« Върни се назад Публикувано на 29.09.2021 / 10:29

НЯМА НИЩО ОБЩО С ПОЧТЕНОСТТА И МОРАЛНИТЕ ПРЕТЕНЦИИ

Ако до 12 октомври шефът на Почтената коалиция не представи сертификат от канадските власти, той не може да е депутат. В КС също чакат Петков да представи сертификата.

С двойно гражданство се води в списъците на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) Кирил Петков, научи “Труд”. Юристи коментираха, че заради този факт Районната избирателна комисия, в която ще бъде внесена кандидат-депутатска листа с неговото име, е длъжна да го извади от списъка за парламента. Петков вече съобщи, че ще е водач в Пловдив.

Всяка партия и коалиция, според хронограмата на ЦИК, до 12 октомври трябва да внесе листите си в съответната РИК. Лицата, които регистрират листите, представят следните документи в РИК: предложение от съответната партия или коалиция за листата, пълномощно за тези, които могат да я регистрират, образци за последователността на кандидатите в листите и декларация-заявление.

В декларацията-заявление всеки от претендентите вписва, че е съгласен да бъде регистриран и декларира, че отговаря на изискванията по чл.65 от Конституцията (за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода).

Петков веднъж вече подаде подобна декларация пред президента Румен Радев, преди да бъде назначен за служебен министър. Тя вероятно ще се окаже с невярно съдържание, а Петков ще попадне под ударите на Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за подобно деяние. Самият бивш икономически министър призна при представянето на политическия си проект “Продължаваме промяната” пред журналисти, а след това и в Пловдив, и във Велико Търново, както и в предаването “Лице в лице”: “от 20 август със сигурност не съм канадски гражданин.” Твърдението му означава, че на 12 май, когато бе назначен за служебен министър, той е имал двойно гражданство, т. е. декларацията, която е подал в президентството по чл. 110, във връзка с чл. 65 от Конституцията, е с невярно съдържание.

Ако до 12 октомври Петков не е представил документ, че канадските власти са прекратили връзката му с канадската държава, той за втори път ще е подал декларация с невярно съдържание. Този път пред РИК-Пловдив. За разлика от “Дондуков” 2, районните избирателни комисии не приемат нищо на доверие. И подписите, които партиите събират, и декларацията, че кандидатът не е двоен гражданин, както и тази, че не участва в листа на друга партия се проверяват щателно.“

====

Знам, че това няма никакво значение за феновете на Кирил Петков. Даже предизвиква обратния ефект. В пожелателното си мислене нихилират негативните факти от действителността като я интерпретират в удобно клише: „Мафията му пречи, защото я погна“ или някаква глупост от този род.

Така беше и с царя през 2001-а.

Погазването на конституцията, преднамереното лъжене и нарушаването на куп закони обаче не е маловажно, нито незначително и то от човвек, който се бори за гласове, за да управлява. Да не говорим, че няма нищо общо с почтеността и моралните претенции.

Явор Дачков

«