« Върни се назад Публикувано на 15.03.2014 / 19:03

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ: ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И БОЙКО БОРИСОВ СИ ГОВОРЯТ КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЛИЗКИ ЛЮБОВНИЦИ!

 

Нека обаче нещата да бъдат прозрачни. Не може Борисов да излиза лятото и да иска оставката на Пеевски като шеф на ДАНС, а те през цялото време да си говорят двамата заедно, какво се случва, какви са уговорките? Аз тълкувам публични знаци. Тълкувам, че има любов, която е неприкрита между г-н Борисов и г-н Пеевски, нека те двамата да кажат!

Илиана Беновска: Кое има значение за Вас?

Николай Бареков: Значение има вчерашния случай в Лясковец, който показа, че безхаберието на държавата, може да отнеме и човешки животи. Слава Богу, че не бяха убити деца. Според мен и този сценарии е бил възможен. Загина един полицай, това в България не е новина. От ретроспекцията става ясно, непрекъснато през годините на прехода, отново са замесени политици от всички цветове, отново никой не носи отговорност, както каза сутринта Венци Мицов– след дъжд, качулка!

Илиана Беновска: Кои са новините в България, от Ваша гледна точка?

Николай Бареков: Не знам, дали има новини с днешна дата. Г-н Румен Овчаров си позволи да каже пред Люба Кулезич, нещо, което тя не прие много позитивно. Той каза, че ако българския народ гласува за нашата партия на евроизборите, тогава ще има промяна. Аз мога да Ви обясня защо- ние нямаме интерес да пазим статуквото в парламента, да връщаме г-н Борисов във властта, да продължава да стой тази 2-на или 3-на коалиция във властта. Ако българския народ, желае някаква промяна, да гласува за нашата партия като нов политически субект, ако пък прецени, че е излишно мисля, че нещата ще продължат по старо му.

Вие сте журналист със сериозен опит, както и аз, новината може да я поднесе единствено българския народ на евроизборите- нито протести, нито изказвания, нито оставки. Сутринте се включих по телефона и при г-н Кошлуков, направих една сметка- за последната година, година и нещо имаме две подадени оставки. Едната на г-н Борисов, която поиска българския народ и втората на г-н Пеевски, която му я поиска българския народ. Когато народа излезе на улицата или отиде да гласува с бюлетина, само тогава има оставки в българската политика, всичко останало бива заметено под килима.

Илиана Беновска: За 3 минути 3 пъти споменахте името на Бойко Борисов, но не споменахте нито един път името на Местан, Доган, Станишев?

Николай Бареков: Местан го споменах, също Пеевски, Станишев! Това са днешните играчи на политическата сцена!

Илиана Беновска: Все пак защо споменавате по-често Борисов, той не е на власт?

Николай Бареков: Дайте да говорим сериозно!

Илиана Беновска: Говорим много сериозно!

Николай Бареков: Г-н Пеевски и г-н Борисов са на власт може би 5 години. Вие мислите, че ГЕРБ управляваше без ДПС и без г-н Пеевски 4 години ли? Или мислите, че и сега г-н Борисов не крои да прави сделки с ДПС, с г-н Пеевски, с г-н Местан и г-н Доган?

Илиана Беновска: Разграничавам нещата на две, да, Борисов управляваше с Пеевски 3 години и няколко месеца. От къде на къде сега говорите, че той продължава– какво казахте, че прави с Пеевски?

Николай Бареков: Продължава да ги търси и да крой планове, да се върне с помощта на ДПС на власт!

Илиана Беновска: От къде на къде го твърдите това? С какви доказателства?

Николай Бареков: Гледах г-н Борисов, беше при Антон Хекимян. Изключително мило се изказваше за г-н Пеевски, призна си как е имало десетки срещи между тях. Как сядали двамата да обсъждат, къде, какви обществени поръчки трябва да има, защо да се строи детска градина, а не улица или улица, а не стадион.

Илиана Беновска: И?

Николай Бареков: Те си говорят като изключително близки любовници г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Вие ще ги изкарате…

Николай Бареков: Г-н Доган е най-големия политик в българската история, това не е Ваше или мое твърдение. Това се отнася и в политиката, нищо в политиката не е казано случайно!

