« Върни се назад Публикувано на 16.12.2017 / 11:27

НИНОВА, КОЛКО ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП ВЪВ ВСИЧКИ ОБЩИНИ СА ГЛАСУВАЛИ „ПРОТИВ“, ЗАЩОТО ПРОВЕРИХ В 6 ОБЩИНСКИ СЪВЕТА И СЕ ОТКАЗАХ, ЗАЩОТО НЕ ОТКРИХ НИТО ЕДИН? ЗА ВОДАТА СТАВА ДУМА.

КОРНЕЛИЯ НИНОВАСега ще кажа истини, които ще разсърдят някои хора, но както вече някъде писах, премълчаването пред неистини ме кара да се чувствам виновна.

За водата става дума.

Повод е възмутителното изказване на регионалния министър в Нова, че всичко е минало първо през обществени обсъждания с населението, после в Общинските съвети и всички сигнали и гласувания са били положителни. Един вид „това е вашето решение, вие си го избрахте, ние само го изпълняваме“.

В същото време, мисля, че имам пълно право да говоря по темата като ЕДИНСТВЕН общински съветник, гласувал „против“ Бизнес плана на ВиК Габрово

ПЪРВО:

Знаете ли как минават тези обсъждания? Минават без граждани и без общински съветници. Когато темата е „гореща“, общината обявява малко преди обяд, че ще се случат малко по-късно след обяд. Не изпраща покани, съобщения, писма, мейли – пълна тайнственост. Прилагам един линк за подобен пример – вижте кога е публикувано съобщението (11 без 10) и кога е проведено обсъждането(17ч):

https://www.gabrovo.bg/bg/news-article/6240

Присъствие нула граждани и един съветник, попаднал случайно, защото е влязъл да се скрие се от дъжда.

В протокола обаче пише, че са присъствали граждани и съветници с положителни становища.

Когато обаче трябва да си осигурят присъствие на бутафорни и несъстоятелни събития, получаваме куп мейли, доволно предварително и с подкана за потвърждение на участието. Мисля, че стана ясно с какво качество и стойност са обществените обсъждания.

ВТОРО:

За обсъждането и гласуването в Общинските съвети. Там дебат нямаше, дори когато протестирах срещу скандални данни или пък липсата на такива в БП, дежурните „остриета“ се изказваха, че всичко имало и било както трябва, та се наложи Кметът да им обяснява, че не са прави. Т.е. тези БП просто не са четени, защото от някъде е наредено да се приемат, такива каквито са. Тук имам един въпрос към водачката на вчерашния протест в София, моля който има контакт с нея да й го предаде. Задавам го сериозно и без капка ирония, напротив, с уважение и очакване на отговор:

– Госпожо Нинова, бихте ли информирали обществеността колко общински съветници от БСП, във всички общини са гласували „ПРОТИВ“ БП в общината си, защото аз проверих в 6 общински съвети и се отказах да продължавам, защото не открих нито един?

ТРЕТО:

За КЕВР. И там проверих – и там са провеждани обсъждания, където за щастие на някои от тях е имало хора с потенциал и са задавали тежки въпроси…но нито един не е взет предвид. И нито един БП не е отхвърлен.

Скъпи сънародници, в схема сте от която няма излизане, ако продължавате да спите. И никой няма да ви е виновен, защото аз лично писах в общинската фейсбук група и т.н., но нито един гражданин не дойде на сесия на ОбС да защити правата си и нито една медия не отрази мнението ми.

А на мен както винаги ми казаха:

Сомлева, само ти си недоволна, хората са доволни – никой не протестира!

Пепа Сомлева

«