« Върни се назад Публикувано на 27.05.2022 / 22:19

НОЙЗИ В „ПАНОРАМА“ – АКЪЛ С ЧАКЪЛ. ЩЯЛ ДА ЗАМЕНЯ „Z“ с „Y“, ЩОТО СМЕ БИЛИ „ХОРА С ИЗВЕСТНИ КОГНИТИВНИ ДЕФИЦИТИ“

Довличам се до вкъщи уморена, едва държаща очите си отворени. Отварям вратата на стаята и ме блъска „Панорама“ – моментално се събудих. Насреща ми Ивайло Нойзи дава обяснения за „хора с известни когнитивни дефицити“, както дефинира част от аудиторията.

Та той предложи символна война, в която на руското Z да се противопостави буквата У / уай, игрек и още други имена, които той употреби, за да я поясни/.

Уай била буква по-напред в азбуката от Зед, Уай била буквата на Украйна и още повече, Уай била буквата на въпроса Уай в английския, който бил фундаменталният въпрос „защо“ в английския език.

Тук направо зейнах респектирана. Как не се е сетил никой до сега!

Извинете ме, но като човек с когнитивни дефицити не разбрах как игрекът, или уай, ставал символ на въпроса „Уай“, след като същият се изписва с буквата  W /даблю/, а именно Why. Или тази когнитивно сложна мисъл за символната война, която ще водим с буквата Z /зед/, е на принципа на римата –  Y / uai/ и Why /uai/ ?

Ако е така, нещо съвсем влязох в когнитивен дисонанс – друга дума, която антропологът Нойзи употреби за  обичайните състояния на недотам умните.

Защото си спомням елитните поети и писатели от кръга „Мисъл“ в началото на 20 век в България, учили в тази Европа, която боготворим сега, как са критикували самоукия поет и писател Вазов, че не твори изкуство, щом римува „крушки и братушки“ и „акъл с чакъл“.

Простете, но сравнението на Нойзи на буквата Уай с въпроса Уай ми се чини същото като римуването на акъл с чакъл.

Но пък двамата Бойковци в студиото бяха впечатлени от гениалността на идеята му.

Вярвам и останалите умни и без когнитивни дефицити.

Оставам си не съвсем умна, недотам красива, но наистина предпочитам да съм с когнитивни дефицити, ако това са интелектуалците, които загубени в превода на всички политкоректни клишета, с които са се набълбукали, са авторитетите, които пилеят толкова телевизионно време за глупотевините си.

А това е време, което аз и вие плащаме с данъците си!

Кремена Станилова

«