продължаваме промяната“.

Благомир Коцев, син на Рубин Коцев, който е плащал „рекет“ някога на Гела, днес „бори мафия и коруция“. И е държавното лице на Варна – областен управител на Варна.

Очаквайте втора част на разследването на АФЕРА: Областният управител на Варна Благомир Коцев злоупотребява със служебното си положение като ползва държавни имоти за лична облага

Afera.bg

«