« Върни се назад Публикувано на 02.05.2011 / 12:59

Нов удар по прокуратурата в процеса срещу Златко Баретата

 

 

Опитите на прокуратурата да докаже в съда престъпната дейност на Златомир Иванов-Баретата и групата му, подсъдими за наркоразпространение и убийството на Румен Стефанов-Алф, в поредено заседание се разбиват от показания на свидетели. В тенденция се превръщат случаите, в които свидетели са дали показания по време на разследването, които уличават Баретата и групата му, но в съда всички твърдят, показанията им да са верни и се отричат от тях.

Днес в залата бе изслушана и журналистката Веселина Томова – собственик и автор на сайта afera.bg, която стига и по-далеч.

Томова, първо в сайта си, а днес и в съда, разкри кой според нея е анонимен свидетел №5 в делото, който на предното заседание, пише още сайта bnews.bg

Анонимният свидетел твърди, че през 2003 г. Баретата отишъл с 30 души охрана в заведение в "Златни пясъци", където се срещнал със Славков и Жеков.Златомир Иванов дал да се разбере, че бизнесът с проститутки ще се държи вече от него, като Славков и Жеков ще продължат бизнеса, но ще се отчитат.Той им поискал да му плащат по 7 хиляди лева на месец за бизнеса в България и по 25 хиляди за бизнеса в чужбина. Подобна схема Баретата предложил и за наркоразпространението, в която Славков и Жеков първо отказали, но после се съгласили да участват.

Според Веселина Томова обаче, въпросният анонимен свидетел не познава и никога не е виждал Баретата. Тя твърди, че става дума за Светлин Иванов-Близнака, който още през 2008-а и се оплаквал, че не издържа на натиска да дава фалшиви показания по различни дела и да се превръща в дежурен свидетел на прокуратурата.

"Светлин Иванов се изживява като агент 007. Той иска да бъде в услуга на МВР и прокуратурата, за да може да си върши дребната криминална дейност",заяви Томова. В допълнение тя обясни, че срещу Иванов имало дело, по което е обвинен за лидер на престъпна група, занимаваща се с проституция, но от около месец мярката му вече била най-леката – "подписка", пише сайта bnews.bg

Томова разкри и как притежава заиси от Светлин Иванов – Близнака, които показват как е бил притискан да свидетелства и срещу Баретата, и още куп фигури. Тя разказа и как Близнака я е потърсил за да го свърже с ДАНС, защото е бил мачкан да прави мръсни поръчки на прокурори и полицаи. След като е извадил заисите на бял свят, които показват как са го карали да дава поръчкови показания, Близнака е бил арестуван и сега е пред сключване на споразумение с прокуратурата, като става свидетел срещу Баретата, килрите и Трактора.

Друг свидетел, който по време на разследването е описал подробности за схемата на групата на Баретата, днес се отказа напълно от показанията си.

Става дума за свидетеля Росен Пенев, който отрече да познава някой от подсъдимите. В залата той описа как се е стигнало дотам, че да даде измислени показания срещу Баретата. С него се бил свъррзал Валентин Христов-Вальо Шапката, сочен за близък до друг свидетел срещу Баретата – Димитър Вучев-Демби.Шапката се свързал с Пенев, видели се и му предложил сделка."Имаш 18-годишна присъда, но има хора, които ще помогнат, ако кажеш това и това…",казал Шапката на Пенев, заяви днес свидетелят пред съда. На следваща среща Вальо Шапката показал схеми и имена на Пенев, които той трябвало да запомни и да опише като свидетел по делото.Така пред съда свидетелят се отрече напълно от показанията си и постави поредно предизвикателство пред прокуратурата в опитите да докаже твърденията в обвинителния акт срещу Баретата и още 20 души, пише още bnews.bg

По делото бе разпитан и Иван Славков, обвиняем по „мега” делото в морската столица. Той също описа порочната схема, в която разследването се е позовало единствено на скалъпени показания, дадени под натиск.

 

Afera.bg

 

«