« Върни се назад Публикувано на 02.08.2021 / 17:40

НОВИЯТ МИНИСТЪР НА МВР – ИЛИН САВОВ. „АФЕРА“ КАЗВА – ДА!

За министър на МВР от „Има такъв народ“ ще представят Илин Савов.

Илин Савов служител на службите за сигурност, професор е в Академията на Министерство на вътрешните работи, Военна академия „Г.С. Раковски“ и Пловдивски университет „Паисий Хелендарски“.

Зодия „Водолей“, роден през 1980 година. Военната си служба кара във Военноморските сили във Варна. През 2000 г. започва своята професионална кариера като разузнавач в службите за сигурност на България. Многократно награждаван за постигнати високи резултати.

През 2004 г. завършва бакалавърска степен „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. През 2007 г. получава магистърска степен по специалността „Защита на националната сигурност“ в Академията на МВР., а от 2010 г. е магистър по право от ВСУ „Черноризец Храбър“ – гр. Варна.

През 2013 г. от научно жури в Академията на МВР му е присъдена образователно-научна степен „доктор“ в направление „Национална сигурност“ на тема „Взаимодействие и координация между СДОТО и оперативните служби на МВР и ДАНС при прилагане на специални разузнавателни средства“.

През 2015 г. придобива академична длъжност „доцент“ във Висше училище по сигурност и икономика – гр. Пловдив и е ръководител на катедра „Национална сигурност“.

През 2017 г. му е присвоено научното звание „професор“ и е ръководител на учебно-научен център „Национална сигурност“.

В периода от декември 2017 г. до декември 2018 г. заема длъжността „Ректор“ на Висшето училище по сигурност и икономика – гр. Пловдив.

От 2019 г. е преподавател на редовен щат в Академията на МВР и Военна академия „Г. С. Раковски“. Води курс лекции в бакалавърските и магистърските програми на Академията на МВР, Военна Академия „Г.С. Раковски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Нов Български университет.

Илин Савов е експерт по проблемите на националната и международната сигурност, както и по оперативно-издирвателните и оперативно-техническите дейности за защита от посегателства и престъпни прояви. Изнася редица доклади на престижни научни форуми в България и в чужбина. Научноизследователските му интереси са насочени в сферата на управлението и функционирането на службите за сигурност, трафика на хора, миграционните процеси, използването и контрола на СРС-ата и трафичните данни в Република България, ЕС и САЩ.

Автор е на монографиите „Специални разузнавателни средства“ (София, 2014), „Реадмисия и миграционните процеси на чужденци в Република България“ (Пловдив, 2017), „СДОТО-използване и прилагане на специални разузнавателни средства през годините на прехода“ (Пловдив, 2019) и „Организация и управление на прилагането на специални разузнавателни средства“ (Пловдив, 2019) и „Специфични негласни методи с оперативно-технически профил“ (Пловдив, 2020).

Както е знайно сайта АФЕРА е силно критичен към върховете на етажите на МВР, ДАНС и всички специални служби, но този път казваме на избора за министър на МВР в лицето на Илин Савов – да!

Ако му се даде свобода за воля на действие, Илин Савов може да свърши работа, вместо да се плъзне по пушилките и димките – без резултат, апропо! – сътворени от служебния вътрешен министър на Румен Радев.

АФЕРА под лупа ще следи действията на новия министър на МВР, както сме го правили с всички назначени на този пост досега. Първата работа на Илин Савов е да разкара от МВР „чесъни“, „пингвини“ /като във Варна/ и вся остальная, които бяха набутани и още не знаят нито къде се намират, нито какво да правят. И да не се оправдава – ама няма хора. Има! Ако не ги знае, „АФЕРА“ ще му помогне.

Надяваме се, че този път МВР ще уцели с професионалист, който тихо, а не с димки и рецитации, професионално, а не с глупотевини „някой ми каза“, и хладнокръвно, и с желязна ръка да разчисти първо „авгиевите обори“ на МВР. Защото без това никаква корупция и престъпност няма да пребори.

Веселина Томова

«