Илиана Беновска: Какво Ви дразни в това, че Борисов общува с Пеевски, а не се дразните от това, че Станишве общува с Местан?

Николай Бареков: Няма нищо дразнещо в това да си общуват политиците, нека обаче, всичко това да става прозрачно пред обществото. Аз съм заявил, че нашата партия няма да управлява с БСП, ДПС и ГЕРБ…

Илиана Беновска: Не си правете предизборната кампания, ще имате възможност…

Николай Бареков: Не е кампанията, това е истината!

Илиана Беновска: Сериозно говоря, извинявайте, че ви прекъсвам! Какъв е Пеевски, че в симбиоза с Борисов, те стават много силни и страшни, а не говорите за това, колко силни и страшни са във властта Станишев и Местан?

Николай Бареков: Г-н Пеевски и г-н Борисов сега са в опозиция, пак във симбиоза, но в опозиция. За последната година и половина това са двамата политици подали си оставката.

Илиана Беновска: Различни са причините и Вие го знаете, които са довели до оставките

Николай Бареков: Г-н Местан и г-н Станишев в момента управляват държавата, управляват я по един не особено легитимен, според мен начин, защото българския народ гласува за експертно правителство, а не за политическа коалиция. Те дови не подписаха коалиционно споразумение- там да пише какви са целите, които Орешарски като министър-председател трябва да изпълнява, до кога ще ги изпълнява. Излиза Местан пред журналистите и казва, ако искате си напишете Закон за медиите…

Илиана Беновска: Станишев беше говорител на тази инициатива, Местан се прибави!

Николай Бареков: Така ли, ми хубаво! Те двамата са политици трябва да имат политическа воля, какво е това медиите да решават. Да не би някой да е гласувал за медиите в България. Вие сте пазарен продукт и за вас политиците решават, да има ли закон, да няма ли и след това носят политическа отговорност.

Илиана Беновска: Връщам Ви отново към въпроса си, кажете ми защо Ви дразни, че Борисов си общува с Пеевски, както казахте сам те са в опозиция в момента? Не знам защо казвате, че и Пеевски е в опозиция.

Николай Бареков: Ами къде е Пеевски, той нито е в парламента, подаде си оставката, какъв да е?

Илиана Беновска: Каква оставка си е подал?

Николай Бареков: Ми като шеф на ДАНС!

Илиана Беновска: Той е народен представител от ДПС?

Николай Бареков: Да, но не ходи в парламента и аз го считам в опозиция!

Илиана Беновска: Така ли считахте и че Доган е в опозиция като не ходеше в парламента? Когато беше в парламента не ходеше никога

Николай Бареков: Много бих искал да разсъждавам за Доган, но аз не съм ходил в Сараите, не го познавам, за разлика от други хора и нямам информация за него.

Илиана Беновска: Не разсъждаваме за Доган, питам по сравнителния белег?

Николай Бареков: То сега да не би в парламента да ходят Станишев и Борисов, толкова редовно на работа?

Илиана Беновска: Разбира се, че ходят, моля Ви се! Аз съм всеки ден в парламента, надейте така!

Николай Бареков: По един час на ден, за по едно кафе!

Илиана Беновска: Няма значение, там са. Питам Ви, защо обявявате, че Пеевски е в опозиция, след като той е народен представител от ДПС?

Николай Бареков: Така съм решил, така съм го обявил!

Илиана Беновска: Криете причините?

Николай Бареков: Нищо не крия, аз нямам информация, аз тълкувам публични знаци. Тълкувам, че има любов, която е неприкрита между г-н Борисов и г-н Пеевски, нека те двамата да кажат!

Илиана Беновска: Тяхна си работа?

Николай Бареков: Ами добре, за мен не е проблем, аз просто констатирам. Нека обаче нещата да бъдат прозрачни. Не може Борисов да излиза лятото и да иска оставката на Пеевски като шеф на ДАНС, а те през цялото време да си говорят двамата заедно, какво се случва, какви са уговорките?

Илиана Беновска: А, да не би да сте се разлюбили Вие с Делян Пеевски, та сега да ревнувате от Борисов?

Николай Бареков: Аз не съм бил влюбен, та да го разлюбя, подкрепял съм по едно време г-н Борисов, вече не го подкрепям.

