« Върни се назад Публикувано на 08.04.2011 / 22:00

Ние работим, за да Го пазят, ние живеем – за да Негово Царството българско!

 

 

Няма да правя компромиси с моята  сигурност!И едните, и другите плащаме – всеки с колкото и каквото лишение може да си позволи.

В началото бе заплатата Му! “ Никой не заслужава и не може да получава по-голяма заплата от мен! – каза Той.

Ама че хирургът стоял 11 часа прав, за да оперира, ама че авиодиспечерът водел до 12 самолета във въздуха едновременно – “…заплатите да са по-ниски от тази на премиера!” И без коментари!

По едно време Му щукна да прави икономии – да не се купува кафе в държавните учреждения, като заяви, че който иска да пие кафе – да си купува и да си носи отвън!

 

Таксито на властта

 

Само че тази година за държавната администрация в бюджета са отделени за същата държавна администрация 128 милиона повече. За кое са “повече” тези пари: за двойното подсигуряване на премиера Борисов “въздух-земя” със самолет и кортеж? Или за запознанствата на Симеон Дянков с българи в чужбина от всички континенти?

Чуйте как са “заяде” с Борисов” социалистката Корнелия Нинова за пътуванията му и как й отговори той – само

 

ДВЕСТА И ШЕСТНАДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ

София, петък, 1 април 2011 г.

Открито в 9,06 ч.

Председателствали: председателят Цецка Цачева и заместник-председателите Анастас Анастасов, Павел Шопов и Екатерина Михайлова

Секретари: Пламен Нунев и Милена Христова

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Налице е кворум, откривам пленарното заседание. (Звъни.)

================================

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Благодаря.

Преминаваме към въпрос от народния представител Корнелия Нинова относно пътувания в страната на министър-председателя през 2010 г. и до 25 март 2011 г.

Заповядайте, госпожо Нинова.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (КБ): Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър-председател, господин вицепремиер, уважаеми колеги! (Силен шум и реплики.)

Въпросът ми е … (Реплики.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Моля за ред в залата!

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Какво смешно има, колеги? Вярно, Първи април е, празник ви е, но все пак да запазим сериозността, която изисква тази зала.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Моля ви без реплики от залата! (Шум в залата.)

Госпожо Нинова, заповядайте.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Въпросът ми е към господин Борисов: колко пъти и за какви цели е ползвал правителствения Авиоотряд 28 и транспортни средства на други държавни структури през 2010 г. и до края на март т.г.?

Конкретен повод ми дадоха едни кадри, които бяха най-малкото озадачаващи, господин Борисов: слизахте от правителствения „Фалкон” на летището в Граф Игнатиево, което е на 100 и няколко километра оттук, за да режете лента. Това не е единственият случай.

С подобно поведение опровергавате една Ваша теза, която беше истина и добра, и потвърждавате една Ваша теза, която беше лъжа.

Истинската теза: казвате – „Криза е, трябва да се правят икономии, режем отвсякъде – от образование, от здравеопазване, от болни, майки и т.н. Българи, затягайте коланите!”. И те затягат, но Вие какъв личен пример дадохте, господин Борисов, и не представлява ли това противоречие между думи и дела?

Защото, ако вършехте държавна работа при тези полети щеше да бъде разбираемо, но Вие го правите, за да си правите лична реклама и личен PR.

Втората теза, която беше лъжа и която, за съжаление, потвърдихте през това време – в началото на Вашето управление казахте, че тези вертолети са неправилно закупени и поръчани от предишното правителство и че са туристическа атракция. Оказа се, че не е така, че те са необходими, задължителни са за присъединяването ни към Шенген, само че Вие ги превърнахте в туристическа атракция, защото има случаи, в които на тях сте возили музикални състави.

Та ето за това Ви питам: за популизма, за двойния аршин, за нежеланието Ви да проявите съпричастност към проблемите на хората, за това, че имате разминаване между думи и реални дела.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: За отговор – министър-председателят господин Борисов.

Заповядайте!

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители! Уважаема госпожо Нинова, при осъществяване на своите правомощия пътувам в страната и чужбина, съгласно разпоредбите на чл. 26 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Разходите се определят съгласно наредбата за командировки в страната и нормативните документи, регламентиращи тези отношения.

Изминатите километри на използваните транспортни средства на Националната служба за охрана за периода от 1 януари 2010 г. до 26 март 2011 г. са 79 761 км. Разходите за изминатите километри се определят от експлоатационните разходи, утвърдени със Заповед № 355 от 16 март 2011 г. на началника на Националната служба за охрана и цената на горивото за 1 км за посочения период. Общата им стойност за периода е 113 681, 90 лв. Сумата похарчена за командировки в страната – дневни и нощувки за сметка на Министерския съвет, е 1363, 80 лв.

Пътуванията с Авиоотряд 28 се извършват на основание чл. 64б от Закона за гражданското въздухоплаване и Устройствения правилник на авиоотряда. През 2010 г. от Авиоотряд 28 са изпълнени 41 полета в страната на обща стойност 123 761,53 лв., през 2011 г. – до 31 март 2011 г., Авиоотряд 28 е изпълнил четири полета на обща стойност 13 985,42 лв.

Пътуванията са осъществявани във връзка с изпълнение на задълженията и правомощията ми като министър-председател.

Нещото, с което няма да правя компромис, това е моята сигурност. Аз знам кога и как да действам след като преценя – как да я направя. Съжалявам!

