Публикувано на 30.06.2022 / 11:10

НОТАТА ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ Е НИЩОЖНА! АКО ВЕДНАГА НЕ СЕ ОТТЕГЛИ, ЗНАЧИ СМЕ ДЪРЖАВА С ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ

Решението за експулсиране на руски дипломати е нищожно и юридически, и административно. Взето е без решение на Министерския съвет, външният министър не е уведомен, а заместникът му е действал в отсъствието на Генчовска, без да има право да подписва нотата, при това зам.-министърът е връчил нотата на руския посланик без санкцията на прекия си принципал, само по устно нареждане от премиера.

От политическа гледна точка това решение също е нищожно, защото не е съгласувано с коалиционните партньори, като изключим ДБ, които вероятно го одобряват постфактум.

Затова задавам логичен (в юридическо и морално отношение) въпрос, на който трябва да отговорят всички парламентарни сили: не трябва ли дипломатическата нота незабавно да се оттегли?

В противен случай наблюдаваме безпринципен парадокс: почти всички в Народното събрание осъждат неправомерните и еднолични действия на премиера по казуса с руските дипломати, но никой не предлага поправяне на грешката, която е консумирана злоупотреба с власт от самия премиер.

След като има доказано престъпно деяние, не е достатъчно само да се санкционира извършителя на престъплението, като му се откаже нов премиерски мандат.

За нищожни трябва да се обявят както самото деяние, така и последиците от него.

Решението е просто – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

Просто и ясно. Но изглежда простите неща са най-сложни в държави с ограничен суверенитет.

Велизар Енчев

Коментари 27 за
“НОТАТА ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ Е НИЩОЖНА! АКО ВЕДНАГА НЕ СЕ ОТТЕГЛИ, ЗНАЧИ СМЕ ДЪРЖАВА С ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ”

 1. Другарю ОФ-е,руснаците са ни правили добро,но и доста лошо !

  Ето ти някои лоши-
  -Вкараха ни 50 години в климатичното училище за бавноразвиващи се/само не го приемай буквално !/
  – Докараха ни ,,Свръхиндустриализация“ на главата без оглед на това ,с какви и с колко суровини разполагаме.
  -Замърсиха най-красивата страна в Европа/за пример виж само Девненската низина,другите не ги гледай !/
  -Загробиха ни като туристическа държава,натискайки ни с изкуствено занижен стандарт за да могат да ни ползват за пионерско-колхозен лагер на Източна Европа.На слуги ни бяха направили !!!
  – Оградиха ни с бодлива тел като овце или като затворници,ако повече ти харесва…
  Радвахме се като деца на една екскурзия до Румъния с автобус или до Източен Берлин на работа като сервитьори…
  – Един въпрос- Кой беше Суверена тогава ?
  И други има,ама майната му…

  Но,най-голямата простотия сега,в Новото време е ,че се скарахме с тях !
  Това е факт.
  Децата им идваха на море с 300-400-500 долара джобни…
  Една маса руснаци правеха сметка в ресторанта колкото група украинци за два дена …
  Купуваха имоти като изоглавени…
  Руски пари в БГ икономиката !!!
  Тамън тръгнаха нещата и бам-мандалото лопна.

  Айде сега да видим,аджаба колко са руските туристи в Турция ???
  Ами в Гърция колко ще са?
  Ами в Египет, Италия,Черна гора…
  И само туризма ли е ?!

  Бахти провала !

  Венсеремос.

 2. До Мария
  30.06.2022 в 12:50
  Ей, Мария! Като няма мъже, има жени! Какво толкова!
  Проблемът е в това, че сме малко в години, което пък има и своите предимства!
  Поздрави!

  1. Едва ли сте „в години“, колкото моите, понеже аз съм набор на сатаню…., т.е. на „гениалния“ Кисинджър. (Само дето нямам неговия брой сърца, нито неговата демонична гениалност).
   P.S. Питанка:
   Колко сърца имат Рокфелер, Кисинджър и компания?
   а) 2
   б) 4
   с) нито едно
   d) 😉

 3. Че Простото си е за пандела още с подаването на лъжливата декларация за гражданството, ама вместо това резидентът Херомустафов Мъдуровски го напрай министър, а с Мъдуровската машинна измама и премиер. И сега, ако за предстоящите избори не премахнат тази безпрецедентна изборна измама може и нещо още по от Простото да ни тури другарят резидент. А бе, според както нареди другарката Мустафа.

