« Върни се назад Публикувано на 22.03.2014 / 18:27

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ: ЩЕ БЪДАТ ОТКРИТИ ТАЙНИТЕ НАЧИНИ, ПО КОИТО ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ НАТРУПАХА НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА!

 

Заради хора като Борисов и Цветанов ме е срам от дясното. Дясното в България бе унищожено и опустошено от хора като Иван Костов и Борисов, така че в момента центърът е единствената алтернатива на статуквото. А то се олицетворява от една лява и една дясна партия – БСП и ГЕРБ.

Г-н Бареков, сбъднаха ли се очакванията ви за каузата „Чисти ръце“? Вече внесохте законопроекта в парламента, получихте ли достатъчно подкрепа от депутатите?

Законът получи подкрепа още в първия си ден. Искам да благодаря на г-н Михаил Миков, който го е разпределил в правна комисия. Така че официално процедурата вече е стартирана с първите три крачки. Първо – написването на закона от юристи на „България без цензура“, второ – внасянето му от независимите депутати, които ни подкрепят – Светлин Танчев, Румен Йончев и Георги Марков, и трето – разпределението в правната комисия. Вече получихме необходимата политическа подкрепа. Волен Сидеров заяви своята подкрепа с препоръки, които приемам, получихме одобрението и на млади хора от БСП като Страхил Ангелов и Георги Кадиев, на които казвам: „Добре дошли при гражданите“.

Депутати от ГЕРБ също ще подкрепят законопроекта, въпреки натиска на Цветан Цветанов. Аз пък предупреждавам Борисов и Цветанов, че техният край настъпва с „Чисти ръце“, така че нека не спират младите депутати, които са готови да напуснат парламентарната група, ако бъдат мачкани и принуждавани да не подкрепят този изключително важен за българското общество законопроект. С този акт на „България без цензура“ изпълних едно обещание, което бях дал по площадите – че ще направя всичко възможно, за да осветля доходите на политиците. Този законопроект ще раздели политическия елит на мафия и граждани.

Да разбираме ли, че Борисов и Цветанов притискат депутатите си и ги държат в страх, за да не одобрят „Чисти ръце“?

Понеже знаят, че много хора в ГЕРБ ненавиждат стила и методите на Цветан Цветанов и Борисов в политиката, единственото, което могат да направят, е това – да държат депутатите в страх и под натиск. Но много от тях имат чиста съвест, в ГЕРБ има много свестни хора и съм сигурен, че ще подкрепят този законопроект и тогава ще настъпи много солидна колизия в тази партия. Очаквам „България без цензура“ на евроизборите да измести ГЕРБ. Състезаваме се за първото място. На 25 май българският народ трябва да осъществи волята си за пълна промяна на политическата система. А пълна промяна без нереформирани партии като ГЕРБ, БСП и ДПС не е възможна.

Защо мислите, че в ГЕРБ се страхуват да покажат доходите си на светло?

Това важи най-вече за Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Това са хора, които имат какво да крият. Най-малкото, което Цветанов ще трябва да обяснява, е как прибра 6 апартамента с парите на тъщата, а Борисов – как неговата половинка Цветелина Бориславова стана милиардер за няколко години, след като той пое поста главен секретар на МВР. Големият страх идва от това, че ще бъдат открити тайните начини, по които Цветанов и Борисов натрупаха несметни богатства. А те го направиха чрез своите жени, тъстове, сватове, зетьове, кумове и т.н.

Знаете аферата „Цецо и Кумецо“, знаете многобройните афери на Цветелина Бориславова със заменки и банки. Скандалът е огромен, а този закон ще осветли напълно имотите на политиците. Знаете ли – хората по площадите се смеят, когато им кажа, че по документи излиза, че аз – Николай Бареков, съм 100 пъти по-богат от Станишев и Борисов, взети заедно. Те двамата на влог имат 19 000 лева. Това е скандал. Как може Бареков да е по-богат от тях двамата, при положение че те в очите на хората са едни крадливи политици.

Заявявате, че влизате достатъчно богат в политиката и не желаете тя да бъде начин за печелене на пари.