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Реплика – заповядайте, госпожо Нинова.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (КБ): Господин министър-председател, позволете ми да изразя съмнения в числата, които изнесохте, защото по повод на предишно питане в парламента имаме отговори с други числа. Разбира се, и сигурността Ви е важно нещо, но за желанието Ви да си играете на божество – не можете да нахраните с три хляба целия народ, наистина с тези пари няма как да спасите икономиката, но можете да дадете личен пример. Може тези пари да бъдат спестени и да бъдат дадени за нещо по-полезно, защото в тази криза наистина много хора затягат коланите, изпитват нужди, Вие сте длъжен да дадете личен пример, защото личният пример на ръководителя е изключително важен за провеждането на една политика. (Реплики.)

Спомням си твърде популисткото Ви изказване, че заради кризата даже спирате и кафето в Министерски съвет, и гостите или ще си го носят от вкъщи, или ще си го плащат на място.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Факт е!

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Не го направихте.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Факт е!

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Освен това кафето е най-малкият проблем. Тези разходи, които в момента правите са изключително по-големи и безсмислени, защото заедно с пътуванията Ви с транспортните средства пътуват и колите, и НСО, тоест дублирате разходи за едно и също нещо. И най-важното е – не вършите работа. Правите го, за да режете ленти и за реклама, затова единственото ми успокоение, че ще намалите тези разходи, е фактът, че обектите построени от предишното правителство, на които трябва да режете ленти, свършиха. Благодаря. (Шум и реплики. Министър-председателят Бойко Борисов – прекръства се.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Дуплика желаете ли, господин Борисов? Заповядайте!

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа! Явно Първи април действа на колегите отляво, но добре! За да отидеш и да откриеш нещо – трябва да го проектираш, трябва да го финансираш, трябва да го построиш! Трябва да го построиш и след това да го откриеш! Аз като гледам какво сте направили, за да ви го открием ние, не знам какво можете да изброите. (Шум и реплики.)

Ако бяхте направили много, досега държавата щеше да е осеяна с магистрали (реплики от ПГ на КБ), щеше да е направена, и ние нямаше какво да правим, и щяхме само да вдигаме приходите на населението. (Реплики от КБ. Реплика на министър-председателя Цветан Цветанов.)

Да, Цветанов ми подсказва: домът на госпожа Масларова може би е добре направен, така че има какво още да се открие.

Съжалявам за това, което говорите.

Въпросният случай с Граф Игнатиево – там имаше едновременно и мероприятия на военните, в съседство – в Хисаря, трябваше да се открие пречиствателна станция, най-добрата, за близо 20 и кусур милиона (реплики от КБ), която две години я строим. Ако вие сте я построили, защо стоя две години, госпожа?

Просто аз не мога да разбера … (Реплики от ГЕРБ.)

Да, Водното огледало можем да ви го открием, ако искате, ако сте готови. Можем да ви го направим още няколко пъти!

Колкото до моята работа: елате на Южната дъга, елате в Метрото, на спортната зала на 23 юли ви каним, да сте добре дошли, за да видите. Тези неща се виждат. Давал съм много пъти личен пример, госпожа, но специално на Вас не бих искал да Ви давам повече примери, защото целта Ви не е да водим дебат в Народното събрание. Целта е да търсите други изяви.

За съжаление Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание е такъв, че ща-не ща трябва да участвам в този театър. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)

 

“Браво! Вървейки, ще ми пееш!” предлага премиерът Борисов на едно момченце в Хисаря и го прегръща както Димитров пионерчето от известната снимка…

 

А беше отишъл за резване на поредната лентичка.

В това пътуване до Хисаря, Борисов летя до Граф Игнатиево с фалкона, после продължи с автомобилите от кортежа си до Хисаря, вече по земя.

Не съм чула премиер на много бедна държава да ползва фалкон за разстояния на по 100-120 километра!

Фалкон за такси?

Или е стандарт… по ГЕРБ, и с двойно подсигуряване!

“Няма да правя компромис с моята сигурност!” – каза министър-председателят от трибуната на парламента.

А какво й е всъщност на сигурността Му? Нима тегне заплаха над него заради предложението да садим картофи?

Или е резнал някоя лентичка накриво?

Може баба и дядо от еди коя си махала да ги убият за пет лева, може цигани да грабят и колят самотни старци, но там фалкон – няма, сигурността на тези хора не струва пукната пара! Имат избор – кучета ли ще ти наръфат, линейка ли ще откаже да пътува, или гладен циганин ще ги оттърве от мъките им.

Ние работим, за да е сигурен Той!

 

Ние живеем – за да управлява Той!

 

Онзи стих на Вапцаров – “какво тук значи някаква си личност”, важи за нас в множествено число! Ние сме цифри, статистика, докато Той и сигурността Му!

Какво му е на сигурността на премиера всъщност? Какво го заплашва? Заплашва ли го някой, нещо?

Откъде идва тази заплаха и от кога? – от настоящето му на министър-председател, или от миналото в СИК?

Да не би заплахата да идва от това, че задържа Сретан Йоцич?

Шведския премиер Улоф Палме го убиха на излизане от квартално кино!

Ама той не е ли имал охрана?

Не е ли отишъл на кино с фалкон? Или с кортеж?

 

Люба Манолова

http://lubamanolova.info

 

«