 4. В добавка към тези, които са ни подценили – не забравяйте, че са ни наричали „Прусаците на Балканите“ и при създадена обстановка ще действаме по наши, а не по чужди виждания.

 5. До оня с коня.
  Добре написано, но има един тънък момент – дали българите ще воюват с Русия и по-специално, тези от тях, които са служили. Аз лично мисля, че не.
  Има една приказка „домашни сметки на пазара не излизат“. Някои не са ни оценили правилно като народ и доказателство е политическата ситуация в страната. Време е тези някои да разберат, че „ние сме особени, ама отвсякъде“. В един момент все ще се събудим и тогава …

 6. Старшина Радев, не се опитвайте да замитате грубото погазване на закона. Няма паралелни начини за взимане на решения. Има законни и незаконни. Говорим за българските институции и държава, която представлявате. След като решенията са категорично незаконни, то е необходима не само вашата ясна позиция, но и незабавна реакция на всички институции и служби. Този безпрецедентен акт не е израз на квиченето на едно прасе преди да го заколят в кочината, а кофа помия върху всички нас. Заставайки на страната на незаконните действия, вие Радев се дефинирате или, като абсолютно неспособен да изпълнявате функциите си, или което не изключва първото имате сериозни зависимости. Старшина Радев, действайте!

 7. Радев и Корнела знаят за планираното и безпрецедентно изгонване на 70 руски дипломати поне от 20 дена!
  За да отклонят всякакво съмнение от Радев, който трябва да го играе руски човек. От ЦРУ изчакаха срещата на върха на НАТО в Мадрид. Така Радев, хем не е в България, хем по-достоверно може да се направи на изненадан от „едноличното решение“ на Кирчо, хем не е под ръка за „проверка“.
  От друга страна Корнела играе още по-мръсна игра. Защото освен, че е непричом по темата. Планираше да използва създалата се ситуация, за да смени Кирчо в премиерското кресло, без да ѝ пука за последствията върху държавата, а те са унищожителни за България. Защото ЦРУ ни бута към обявяване на война между София и Москва.
  Търсят причина за задействане на договора за колективна отбрана на НАТО, а поляците се дърпат под предлог, че още не са окомплектовали планираната 350 хилядна армия, която плюс 50-те хиляди от териториалната отбрана, трябва да бъде хвърлена срещу руснаците.
  Румънците дадоха да се разбере, че не искат да бъдат ползвани за пушечно месо и моментално засилиха дипломатическата си активност в Молдова, където дори проведоха съвместно заседание на румънския и молдовския парламент. Така отложиха (поне от тяхна гледна точка) вкарването си в месомелачката (докато не дойде ред на Молдова).
  Остана България с добре заложените от ЦРУ, президент и правителство, които да свършат мръсната работа и те го правят. От тук насетне не бива да ви учудва абсолютно нищо! От свален пътнически самолет, до ракета във ВМЗ-Сопот. Русия ще е виновна разбира се, а Радев лично ще прочете черната кутия, като на сваления ни изтребител..

 8. Защо да е просто докато може да е сложно?Защо да е красиво, докато може да е грозно и разрушено?-това е философията на днешните управници, и все пари им са в главите, каква идеология? В живота настана голяма промяна-процес радикален, дълбок: порокът е днес добродетел, доброто в човека – порок.

 9. Киро Простото не е прост. Киро Простото е МНООООГО ПРОСТ.
  И както винаги казвам най-големите тъпаци в държавната администрация работят във външно министерство. Родните до роднина мила моя майнольо, тъпак до тъпака.

 10. Чужд агент (дори не под прикритие) не може да е предател на българските интереси, той е просто чужд агент (и лъжец, понеже има и такива, които все още му вярват – не че работи за България, а че ще извлекат икономическа полза от него).

 11. Въпрос с повишена трудност:
  КОЙ НЕ Е НЕШЪНЪЛ ПРЕДАТЕЛ?
  Случилото се по казуса със „Северна“ Македония го потвърди. Свалиха предателя на България, за да предадат България. Тоест борбата беше затова- кой най-качествено да я предаде.
  Клета ми Българийо, тежка е участта ти да си Родина на безродници!
  P.S. Междувременно полк.Дрангов се обръща в гроба си там някъде- в „северомакедонско“ Скопие…
  Не останаха вече такива мъже! (Добре де- останаха и се броят на пръстите на едната ръка!)

