« Върни се назад Публикувано на 18.02.2014 / 12:26

НЕ ТУРЦИТЕ, ИЛИ ОСМАНЦИТЕ, А БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ УБИВА АПОСТОЛА…

 

Всъщност, ако бъдем откровени най-после, зад фалша на сълзите и механичното преклонение пред Васил Левски, можем най-сетне да си признаем, че не турците или османците, а българското племе убива Апостола…
Българското племе, за което първостепенна ценност е собственото биологично оцеляване и поради тази причина то е готово на всякакви компромиси, за да съхрани собствената си къщица, нивата и стадото си! Българското племе, за което идеята за собствена и независима национална държава е нещо непонятно в собствените му възприятия за света!

Българското племе, за което изграждането, съхранението и възпроизводството на собствената държава се самоусеща като непосилно бреме и излишна задача, която пречи на собствения му ограничен бит!

Българското племе, за което и до днес държавата е нещо чуждо, странично, дори ненужно, някак си… Впрочем, тъкмо поради тази причина Васил Левски завършва тефтерчето си с онова: „Народе????“, като израз на осъзнатата истина за характера на племето, по-скоро като присъда, отколкото като нещо друго!
В крайна сметка, уважаеми дами и господа, Васил Левски е просто един трагичен исторически герой! Неговата лична драма се свежда до абсолютното разминаване между собствените му представи за бъдещето и нежеланието на българското племе дори да осъзнае неговата визия, неговата идея за независима българска държава, камо ли да се бори за тяхното осъществяване! Иначе казано, колкото повече възхваляваме Левски, толкова повече зачертаваме самите себе си!
Такива ми ти работи…

Проф. Людмил Георгиев

«