Не мога да кажа, че влизам богат в политиката, но влизам чист. Дал съм си доходите на движението, платил съм си данъците и съм се отказал от банкова тайна. Нещо, което Борисов, Цветанов и Станишев се страхуват да направят. Но тук въпросът е за морала. Единият започва с 5 лева, друг с 50 000. А важно е с колко излизаш. Ако влезеш с 5 лева и излезеш с 50 000, значи си бил морален. Ако влезеш с 5 лева и излезеш с 5 милиарда, значи си крадец. Повярвайте ми, познавам тези политици – те бяха бедни като църковни мишки преди 15 години, а днес техните съпруги са едни от най-богатите жени в Европа. Това не е допустимо, това е цинизъм. Бабите в Кюстендил ми казаха: „Много те харесваме като журналист, но дали като политик няма да ни излъжеш, както направиха Борисов и Станишев“.

„България без цензура“ няма представител в ЦИК, а казвате, че ще има ваш човек при всяка урна. Как ще стане това?

Скандалът, който забъркаха Плевнелиев, ГЕРБ, ДПС и БСП, е изключително срамен. Плевнелиев доказа за пореден път, че е еднопартиен президент. Имаме прецедент – най-голямата извънпарламентарна партия „България без цензура“, която със сигурност ще има своите евродепутати, според социолозите, няма нито един представител в ЦИК. Ясно е защо ГЕРБ, БСП и ДПС делят хората в ЦИК. Те искат да манипулират изборните резултати, и то така, че новата партия да няма шанс за успех.

А цинизмът е голям, защото хората са отвратени от политиката. Това е и целта на ГЕРБ и останалите – да отвратят хората и накрая да гласуват само твърдите ядра. Затова „България без цензура“ настоява за неполитизиирана и професионална избирателна комисия. Иначе как ще си запазим бюлетините, подадени за нас в избирателните секции. Ще превърнем нашата членска маса в застъпници, в наблюдатели -хора, които буквално с цената на живота си ще пазят нашите бюлетини. Декларираме, че няма да дадем нито един лев за купуване на гласове. Нали знаете, че богатите партии като ГЕРБ и БСП са подготвили милиони за изборите?

Надяваме се да не е така…

Аз също се надявам, но хората по площадите ме предупреждават: „Г-н Бареков, ще гласуваме за вас, но да знаете, че срещу вас се води война. Вашите бюлетини ще бъдат откраднати, защото ГЕРБ и Плевнелиев овладяха ЦИК“. Защото ГЕРБ, БСП и ДПС са се хванали за гушите кой ще вкара повече хора. За да броят после бюлетините. А както е казал другарят Сталин – който брои бюлетините, той печели изборите.

Всъщност защо решихте да ориентирате „България без цензура“ към центъра, не се ли изкушихте и вие да се прицелите вдясно?

Заради хора като Борисов и Цветанов ме е срам от дясното. Дясното в България бе унищожено и опустошено от хора като Иван Костов и Борисов, така че в момента центърът е единствената алтернатива на статуквото. А то се олицетворява от една лява и една дясна партия – БСП и ГЕРБ. Ние искаме да предложим една националнообединителна, консенсусна платформа, която да обедини българите, и да управляваме така, че да решим основните му проблеми. А те са само социални – безработица, липса на работни места, сигурност. Сред мерките ни има и леви, и десни. А изборът ни е патриотичния център. Ние и днес сме единствена алтернатива на БСП по много места. Например в Богданов дол Бареков е на балотаж срещу Станишев. Битката е много тежка. Там хората казаха, че за комунисти няма да гласуват, а за тях и Борисов е комунист.

Не ви ли притеснява, че трябва да се изправите срещу опитни и обиграни в много битки политици?

Аз ги познавам добре, освен това съм човек с голям опит. Вече съм над 40-годишен, нямам никакви проблеми с влизането си в политиката. Знам, че и Борисов, и Станишев са много коварни, вероломни, цинични, богати, готови на всякакви сделки с дявола, за да играят срещу нас. Но хората вече прогледнаха…

Съюзявате се с „Гергьовден“ и Любен Дилов…

Да, лично аз поканих Дилов да заеме място в нашата евролиста, защото е широкоспектърен, енциклопедична личност, познава доста добре проблемите в България, знае езици. Той няма да вземе избираемо място, но е знак за повече морал, интелектуалност и честност в политиката. Освен това е свикнал да работи с прасета, така че в предизборната кампания ще му е много обичайно да се сблъска с прасетата по времето на предизборните дебати.

Предимство ли е, че в „България без цензура“ се включиха журналисти?

Изключително предимство, защото сме хора, които държат на прозрачността. Искаме всяко наше действие да е на светло.

В. Всеки ден

«