« Върни се назад Публикувано на 05.05.2010 / 9:44

Нова престрелка във властта – от Президентството причислиха премиера към „Октопода“

Реакцията за гостуването на МВР шефа не закъсня. Прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева коментира казаното от Цветан Цветанов с думите: "От изявлението на министъра се разбра защо Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент – защото той е човекът, който има най-пряка връзка с Октопода чрез съвместната си фирма с Алексей Петров."

От своя страна премиерът също не чака дълго, за да отговори на "Дондуков" 2. "Ако президентската институция продължи да говори в същия дух, ще си ревизирам решението за кандидат-президента на ГЕРБ", обяви Генерала и допълни: "Ако съм искал да стана президент, щях да се изправя на изборите срещу Първанов."

Премиерът обясни, че решението за кандидата на ГЕРБ за президентските избори ще бъде взето след една година и има няколко варианта. "Както си свърших работата като кмет, така ще си я свърша и като премиер. Но ако Първанов продължи да говори така, ще променя мнението си", категоричен бе Борисов.

Скандалът се заформи от преди това проведения разговор в студиото, където двамата водещизапитаха вътрешния министър дали той е кандидатът на ГЕРБ за президент. Цветанов обаче лаконично отговори, че въпросът е "дълбоко личен и освен това е рано да се отговори".

След това обаче коментира какъв според него трябва да бъде следващият държавен глава: "Той няма да бъде обвързан с определени кръгове, няма да има съветници, които са част от странни сдружения, включително свързани и с Октопода. Президентът на страната трябва да бъде обединител на нацията. Трябва да бъде този, който винаги да е инициатор на просперитета и възможните дискусии, които биха могли да доведат до точно тази съмишленост на всичките институции."

Водещите обаче вкараха интригата, като попитаха Цветанов дали не твърди, че настоящият президент е свързан с кръгове. Тогава Цветанов отсече: "Нещо да съм казал за сегашния. Това е като добри препоръки към следващия държавен глава."

Пред Би Ти Ви вчера сутринта вицепремиерът обаче заяви, че юридическият съветник на президента Сашо Пенов участва в неправителствена организация, в която е един от задържаните при акция “Октопод”. В същото сдружение е и Иван Димов, който напусна ВСС, заради връзки с Красьо Черния.

Депутати, проследили скандала пък коментираха, че е възможно премиерът и президентът да изяснят позициите си на Гергьовден, когато двамата ще застанат рамо до рамо на военния парад. Други се съмняват, че може да се стигне до примирие между двата остри характера с изключително голямо его.

И Борисов, и Цветанов обаче се застраховаха вчера, че решението за кандидата на ГЕРБ за президентските избори ще бъде взето след една година.

afera.bg

«