  1. В България не останаха мъже,останаха само путкопоклонници,без извинение.

 12. БСП и “Възраждане” се срещат с руски дипломати. Курни и Костадин Мошеника събират червени точки за да измият н@сраните си г*зове пред избирателите.
  Курнела е отговорна за износа на българско оръжие за украйна,а уж патриота Костадин, официално не протестира срещу вдигане на ветото за преговори на БЮРМ с ЕС.
  И Курнела, и Коста са популистии измамници.
  Що се отнася до суверенитета на Република Бългерия, част от него Кир4у Простото е натъпкал на Гуглен@ в пи4ката, а останалата част е на Херовица в shундата.
  Другите две четвъртини се намират също на тъмни места: първата четвъртина е в г*за на Соломон Паси, а втората е в пърдялника на Боко Тиквата.
  Търсят се сондьори и спелеолози да намерят българския суверенитет.
  Брус Уилис също може да удари едно рамо като известен сондьор.

 13. Само един въпрос – къде е каскета? Каскета къде е ? Този формално не е човек на тиквата и значи не се ползва от сянката на Гербераския чадър! Къде е каскета! Ако не вземе и незабавно не арестува Кокорчо и го вкара там където нощува тиквата, значи той – Каскета е за задържане и то веднага. Няма защо да чакаме Кьовеши да им върши работата – те вземат заплати а не тя! Отива на революция работата – специална революция насочена само срещу каскетурата! Вън всички прокурори – на улицата . Да грабват по една метла да лорят престъпността – иначе те не могат!

 14. Ако не се подчиняват , ЦРУ ще ги вземе на мушка. Все едно – всички партии са страхливи и предпазливи. Що политици в света са се преселили в отвъдното заради накърняване на интересите на САЩ.

 15. Ние сме колония!
  Де да бяхме просто „с ограничен суверенитет“.

  Не е ограничен, а липсващ. Нулев.

 16. ДА СЕ МАХА ВЕДНАГА ТОЯ ПРОШЛЯК ЗАЕДНО С КОКОРЧО , ЛЕНА ГУГАЛА
  И ЦЯЛАТА ПП СВИТА, БИЛИ МНОГО ПОДГОТВЕНИ, А СЕКТИР БЕ,

 17. Тоя прошляк веднага да се измита!!!Бил Харвард!!Това не е вярно, или е бил двойкар. Не може и да говори:ъ ъ ъ ъ,а ааа.

 18. А бе честно,ако преди 30 години някой ми беше казал,че ще дойде време да гоним руснаци от България,щях немедлено да го връча на санитарите !
  То, май и сега не е късно,ама…

  Всъщност въобще не мога да разбера,какво точно лошо са ни направили руснаците след 10 ноември 1989г. ?!
  Да,преди това сигурно са ни причинили някои работи…
  Ама защо сега ги гоним ,бе ?
  Защо ???
  Скарали се с някой,наказват го,воюват,бият се …
  Ми,хубаво де,ама това не е ли тяхна си работа ?!

  Видяла кравата ,че подковават коня и тя си дигнала крака …
  Има и по-точна инструкция за тая работа – ,,Като няма дате еб@т ,защо си вдигаш краката ?!“
  Тя,май нашата работа натам отива…

  Венсеремос.

  1. Другарю венсеремос лошо ни направиха Руснаците много лошо ,че ни освободиха от пет вековното Турско робство ,като дадоха над 200 хиляди убити войници за нашето освобождение .Лошо ни направиха че ни запазиха територията след ВСВ ,щото Гърци и Сърби и Турци се канеха да ни отхапят още територии след ВСВ .Даже Гърците са били толкова нахални че са искали да им платим и счупените конски каруци които е заварила Българската армия във Беломорска Тракия . А тогавашният Руски представител Вишински направо е паднал на пода от смях във съда пред вид Гръцките искания . Руснаците ни направиха много лошо че ни даваха почти без пари ,газ и петрол ,Трактори Комбайни ,плугове и редосеялки и камиони ,макар че и те имаха огромна нужда от техника след края на ВСВ . Много лоши неща ни направиха Руснаците и ние неблагодарниците сега им се отплащаме със такава народна любов че те изпитват все повече отвращение от нас . Освобождението: СССР опазва България, територии не са отнети! Един не много известен факт, до който всеки може да се докосне, е, че в дните около 9 септември 1944 г. България е била на косъм разстояние от пропастта на още една национална катастрофа, заплашена от отнемане на съществена част от територията й. Видният български политик, англофил и масон Стойчо Мошанов (1892-1975), председател на Народното събрание (1938-1939), е изпратен от правителството на Багрянов с дипломатическа мисия в Истанбул и Кайро през август 1944 г., за да сключи примирие със САЩ и Англия. А английските щабове са готови с военните си планове и чакат сигнал от Кайро, че примирието е сключено, за да нахлуе армията им в България, ведно с гръцката, а и турската.

