« Върни се назад Публикувано на 17.02.2023 / 8:21

„НИСКАТА ТОПКА“* И ВиК

Здравейте госпожо Томова,

Случайно погледнах предаванията на Сашо Диков и попаднах на Вашето интервю. Допадна ми това, че и Вие, и аз, сме достигнали до едни и същи изводи за държавата. Аз няма да Ви разкажа за Варна, но предлагам част от едно мое писмо, съвсем наскоро изпратено до управляващите от МС. Една история, в която нарушителят сам си е признал за нарушенията, но въпреки това държавата не може да ги установи.

Аз също бях канен в едно министерство на тайна среща. Не отидох, казах им да напишат това, което искат да ми кажат. Отказаха.  По-късно бях заплашен, че ще поискат от полицията да локализира моя телефон.

През изминалото лято отидох сам в МРРБ, обадих се от телефона долу при портиера на тези, които ме заплашваха, и им казах, че ги чакам долу. Ако искат с полиция, ако искат без полиция, но да слизат. Никой не дойде. Та, ето…:

“Смятам също, че най-големите ИЗМАМНИЦИ, които аз съм срещал, са именно българските управляващи. Част от тях ходят на работа в МС, например Мария Томова е един от тях. Писмото, което изпращам е подписано с електронен сертификат. В случай, че Мария Томова се е почувствала засегната, тя може да потърси правата си в съда. Тя обаче ще мълчи.

Преди около десетина години аз открих, че едно държавно търговско дружество, на което моите родители са клиенти, и чийто фактури аз плащам, е извършвало корекции (манипулации) в своите фактури. Не у нас в дома ни, а в цялата етажна собственост. Тогава подавам сигнал до КЕВР, по онова време наричаща се ДКЕВР.

Минава много време на уж проверки, но все пак притисната от обстоятелствата КЕВР излиза със становище, в което се казва, че АЗ СЪМ ПРАВ – държавното търговско дружество ВиК Видин е изготвяло неправилно фактурите си и това се е случвало на много други места в града. Дружеството е “наказано” със задължителни предписания, тоест, с другарско мъмрене.

Не след дълго нарушенията отново започват по старата схема. Всичко продължава години наред.

По времето на Петя Аврамова, а след това и на Гроздан Караджов, аз отново пиша и изпращам същия сигнал. Решавам да уведомя ръководителите на МРРБ, че “техният” човек продължава с нарушенията. Техен, защото той е назначен от министъра на регионалното развитие и защото МРРБ е регламентирало правилата, по които дружеството работи. Тогава ми е обяснено, че ще бъде извършена нова проверка, този път от “ВиК Асоциация” Видин.

Още преди много години аз разбрах, че управляващите в България системно лъжат, и че държавата е създадена, не за да установява нарушения, когато такива са налице, а за да прикрива нарушения. Причината е ясна – някой се облагодетелства от това.

И, за да мога да се защитя, и за да не изглежда, че изпадам в някаква параноя, аз реших да записвам всички по-важни телефонни разговори. Към днешна дата разполагам с над 10 GB такива, а първите от тях датират от 2012 година. Но какво се случи на 17.04.2015 година?

Това е един петъчен ден, на телефона отсреща е управителят на “Вашето” държавно търговско дружество. За да си придам важност, и най-вече за да бъде разговорът на ниво, аз решавам да се представя като автора на онзи стар сигнал за манипулираните фактури. Иначе темата, която обсъждаме е друга, съвсем различна. Пазя три копия на телефонния разговор, направени с компюрърна програма – телефонът е вдигнат на 12 секунда, а самият разговор продължава 17м52с.

През първите 14 минути ние обсъждаме нашата си тема, когато изведнъж, без изобщо аз да го питам, човекът решава да ми разкрие тайната на манипулираните фактури. Той няма как да знае, че аз записвам телефонниия си разговор, нито аз имам причина да очаквам, че той ще скочи от едната тема в другата и ще направи пълни самопризнания.

Късмет. Късмет за мен, за Вас е провал.

Човекът разказва как ръководеното от него дружество използвало негодни измервателни уреди, как само проверявало себе си, как в Плевен някой ги хванал в издънка…, и така. Все неща, които държавата, до която многократно съм писал е трябвало да установи, но не е.

Какво казват блестящата Мария Томова и забележителният Гроздан Караджов?

С една година разлика във времето, и първата, и вторият, обясняват в две различни писма до мен как “ВиК Асоциация” Видин била извършила проверка по моя сигнал на място в едно мазе. Там има един измервателен уред, собственост на ВиК Видин, но само пълен идиот може да напише, че той е проверен на място само с гледане. Това може да се извърши само в оторизирана лаборатория. Нещо повече – аз никога не съм казвал, че този уред измерва правилно или че измерва неправилно нещо. Корекциите във фактурирането са извършени на документи, на хартия. Как работи уредът е друга тема.

Самата “ВиК Асоциация” Видин се състои от двама безделници, на които държавата е трябвало да намери работа, за да им дава заплати.

Това, което нито Мария Томова знае, нито Гроздан Караджов е разбрал е, че месеци по-рано главният секретар на “ВиК Асоциация” Видин Цветанка Браткова признава, че двамата с Момчил Станков никога не са извършвали такава проверка и дори обяснява защо – поради липса на капацитет и необходимото образование.

Дори казва нещо повече, а именно, че нито една подобна проверка не е извършена във Видин, защото те са оставяли дружеството само да се проверява. В България сте царе на самопроверките. Госпожа Браткова добавя, че МРРБ е наясно, че в повечето ВиК Асоциации към другите областни градове също не се извършват проверки на ВиК дружествата, поради липса на квалифициран персонал. Мед и масло навсякъде.”

Славчо Димитров

*“Ниската топка“ – алюзия от срещата на Веселина Томова с Николай Копринков

«