« Върни се назад Публикувано на 17.04.2011 / 22:42

Ну, АЕЦ, погоди!

 

 

Мисъл първа: трябва да има АЕЦ на всяка цена. Ако пет лева влизат в понятието всяка цена, ще я платим ние.

Мисъл втора: не трябва да има АЕЦ на никаква цена. Предположение първо към мисъл втора: не трябва да има АЕЦ, защото ще е руска. И поручик Ржевски ще нахлуе, ще насили жените, мъжете, децата, овцете… не, това, последното, няма да стане, тъй като не останаха овце в България… а след това ще ни накара да плащаме и диш-хакъ. Предвид качеството на тукашната храна напоследък данъкът ще е оправдан, но все ще пак си е робство. Поначало руското робство е лошо, тъй като не е американско. За жалост, на американците точно сега не им е до атомни централи, а само до ветрени мелници. (Повей, повей, буйни мой Михале!)

Предположение второ: не трябва да има АЕЦ, защото ще гръмне. Теорията на вероятностите е категорична: все някой ден през река Дунав (и през Перловската река) ще мине цунами. Ако пък не мине цунами, ще падне метеорит. Тъй или иначе, централата ще гръмне, няма друг начин. Разбира се, румънската централа също ще гръмне. Ще гръмне и турската централа до Резово. Но те са далече от София, нека си гърмят. Докато от Белене радиацията ще доприпка до София незабавно и ще освети…да речем агент Ивайло. (Няма значение, че вече е осветен. Той, изглежда, още не знае. Или вече е забравил.) Предположение трето: не трябва да има АЕЦ, защото на нас (правилните демократи) не ни трябва. Е, другите са ясни. Дългия инкасатор навярно отсега е пъхнал щепсела си в контакта. Също и внучето-чудо на червената бабичка, което някога първо заряза опашката на гущера… Пърдон, внучето-чудо няма нищо общо, а само жена му. (Може би дори не неговата жена, а жената на съседа.) Затуй пък другарят Камен сам си заслужи хонорара, за да докаже, че от АЕЦ има полза. За него, за банката му и за всеки, който не се бои от поручик Ржевски. Затваря “Козлодуй” или отваря “Белене”, другарят Камен (подобно на Карлсон) винаги сияе като излъскана монетка. Като множество излъскани монетки всъщност.

Които не достигат до “Мартин Костов & съдружие” и там е бедата. Десет години в опозиция – десет мършави крави. “Златното ключе” излезе тенеке. Няма кой да възложи ако не реактор, то поне гьол за реактора. Няма кой да плати за правилна консултация или поне за правилна гамизация по проекта. Поради което стигаме до:

Мисъл трета: трябва да има АЕЦ на демократична цена! Руснаците може би искат пет милиарда. С Дългия и всички останали инкасатори отгоре стават шест. (Инженерът-хидрогеолог Соколов със сигурност е предложил и тук познанията си по специализиран маркетинг.) Затова някои вече бързат. И никой не оценява намека на Прекрасен Станчев за единайсет милиарда. Единайсет стигат за всички, дори и за демократите (принудени също да гонят Михаля заради едната атлантическа солидарност). Ще има националнo съгласие и по още един гараж за всеки национално съгласен. Централата можа да почака три месеца само заради другаря Камен, значи може да почака и още малко. Ну, АЕЦ, погоди!

[1] По Платон, все пак

[2] Може и да грешим, не следим нейните фундаментални обществени изяви.

http://www.chankov.blogspot.com

«