   Но Червената армия ги изпреварва. Надеждите на Мошанов се сбъдват — Сталин не допуска в Московското примирие клаузи за присъединяване на български територии към Гърция.

   Предстои нова жестока битка за териториалното оцеляване на България — Парижката конференция за мир.

   Било е напълно възможно границата между България и Гърция днес да минава покрай Пловдив. Предлагаме днес два откъса — от книгата на Стойчо Мошанов «Моята мисия в Кайро» (издадена 1991г.) и от Доклада-дневник от преговорите в Кайро, воден от полковник Димитър Желязков. Тези текстове — истински трилър, опровергават изцяло инсинуациите на днешните «демократи», които заливат медиите с писания за «съветската окупация» на България и с твърдения, че заплахата от разпарчетосване на родината ни била комунистическа измислица.

   Свидетелства не БКП, а самият Мошанов, участвал в преврата срещу Стамболийски, който на 26 октомври 1947 г. е интерниран в Търговище, а на 3 декември 1955 г. е осъден на 12 години затвор. https://bgr.news-front.info/2021/05/09/osvobozhdenieto-sssr-opazva-blgariya-teritorii-ne-sa-otneti/

   1. Благодаря за препратката към Спомените на Стойчо Мошанов !>
    Спомените на Стойчо Мошанов за преговорите с Англия и САЩ в Кайро през август-септември 1944 г. разкриват че Англия е искала териториално да обогати Гърция. Като откъсне от българските земи.
    Чърчил е предявил същото искане и лично пред Сталин. Сталин му е отказал, запазвайки България.
    Нека днешните кресливи глобалисти повече да се учат от историята !!! Кои са ни помагали, и кои са искали/и сега искат да разкъсат държавата ни.

  2. Руснаците държат на колониите си. Преди да ги направят изгорена земя като Украйна не ги пускат в ЕС и НАТО. Колежките на Митрофанова от комитета по планиране директно управляваха България още на ниво планиране. След това ни създадоха Мултигруп, която се хвалеше, че държи 70% от българската икономика и множество маргинални, лесноуправляеми партии, с които да влияят на политическия живот. ДПС, ГЕРБ са едни такива партии. Тип партия покрай вожд. Достатъчно е на вождовете да им дадеш обръчи от фирми или пълно шкафче с евро и кюлчета. Всичко се управляваше дистанционно от Москва. Резултатът го виждаме. България не е била във война, ама не само промишленост няма, ми и бабите гледащи истински домати изчезнаха. Това е едната страна. Другата страна е, че малка страна като нас рискува НАТО да почне да й помага като на Украйна и понеже старите гаубици ги дадоха вече на Украйна за претопяване, за нас ще останат само памперси за възрастни. Памперсите за деца и хуманизираното мляко пък покриха дефицита в САЩ. Искам да кажа, че поведението на Киро е безумно. Това може да си позволи страна със солиден ядрен арсенал, ама и те избягват да го правят. Винаги трябва да има възможност да се говори с някой, който може да унищожи земята няколко пъти.