Илиана Беновска: По едно време подкрепяхте активно г-н Борисов, про-активно беше цялото Ви поведение…

Николай Бареков: Да, да…

Илиана Беновска: Прекомерно, прекомерно, прекомерно през медиите, през телевизията на Делян Пеевски, са не ми казвайте, че е на майка му, на не знам кой си…

Николай Бареков: Глупости, няма и на майка му телевизия…

Илиана Беновска: На кой е тази телевизия- ТВ 7?

Николай Бареков: Аз, когато имах договор си получавах парите от Алегро кепитал!

Илиана Беновска: Кои са тези Алегро кепитал?

Николай Бареков: Ми преследвайте ги!

Илиана Беновска: Не аз знам кои са, питам Ви риторично!

Николай Бареков: Голям международен инвестиционен фонд, работих няколко години, познавам г-н Патрик Мартин…

Илиана Беновска: Кога се появиха те като собственици на ТВ 7?

Николай Бареков: Ами преди мен, аз ги заварих там, не знам кога са се появили. Сигурно са се появили по каналния ред. България, бяла д-ва в ЕС, никой не се появява току така, всеки си прави проучвания, маркетинг…

Илиана Беновска: Дали, дали…

Николай Бареков: Аз имах договор пописан за доста сериозни средства с тях, те наляха сериозни средства в медиите. Вижте, какви лъскави програми се правят в момента по всички национални телевизии. Вие правите Вашето радио с ограничен бюджет, но аз Ви гарантирам, че бюджетите на Нова ТВ, на БТВ, ТВ 7 и БНТ да речем са една втора категория с малко по-малки бюджети- едните надхвърлят 100млн. годишно другите са под 100млн., но това са големи цифри.

Илиана Беновска: Пак се разсейвате…

Николай Бареков: Говоря за пазарна икономка, всеки идва тука и си слага парите, никой не влага пари за да ги губи.

Илиана Беновска: Г-н Бареков, отговорете ми за Пеевски, срещате ли се с Пеевски?

Николай Бареков: Не, нямам тази чест. Не ме е канил. Доколкото знам, той кани журналисти, което аз знам от вас, от журналистите. Например, Сашо Диков ми разказа, че се срещат двамата, сравнително редовно, пият кафе.

Илиана Беновска: Аз не се срещам с него!

Николай Бареков: Ами обадете му се! Имате му телефона– всички, и на Борисов, и на Пеевски, и на Бареков?

Илиана Беновска: Защо ще му се обаждам?

Николай Бареков: На мен ми звъни, примерно г-жа Беновска, вдигам телефона и си говоря, на никой не съм отказал комуникация, предполагам и при тях е така.

Илиана Беновска: Защо трябва да се обаждам на Пеевски, какъв е той?

Николай Бареков: Сигурно имате въпроси към него, нали питахте цяло лято– кой, кой, защо! Ето питайте ги, това са хората, защо трябва ние да отговаряме, аз бях на улицата цяла година и няма информация!

Илиана Беновска: Той вече отговори на въпросите, КС също отговори на въпросите и въобще, замете с опашката целия случай…

Николай Бареков: Ами тогава защо го разсъждаваме?

Илиана Беновска: Аз нямах намерение да говоря за Пеевски изобщо, Вие го въведохте в нашия разговор!

Николай Бареков: Вие питахте за Борисов, защо съм го бил споменал. Споменах не по малко Станишев, Местан и Пеевски, това са главните герои днес. Дори Вие изброихте 100 събития през годината, но не казахте нищо за Бареков и неговата партия, нито споменахте колко дни са минало от Конгреса.

Илиана Беновска: Ще дойде време!

Николай Бареков: Ами ние в момента сме най-голямата извън-парламентарна партия, според всчки социологически проучвания, дори тези, които дават равен резултат с РБ, знаят, че там са 5 партии, ние сме едни.

Илиана Беновска: Не се сърдете г-н Бареков, ще дойде и Вашият час. Но да знаете, че като почнем да споменаваме Вашето име ще стане много лошо, защото споменаването на политиците е свързано с неудобни въпроси, какт Ви е известно.

Николай Бареков: Аз задавах неудобните въпроси…

Илиана Беновска: Не ми отговорихте на неудобния въпрос за Пеевски и Борисов, какво ви дразни в това, че и общували?

