« Върни се назад Публикувано на 02.03.2022 / 21:23

НИКОЛАЙ МАРКОВ: НЯКОЙ РАЗБРА ЛИ КОИ СА ТЕЗИ ЧАСТНО-АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЩИТАВАНИ С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА НА МИЛИОНИ УКРАИНЦИ? МАРИОНЕТНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА В ЦЯЛА ЕВРОПА ПРИКЛЮЧВАТ И ЩЕ БЪДАТ ОБЩЕСТВЕНО ДЕЛИГИТИМИРАНИ

Г-н Марков, много българи очакват Вашата позиция относно събитията в Украйна. Къде се изгубихте?

-Намирам се в болничен КОВИД изолатор за активно лечение. Така се случи и се надявам рискът да е отминал, за да продължим напред. Няма място за отчаяние. Ще преживеем и тази гадост.

-Изненада ли ви военният конфликт, както изненада повечето от експертите във вашата област?

-Само съвършеният глупак може да е изненадан от напълно логически последствия. За обикновения гражданин е допустимо да живее с личната си емоционална интелигентност, но за високата експертиза това е недопустимо.

-Говорите толкова леко за войната, сякаш е нещо естествено?

-Човешката природа е нищо повече от война. Първи обявяват война Адам и Ева и последствията за хората ги знаете. Следва братоубийствената война на Кайн и Авел – тази е най-пагубната и т.н. Това е причината войната да бъде издигната до изкуство, което няма равно на себе си. Който го познава няма страх от него, защото знае неговата същност отвъд видимите хоризонти на обикновените хора.

-Каква е според вас причината за поредния военен конфликт?

-Причината е капиталът. Той диктува всичко. Политиката е негова функция, а жертвите в негово име са „допустими” жертви. В тази работа няма добри и лоши, защото водещи са интересите. Който може да си ги формулира и защити – печели. Който не е годен да продължи напред е обречен да загине. До края на този свят ще стигнат само силните видове. Това е биология.

-Днес всички упрекват Русия. Вие как мислите?

-Президентът Байдън каза ясно и недвусмислено, че в Украйна са нарушени американските интереси и това ще доведе до много жертви. Някой разбра ли кои са тези частно-американски интереси, които трябва да бъдат защитавани с цената на живота на милиони украинци? От друга страна, президентът на Руската Федерация каза, че са прекрачени всички възможни граници, които гарантират стратегическата сигурност на Федерецията и той няма друг полезен ход освен военно-политически акт. Очевидно става въпрос за интересите на две военни супер – сили, а на нас – европейците остава задачата да разберем кои са тези интереси и какво общо имаме ние с някои от тях. Засега европейската бюрокрация се укрива зад лозунги и манифести, но скоро ще бъде принудена да говори, при това – без увъртания. Марионетните правителства в цяла Европа приключват и ще бъдат  обществено делегитимирани.  Трябват ни истински лидери, а не самозванци и ако не се намерят такива  Европейският съюз ще се маргинализира и свие до неузнаваемост.

-Каква развръзка предвиждате?

-На световната сцена играят едни артисти, на нашата – други. И докато големите, в крайна сметка, винаги се разбират то малките, по подразбиране, си остават малки и незначителни техни сателити.  Балансите на военната мощ са икономически баланси и който не разбира това не може да си обясни миналото, настоящето и  бъдещето.  В България липсва политически и експертен капацитет за адекватно участие в тези процеси. Никой не ни е виновен, че не успяхме да изградим гражданско общество и да си подредим държавата.  А след като не можем – ще ни управляват чужди в тяхна полза.  Надявам се да виждате, че чуждите нямат никаква задръжка да вкарат 40 милиона украинци под земята, щом капиталът го поиска.

Разговаря: Веселина Томова

«