« Върни се назад Публикувано на 17.10.2017 / 16:47

НОВ ВСС, НО ПАК С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪЩИТЕ ГРУПИРОВКИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ЧУЖБИНА

вссНовият ВСС бе избран със завидно разбирателство между управлаващи и опозиция. В него влязоха от квотата на съдиите спорни фигури, имащи доста врагове със „споделени” публикации срещу тях. Лобитата в съдебната власт са нещо страшно за слаба страна като България, приета по милост в ЕС и нереформираща се, откакто е приета.

Може би една от причините за това, е че чужди фондации дават пари за правосъдната реформа в България и я правят зависима от чужди интереси. Тук, пак ще стане дума за фондация „Америка за България”, която преднамерено и целенасочено финансира „предприятия”, свързани с бившия правосъден министър Христо Иванов. Той е извесен с това, че неговите организации сравнително лесно получават грантове от чужди донори. Последният, станал известен е за организацията „Антикорупционен фонд”, през която се финансират проявите на движението „Правосъдие за всеки”, както и на Института за правни инициативи. „Фондът” е получил от „Америка за България” 902 000 лева. А заедно с финансирането на Института и още една друга организация „Работилница за граждански инициативи” – близо 2.5 млн лева. Сума достътъчна, за да се мотивират публични протести, участия в кръгли маси, на които се облъчват и обучават магистрати.

Българската съдебна система няма да стане независима, докато зависи от външно финансиране и външни влияния.

Преди лятната ваканция на Народното събрание имаше един доста смислен проектозакон, с който щеше да се забрани на представители на съда и прокуратурата, както и на техните съсловни организации да ползват финансиране за обучения и командировки от външни за българската държава източници. Законът бе директно адресиран срещу фондации от типа на „Америка за България” или програми за развитие на гражданско общество, финансирани от други държави. Законът обаче бе определен от висши представители на американската администрация като антиамерикански, а вносителите му го изтеглиха от обсъждане. Подвиха опашките.

Така положението си остана същото. Грантовете се харчат от определените за получатели организации. От време на време те организират и публични протести, на които идват все по-малко хора. Сигурно защото и стимулите да избягат от работа, за да протестират не са достътъчни, за да излизат на улицата с плакати.

В същото време остава почти незабелязано, че една от многото групировки за влияние в „независимата” ни съдебна система продуцира в новия Висш съдебен съвет нови свързани лица.

Става дума за съдиите Цветинка Пашкунова и  Атанаска Дишева, съпруга на Генади Дишев, член на ръководството на партията „Да, България” на бившия правосъден министър Христо Иванов. Дишев беше кандидат за депутат от „Да, България” за Ловеч. Кандидатурата на Дишева за член на ВСС е издигната съдията от ВАС Соня Янкулова. Зад номинацията на Дишева застана и съдията от Варна Албена Бонева, член на неправителствена организация Съюз на съдиите, чиято членска маса се състои основно от фенове на „Да, България”.

Новият член на ВСС Цветинка Пашкунова събра най-много гласове и беше избрана на първи тур по време на изборите на съдиите за членове за ВСС. За сравнение Николай Гунчев, дългогодишен съдия от ВАС, който също беше номиниран за изборите, събра изключително малко гласове заради твърдата антикампания против него от някои представители на Съюза на съдиите.

Пашкунова и Дишева вече показват ясна пристрастност, че подкрепят всяко едно твърдение или желание на Лозан Панов. Очевидо има синхрон между шефа на ВКС и тяхното мнение по всеки един въпрос. Реагират, както кучето на Павлов. В момента, в който Панов направи предложение, те веднага го подкрепят, и обратното. Замяната на Калин Калпакчие и Юлия Ковачева с Пашкунова и Дишева, Христо Иванов и Лозан Панов си осигуриха подмяна на верни гасове във ВСС.

Съдия Дишева стана много известна и заради това, че не си направи отвод по дело на еколога Тома Белев срещу екоминистерството. Тома Белев бе също кандидат за депутат от „Да, България”. Освен в „Да, България” Белев и Дишев имат доста други допирни точки по линия на зелени и потребителски организации.

Това е само един щрих от опитите за вмешателство и преразпределяне на  властта в Темида, при това за чужда сметка. За сметката на всички българи.

Междувременно в края на септември у нас беше група еврочивновници, които ще пишат следващия мониторингов доклад на ЕК за България в областа на правосъдието и вътрешния ред. Процедура, от която в Бюксел засега категорично отказват да ни извадят.

Не почти, а напълно сигурно е, че в доклада ще има абзац за отказа на висш български магистрат да декларира имущественото си състояние.

Еврочиновниците, казват, били впечатлени от хода на председателя на ВКС Лозан Панов, който не декларирал пред Сметната палата доходите си и с какво разполага семейството му като недвижимо имущество. Новите промени в законите ни изискват прозрачност в имотното състояние на магистратите.

В този контекст е попаднало питането на чиновниците: Каква е причината председателят на Върховния съд, единствен от 25-членния Висш съдебен съвет, да не декларира апартаментите, магазините и спестяванията, както неговите, така и на съпругата му? Европейските чиновници дори изразили надежда, че новият състав на Висшия съдебен съвет няма да продължи досегашната политика да се използва институцията, за да обслужват нечии интереси, включително и политически. Брюксел се надявал на един прагматичен и ангажиран с реалните проблеми на съдебната система Висш съдебен съвет.

Но не би.

Вальо Стоянов

Колаж: Туко Рамирез

«