« Върни се назад Публикувано на 24.05.2022 / 15:30

НЕ ПРИЕМАМ ПОЗДРАВА НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ДНЕС. НЯМА КАК ДА ПРИЕМА БЕЗЧЕСТИЕТО ИМ ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА ПОЧТЕНОСТ

Честит празник, българи!

Дай Боже, всеки от нас да чувства повелята на духа, на знанието, на чистотата, която е присъща на душата, извън материалното ограничение на телесното.

Св. Василий посочва, че в тези времена има широко разпространена практика да бъдем послушни поради човешки причини.

Т.е. ние използваме нашето послушание, за да получим повишение (в работата) или да придобием нещо.

Ставаме послушни на организационните правила и норми и се научаваме да правим това, което се иска от нас, в полза на онези, които ни плащат.

А този, който прилепя ума си към светските неща, надявайки се да получи престиж, богатство и физически удоволствия, не знае за товара си.

Ето защо светите отци правилно казват, че има послушание към Бога и послушание към дявола …

Трепетът, който е закодиран в подема на знанието е за да ни се отворят сърцата към послушание, в името на Бог, а не към изкушенията на страстите, отдалечаващи ни от Него.

За голямо съжаление, дори днес – на 24 май, ефирът ни е изпълнен повече със страстни изстъпления, пронизващи знанието с претенциозните стрели на спорни философски или пък на окастрени, сухи политически съждения и пожелания.

Един занимава учениците с проблемите, които е имал при изучаването на руски език в училище и падежите в него.

Друг се чуди защо хората носят все още петолъчки.

Това са новите кумири с претенции да просвещават народа и да му отварят очите за светлината на духовното знание.

Единият не познава духовната тежест, развитие и призвание на българския език във времето, а другият не знае, че петолъчката не е измислена от комунистите, а е преди всичко древен символ на съвершенство и духовен подем.

И точно поради това, много хора я предпочитат в утвърждаващата се модна сатанинска тенденция, тихо промиваща съзнанието на младежта с носенето на черепи.

А ние днес се поздравяваме за 24 май, тривиално, нагиздено, шаблонно и най-важно патетично, дори когато предаваме душите си на Дявола, който винаги намира начин да „плаща“ на поданиците си, да ги изкушава.

Дори празникът, посветен на знанието, на буквите, които са сакрални носители на духа, той намира механизъм да изврати в посока, угодна на нему.

Уважаеми дами и господа, светите братя Кирил и Методий, както и техните ученици, са уважавали Запада, но никога не са си позволявали да лицемерничат със словото „партньори“.

Да четем житията на светците.

Да познаем споровете им със западната догма.

„Кога може едно магаре да е съвсем трагично?

Ако попадне в бездната с товар, който нито може да носи, нито да свали“, казва Ницше.

Това са днешните философи в политиката ни.

Не приемам поздрава им, когато чувствам сивотата на фалша в него, когато този поздрав е наситен повече с продажност, а не с откровение, когато му липсва дори и най-малка искра на просвещение.

„Не допускай да укоряват твоя наставник и не поощрявай този, който го безчести, за да не се разгневи Господ на твоите дела и да те заличи от земята на живите“, казва Св. Максим.

Не приемам поздрава на политиците ни днес.

Няма как да приема безчестието им в претенциите за почтеност.

Има нещо, което е твърде красиво, за да бъде унищожено с разбирането ни, а още повече с мераците на нечии невежи проявления.

Българската азбука е част от тази красота, от тази Божествена същност.

Да я ценим! Да я опазваме и съхраняваме.

Когато не можеш и не знаеш как да се молиш, брой на старобългарски до десет, казваше  доц. Петър Илчев в часовете ни по историческа граматика.

Дай Боже, един ден всеки българин да разбере духовната сила на молитвата, която носи азбуката ни.

Честита да е!

Честити да са българите и целият славянски свят, на който е отредено да пише на нея!

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

 

«