Николай Бареков: Препоръчвам да ги търсите и да взимате интервюта от тях! Аз по темата не мога да разсъждавам, няма информация.

Илиана Беновска: Нямам намерение въобще да се занимавам с тях в този смисъл. Добреобаче, тогава какво се случи с вашите обвинения, че Бисер Петното е взимал 10 хиляди, а той при Карбовски, заяви, че е взел пари от Вас. Това активно мероприятие да заметете следите помежду си Бареков и ТВ 7- ето ние нямаме нищо общо вече, тази ТВ е срещу мен?

Николай Бареков: Само да добавя, г-н Петното призна, че се е срещал с Борисов. Борисов няколко пъти излъга, че не е имало такава среща, Петното каза- да видяхме се с Борисов, бях у тях и Бареков ми даде 10 хлд. лв да не протестирам. Това каза той.

Илиана Беновска: Е защо сте му дал тези 10 хлд. лв?

Николай Бареков: Ми защото не съм ги дал…

Илиана Беновска: Ще го съдите ли?

Николай Бареков: След като Борисов цяло лято плащаше да протестират срещу неговия приятел Делян Пеевски…

Илиана Беновска: Вие бяхте ли там, когато Борисов плащаше, видяхте ли го?

Николай Бареков: Аз съм бил вероятно първия, който плаща на някой да не протестира…

Илиана Беновска: Видяхте ли Борисов да плаща?

Николай Бареков: Не съм бил, но имам информация!

Илиана Беновска: Каква информация имате, това е клевета, както може да е клевета, че Вие сте дали пари на петното?

Николай Бареков: Ми хубаво, добре, клевета е. Петното в момента е в Централния софийски затвор, има процес срещу него. Аз имам толкова врагове вече и такива глупости ще се леят по мой адрес, дори психично болен бях изкаран от г-жа Кулезич, тази сутрин. Нямам никакво намерение да водя искове за клевети и да си търся правата по съдебен път. Каквото имам информация, предавам на надлежните органи да разследват.

Илиана Беновска: Защо напоследък започнахте много сериозно да атакувате и ДПС и БСП, каква е причината?

Николай Бареков: Защото не си изпълниха обещанията, защото се провалиха, защото отиваме на евроизбори.

Илиана Беновска: Как разбрахте, че не си изпълниха обещанията?

Николай Бареков: Аз съм при хората, виждам, че българския народ живее все по-зле. След малко ще бъда в Костинброд, утре съм в Пловдив, Карлово, Хисаря и т.н. Народа живее зле и има сериозни проблеми.

В Пазарджик в залата, когато правихме структурата имаше около 500 човека имаше и колеги журналисти. Колежка от Дневник ми зададе въпрос за Пеевски. Стана един човек от залата и каза- стига сте ни занимавали с глупости. Имаме проблеми в здравеопазването, с образованието, липса на работни места.

Илиана Беновска: И аз това Ви питам, защо ни занимавате с темата Пеевски и Борисов? Не съм Ви питала?

Николай Бареков: В България няма държава, няма здравеопазване, няма образование, институции. 50 % са сериозно бедните и около 30 % са на ръба. Тези хора имат съществени проблеми, по по чието решаване никой не работи.

Илиана Беновска: От къде на къде да вярваме, че вие ще ги решите тези проблеми и второ, с какъв човешки и финансов ресурс ще го направите.

Николай Бареков: Вашата колежка беше на срещата ни с КНСБ, аз извадих около 10 топ експерти, европейска класа, млади хора. През последните години не говорих празни приказки, събирах екипи хора, пътувах много из страната. Мисля, че ние сме най-подготвени. КТ Подкрепа и КНСБ казват, Бареков беше първия, който се отзова на нашите покани. Неговите съпартийци бяха най-подготвени по темата. Защото от предишните си срещи, миналата година бяха крайно недоволни.

Илиана Беновска: Извинявайте, но това не са аргументи, Подкрепа и КНСБ се срещат с ГЕРБ, БСП, КРИБ, с когото си искат.

Николай Бареков: Питахте за хората- Рада Коджабашева, завършила в чужбина, знае 6 езика, Георги Балабанов, мениджър-млади и подготвени хора са около мен, които са си взели живота в ръцете.