  3. Другарю Венсеремос прочети и тази статия която ще ти пратя тук . Йордан Величков: Дипломати предупреждават Фердинанд и Борис III, че ще загубим войните. Уволнени са!Въпреки големите успехи на германската армия в първите месеци на нападението, дипломатът Иван Стаменов прогнозира изхода на войната: „Независимо от всичко Червената армия ще победи, дори ако трябва да се изтегли зад Урал“ Доц. Йордан Величков

   Причините, театърът на военните действия и трагичните резултати от Втората световна война са били обект на сериозен анализаторски труд, отразен в стотици издания. Наред с обективното и добронамерено анализиране на реалностите на войната, не липсват и опити за подмяна на някои факти, преиначаване на събития, фалшифициране на приноса на отделните държави в разгрома на хитлеристка Германия. Всяка годишнина от по-значимо събитие, особено от мащаба на война, трябва задължително да бъде повод за размисли, изводи и поуки. Това е особено необходимо за държави като България, която за три десетилетия катастрофално губи три големи войни, безпрецедентен случай в европейската история и на два пъти се поставя под въпрос нейното съществуване като държава. 80-годишнината от началото на Втората световна война (1 септември 1939 г.) е добър повод да се разтвори една страница от новата българска история, която разкрива ролята на българската дипломация в драматичните и трагични събития, разиграли се през двете световни войни.

   В навечерието на Първата световна война България разполага както с все още много добра армия и команден състав, така и с подготвени дипломати. Факт, за който твърде малко се знае, защото е бил старателно укриван десетилетия. Българските дипломати, които твърдо подкрепят политиката към национално обединение на българския народ, и макар и пратеници в чужбина на царя, са единствените, които се противопоставят на поетия вече от Фердинанд курс към Германия и Австро-Унгария. Въпреки съществуващата дворцова тирания, те смятат, че политиката на България, насочена към влизането й в Тройния съюз, е прибързана, опасна и авантюристична. Впечатляваща е изключителната компетентност, задълбоченост и невероятно чувство за отговорност към собствената страна. Дипломатическите ни представители в чужбина са единствените държавни служители, които проявяват открито опозиционно поведение, виждайки, че курсът, който поема България, е гибелен. Те не си заравят главите в пясъка, не се стремят да се харесат на висшестоящите, включително и на Фердинанд, а твърдо и безкомпромисно отстояват собственото си мнение, в правотата на което са напълно убедени и категорично разобличават антинационалната политика на монарха. Затова и някои от тях са принудени да напуснат дипломацията, а други плащат с дипломатическата си кариера. https://epicenter.bg/article/Yordan-Velichkov–Diplomati-preduprezhdavat-Ferdinand-i-Boris-III–che-shte-zagubim-voynite–Uvolneni-sa-/189539/11/0

  4. Тук още малко от книгата на Йордан Величков Гибелната за България прогерманска политика категорично е разобличена и от българския пълномощен министър в Петербург Михаил Маджаров. „Много пъти аз съм посочвал на правителството, че разбирателството със Съглашението е напълно възможно и само под негова закрила ние можем да получим нашето обединение“.

   След като разбира, че Фердинанд не желае и да чуе за съюз с Антантата, Маджаров, този горд и достоен българин, наследник на авторитетен и заможен род от Копривщица, завършва дипломатическата си кариера с думите: „Мога да служа на държавни идеи, но не и на лични и непозволени капризи“.

   Безпримерна е смелостта и откровеността на българския пълномощен министър в Белград Ст. Чапрашиков. В една от телеграмите си той предупреждава: „Ако България се бие в съюз с Турция срещу Русия, с която имаме особени исторически и племенни връзки, всички историци ще укорят нашето неблагодарно племе и произнесената присъда ще тежи на душата на всички бъдещи български поколения“. За тази дръзка и смела позиция Чапрашиков е уволнен, макар че е бил няколко години началник на кабинета на Фердинанд. Най-парадоксално е, че всички ръководители на дипломатически представителства и дори голяма част от висшите дипломати се одобряват лично от Фердинанд. Един от най-приближените му е и Димитър Станчев, дългогодишен началник на тайната му канцелария. Изпращан е на едни от най-важните дипломатически постове – Букурещ, Виена, Петербург (където служи 10 години), Париж. Когато започва войната през 1914 г. е преместен в Рим. Отлично познаващ международната обстановка в резултат на огромния си дипломатически опит, Станчев е категоричен. Печелившата карта за България в тази война е намесата й на страната на Антантата.
   Фердинанд е гневен на довчерашния си приближен и дворцов сановник и моментално го уволнява. Същата съдба споделя и опитният дипломат Димитър Ризов, пълномощен министър в Рим до Първата световна война.

 19. От краварски подлоги не чакай нищо. Киро Кухия злобар не е по-лош от така нареченото Народно събрание. Или сбирщина от негодници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *