« Върни се назад Публикувано на 24.02.2014 / 12:05

НE РАЗБИРАТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА? ГЛЕДАЙТЕ „КУЛА ОТ КАРТИ”!

 

Вече не разбирате какво става в правителството или в десницата? Няма нужда да четете „Владетелят“ на Макиавели. За да стигнете до тайните на властта, сега е достатъчно да слушате внимателно уроците на Франсис Ъндърууд, главният герой в сериала „Кула от карти“ („House of cards“), чийто втори сезон излезе на 14 февруари в американския сайт Netflix.  Чичо Франк ви обяснява в десет цитата 10-те основни правила как се печели властта. Те са особено полезни за онези, които все още вярват, че политика се прави с обещания и добри чувства.

 1. „Приятелите са най-лошите врагове“

Със сигурност за това си мисли всяка сутрин Никола Саркози докато се бръсне пред огледалото. Мислехте, че имате верни поддръжници? Всъщност навсякъде около вас мислят само как да ви сложат прът в колелата. С приятели като Жан-Франсоа Копе и Франсоа Фийон, нямате нужда от врагове! А що се отнася до тези, които са ви останали верни, те само ви вредят. Един-единствен съвет, ако мислите как да стигнете до върха на властта: не допускайте никого близо до себе си. Вие сте остров. Раждате се сам, умирате сам. Всичко онези, които ще срещнете между тези две събития, са или безполезни развлечения, или опора, която трябва да използвате. Те познават вашите слабости, неуспехи, доближили са се твърде много до вас и няма да се поколебаят да го използват срещу вас. Стреляйте първи!

2. „Никога не вземам важни решения прекалено късно след залез слънце или преди изгрев“.

В света на Франсис Ъндърууд нощта е театърът на кошмара. Тогава се планира, организира, заговорничи, действа, убива,  крие, заличава, но никога не се вземат решения. Демокрацията винаги се надценява през нощта.

3. „Парите са като къща от евтини материали, която се разпада за 10 години. Властта е старата къща от камъни, която издържа векове“.

От години ви обясняват, че политиката нищо не може да промени, че компаниите решават всичко. Да сте видели досега паметник на Бернар Тапи? Властта няма нищо общо с парите. Властта има собствена логика, която повлича всичко по пътя си. Имате харизма, ясни идеи, изострено чувство за най-хладния прагматизъм? Не се тревожете за парите, тя ще ви ги намери. Те повече имат нужда от вас, отколкото вие от тях. Ако търсите само пари, ще свършите в оковите на по-силния от вас.

4. „Един велик човек каза веднъж, че всичко е въпрос на секс. С изключение на самия секс. Сексът е въпрос на власт“.

Да се съблечете в буквален, както и в преносен смисъл, означава да станете уязвим. Това е теоремата „Доминик Строс-Кан“: ако прекалено много опъвате въжето, накрая то се увива около врата ви. Жените са го разбрали от хилядолетия, дори Валери Трирвейьор. Сексът създава илюзията за власт, но не е самата власт. Мъжът с власт не  е на поискване. Той евентуално e склонен да създаде илюзията за равноправие на този, който в крайна сметка е само играчка в ръцете му.

5. „Бездействието е същото като удавянето за хора като вас и мен“.

В политиката статуквото е смърт. Били сте избран, за да действате! Дори „нормалният президент“ (Франсоа Оланд – б.пр.) го разбра. Когато не знаете какво да правите, просто се преструвайте! Още повече, че така не поемате рискове!

Истинското състезание е другаде. Властта трябва да се завладее или запази. Успехът води до успех. Едно добро социологическо проучване, после второ, трето и ето ви вътрешен министър, премиер или кандидат-президент.

Така че амбициозният е майстор в изкуството на планирането и на организирането. Няма нито минута за губене: бъдете концентриран върху вашата цел и насочете цялата си енергия и мисъл към нея, в противен случай ви очаква сигурен неуспех или скука.

6. „Няма утеха другаде. Само ние сме, малки и самотни, убивайки се едни други. Моля се за мен. За самия мен“.

Не вярвайте в Бог. Не вярвайте в институциите. Не вярвайте в правилата. Вярвайте в самите себе си. Обвинете противника си в измама, обявете се за победител и поставете на място враговете си. Няма колективна игра. Имайте доверие в себе си. В политиката вие сте единственият ключ за вашето изкупление. Никой няма да ви помогне, без да ви подчини или да натисне главата ви под водата.

7. „Несигурността ме изнервя“.

Изчислявайте всичко, предвиждайте възможностите. Не позволявайте несигурността да ви изнерви. Несигурността е знак за слабост. Неуспехът води до неуспех.

8. „Няма по-добър начин да разсееш едно съмнение освен с прилив на истина“.

Добрата лъжа е тази, която прилича на истина. Погрижете се за детайлите, разкажете една история, сякаш наистина сте я преживели. Тези, които ви противоречат, ще минат за намръщени технократи, а вие за човек, който познава нещата. Избягвайте да се усмихвате по време на своя разказ. Политиката е също изкуство на спектакъла.

9. „Толкова е освежаващо да работиш с някой, който е готов да яхне кранта, без да й погледне зъбите преди това“.

Политиката е война с всички средства! Вашите сътрудници не са ви приятели, те са ваши войници. И като всеки добър войник трябва да бъдат готови на всичко за вашия успех, без да поставят въпроси. Те имат сляпо доверие във вас, те зависят от вас.

10. „Има два типа болка. Болката, която ви прави по-силен и безполезната болка. Това е болката, която само ви кара да страдате. А аз нямам време за безполезни неща“.

Жаждата за власт е над удоволствието, тя е и над болката. Има само едно нещо, което тя не толерира, това е прахосването. Грижете се за публичните се появи! Едно земетресение в чужбина не е много рентабилно от медийна гледна точка. Ще има прекалено много организации там, които ще ви засенчат и вашата безполезност ще бъде прекалено крещяща. Лятна жега или санитарна катастрофа? Много е рисковано. Би могло да се мисли, че е по ваша вина.

Превод от френски: Галя Дачкова

www.glasove.com

 

«