Илиана Беновска: Защо фаворизираме образованието в чужбина г-н Бареков? Това е неправилно, хората ще искат да видят, че Вие имате уважение към образованието в България и ще го направите по ефективно и качествено.

Николай Бареков: Аз съм бил бивш учител, знам какво е българското образование и какво правят кадрите в него. Те полагат неистови усилия в много лоши условия.

Казах, че хората са завършили в чужбина, не защото исках да го изтъкна като предимство, а защото подчертавам, че са се върнали в България, за разлика от г-н Дянков. Те тук се борят да се осъществят като професионалисти.

Илиана Беновска: Помолих репортера на К2, който беше на вашата ПКФ с КНСБ, да Ви попита- “А той беден, гол, бос, без имоти, за да е полезен дал си бе живота”, цитата от края на поемата Левски/Иван Вазов. Вие като такъв ли се изживявате?

Николай Бареков: Първо Ви благодаря за това сравнение то е далеч от истината, аз не съм новия Левски, не съм нито новия месия. Аз съм човек, който си взе живота в ръцете и поиска да промени ситуацията в д-та, в която живее към по-добро. Другия вариант беше просто да напусна България, имах 2 възможности да го направя през годините, не го направих. Въпроса е абсолютно резонен, защото имаме нужда от нова идея за национална идентичност в рамките на ЕС. Имаме нужда от идеите от нови последователи на Левски в българската политика и се надявам българския народ да ги намери в следващите дни.

Илиана Беновска: Не разбрах? “А той беден, гол, бос, без имоти, за да е полезен дал си бе живота”. Вие говорите в момента срещу всички, демонстрирате, че сте абсолютно самостоятелен, че работите със свои средства и че ще направите България като слънце. Отговорете ми, вярно ли е това?

Николай Бареков: Не съм беден, не съм бос, макар, че се пошегувах, чрез въпроса, който зададохте, чрез Вашата колежка. Нямам намерение да се правя на светец, не съм такъв. Нямам намерение да ви лъжа, колко съм грамотен и как съм най-големия професионалист. Опитвам се да направя нещо добро за хората, за хората около мен, ако успея, успея. Ако не успея, ще съм основния губещ от всичко това, приел съм тези рискове.

Илиана Беновска: Като не сте светец, коя е мръсната тайна, която криете?

Николай Бареков: Нямам мръсни тайни, имам голям проблем, не съм пълен с пороци. Имах си един порок на времето– тютюнопушенето, спрях цигарите преди около 10 години, което смятам за сериозен успех в личен план. Като всеки мъж не съм безразличен към дамите, не пия твърд алкохол от години, нямам някакви пороци, които да притесняват хората. Не съм с обратни наклонности в сексуален план. Това не е порок, ако си го признаеш, но в България всичко може да бъде тълкувано…

Илиана Беновска: Като не сте беден, какви имоти притежавате?

Николай Бареков: Каквото притежавам съм декларирал в Сметната палата. Вчера направих проверка, всички данъци са платени или в процес на плащане. 100% съм изряден към българската хазна, нямам никакви притеснения. Нямам самочувствието да кажа, че съм 100 пъти по-богат от Станишев и Борисов взети на куп. Оказва се, че те имат 19 хлд. лв на кум. Аз не вярвам.

Илиана Беновска: Ще спрете ли да говорите в предизборната си кампания анти Борисов, анти Станишев и който и да било и да говорите само за себе си и собствените си цели, защото така ще ви бъде по-трудно? В момента Вие ги използвате като боксови круши, за да повдигнете авторитета си.

Николай Бареков: Те са вредни, това е безспорно. Ние написахме наша програма, надявам се медиите да обръщате по-често внимания, готов съм да отговарям на въпроси.

Илиана Беновска: Ще спрете ли да говорите в предизборната си кампания анти Борисов, анти Станишев и който и да било?

Николай Бареков: Аз не говоря срещу тях, нито една лоша дума не съм казал!

Илиана Беновска: От днес нататък почвам да Ви ги броя, благодаря за това интервю и успех. Започва броенето г-н Бареков!

Николай Бареков: Бройте, заповядайте, още днес на пресконференция в Костинброд. Благодаря, успех!

Радио К2

 

«