« Върни се назад Публикувано на 17.03.2014 / 15:27

ОБЛАСТНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС – ВРАЦА Е ЕДИН ОТ НАЙ-БЛИЗКИТЕ ХОРА НА СКАНДАЛНИЯ БАНДИТ ЙОРДАН ТОНЕВ – ПРЪЧА

 

Областният председател на ДПС – Враца Борислав Банчев е един от най-близките хора на скандалния бандит Йордан Тонев – Пръча. Банчев назначил жената на Пръча за секретар на партията. Членове на ДПС питат безуспешно Лютви Местан, защо толерира в редиците на партията хора свързани с доказани престъпници. Двамата са приятели от много години и чрез Банчев, Пръча отново управлява целия регион на Враца и Мездра.

Скандалния бандит беше освободен преди около година и се водеше под домашен арест, като за това време той успя да внедри като секретар на ДПС за района Каролин Кьолер – жената от която има две деца. На 21 февруари 2014 г. Движението за права и свободи официално съобщи, че след събрание на организацията си в Мездра назначава Кьолер за секретар.

Източници до Банчев твърдят, че той и Пръча подържали ежедневно близки отношения, като за да не привличат внимание се срещали във вили в близост до Враца и Мездра. На срещите им обаче на няколко пъти присъствал свидетел, който твърди, че Банчев изпълнявал едно към едно нарежданията на Йордан Тонев. Именно с цел за да контролира шефа на ДПС – Враца, Тонев настоял жена му Каролин Кьолер да влезе в организацията на отговорна длъжност. По този начин Пръча освен, че печелил държавни поръчки чрез поставени фирми, също така оказвал пълен контрол върху всички действия на ДПС за региона. Успоредно доказания бандит успял изцяло да възвърне и старите си позиции в ъндърграунда и отново да заеме водещо място в региона в незаконния си бизнес с проститутки и разпространение на наркотици.

Не е тайна, че Пръча от години има много покровители във властта.
Преди около година поне десетина полицаи на различни нива във врачанската дирекция на МВР пък бяха разобличени като негови информатори. Благодарение на тях години наред Данчо и хората му били предупреждавани преди всяка планирана полицейска акция срещу групата.
Още през декември миналата година защитникът на Пръча адвокат Менко Менков пък обяви, че ще обжалват наложените присъди пред Апелативния съд в София. Според него обвинението се градяло на лъжесвидетелски показания на проститутки и на герои от подземния свят. „Надявам се по-опитните юристи в столицата да видят това и да бъдат справедливи“, натегна се още тогава на Апелативния съд Менков, който към момента е адвокат и на братя Галеви, и на Цветан Цветанов.
Близки до Пръча считат, че въпреки факта, че официално се води под домашен арест, той редовно поддържал контакти с хората си и продължавал ефективно да управлява организацията си за престъпен бизнес. Точно тя му носила сериозните приходи, чрез които смятал изцяло да куп свободата си в най-близко бъдеще.

Йордан Тонев също така използвал дългогодишния шеф на ДПС във Враца Банчев, за да му урежда срещи с висшестоящи прокурори и съдебни служители именно с цел бъдещото си оневиняване. За никого в града не е тайна, че Банчев има сериозно влияние върху „независимия” кмет на Враца Николай Иванов.

В същото време редови членове на ДПС от няколко месеца са в дълбоко негодувание от факта, че Пръча има толкова огромно влияние сред местната организация на партията. Към момента те готвят и протестно писмо до предеседателят на ДПС Лютви Местан в коеито са изложили всички данни за съвместното „сътрудничество” между Банчев и Тонев. Те питат Местан, защо се допуска доказан престъпник като Йордан Тонев да контролира толкова силно организацията на партията им.

Наглостта на Пръча стигнала до там, че уредил на шефско място в редиците на ДПС в Мездра и Роман бившия си шофьор, като чрез него също оказвал пълен контрол върху решенията на партията в този район на страната. Идеята била Банчев, Кьолер и хората им да наложат политически чадър върху действията на скандалния врачански бандит, а като благодарност Пръча редовно се отчитал финансово на своите приближени политически авери.

Марио Ников

 

 

«