Публикувано на 24.05.2022 / 15:30

НЕ ПРИЕМАМ ПОЗДРАВА НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ДНЕС. НЯМА КАК ДА ПРИЕМА БЕЗЧЕСТИЕТО ИМ ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА ПОЧТЕНОСТ

Честит празник, българи!

Дай Боже, всеки от нас да чувства повелята на духа, на знанието, на чистотата, която е присъща на душата, извън материалното ограничение на телесното.

Св. Василий посочва, че в тези времена има широко разпространена практика да бъдем послушни поради човешки причини.

Т.е. ние използваме нашето послушание, за да получим повишение (в работата) или да придобием нещо.

Ставаме послушни на организационните правила и норми и се научаваме да правим това, което се иска от нас, в полза на онези, които ни плащат.

А този, който прилепя ума си към светските неща, надявайки се да получи престиж, богатство и физически удоволствия, не знае за товара си.

Ето защо светите отци правилно казват, че има послушание към Бога и послушание към дявола …

Трепетът, който е закодиран в подема на знанието е за да ни се отворят сърцата към послушание, в името на Бог, а не към изкушенията на страстите, отдалечаващи ни от Него.

За голямо съжаление, дори днес – на 24 май, ефирът ни е изпълнен повече със страстни изстъпления, пронизващи знанието с претенциозните стрели на спорни философски или пък на окастрени, сухи политически съждения и пожелания.

Един занимава учениците с проблемите, които е имал при изучаването на руски език в училище и падежите в него.

Друг се чуди защо хората носят все още петолъчки.

Това са новите кумири с претенции да просвещават народа и да му отварят очите за светлината на духовното знание.

Единият не познава духовната тежест, развитие и призвание на българския език във времето, а другият не знае, че петолъчката не е измислена от комунистите, а е преди всичко древен символ на съвершенство и духовен подем.

И точно поради това, много хора я предпочитат в утвърждаващата се модна сатанинска тенденция, тихо промиваща съзнанието на младежта с носенето на черепи.

А ние днес се поздравяваме за 24 май, тривиално, нагиздено, шаблонно и най-важно патетично, дори когато предаваме душите си на Дявола, който винаги намира начин да „плаща“ на поданиците си, да ги изкушава.

Дори празникът, посветен на знанието, на буквите, които са сакрални носители на духа, той намира механизъм да изврати в посока, угодна на нему.

Уважаеми дами и господа, светите братя Кирил и Методий, както и техните ученици, са уважавали Запада, но никога не са си позволявали да лицемерничат със словото „партньори“.

Да четем житията на светците.

Да познаем споровете им със западната догма.

„Кога може едно магаре да е съвсем трагично?

Ако попадне в бездната с товар, който нито може да носи, нито да свали“, казва Ницше.

Това са днешните философи в политиката ни.

Не приемам поздрава им, когато чувствам сивотата на фалша в него, когато този поздрав е наситен повече с продажност, а не с откровение, когато му липсва дори и най-малка искра на просвещение.

„Не допускай да укоряват твоя наставник и не поощрявай този, който го безчести, за да не се разгневи Господ на твоите дела и да те заличи от земята на живите“, казва Св. Максим.

Не приемам поздрава на политиците ни днес.

Няма как да приема безчестието им в претенциите за почтеност.

Има нещо, което е твърде красиво, за да бъде унищожено с разбирането ни, а още повече с мераците на нечии невежи проявления.

Българската азбука е част от тази красота, от тази Божествена същност.

Да я ценим! Да я опазваме и съхраняваме.

Когато не можеш и не знаеш как да се молиш, брой на старобългарски до десет, казваше  доц. Петър Илчев в часовете ни по историческа граматика.

Дай Боже, един ден всеки българин да разбере духовната сила на молитвата, която носи азбуката ни.

Честита да е!

Честити да са българите и целият славянски свят, на който е отредено да пише на нея!

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

 

Коментари 26 за
“НЕ ПРИЕМАМ ПОЗДРАВА НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ДНЕС. НЯМА КАК ДА ПРИЕМА БЕЗЧЕСТИЕТО ИМ ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА ПОЧТЕНОСТ”

 1. На снимката виждам и онова недоразумение,партийна цветарка , анани дето го еба.а лани.

 2. Няма наш светъл празник, когото мерзавците да не омаскарят с неискрени и празни приказки. За мен лично най-голяма е гнусотата на 3-ти март, когато се чудят как да си изкривят лъжливите усти, за да не кажат нещо НЕПРАВИЛНО и ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТНО за нашето освобождение от ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ. Долни омразни мекерета ! И не са българи, защото не обичат и не милеят за България и българското.

 3. Отвратителна група от плазмодии.Мръсна гадна отвратителна Колония.Да живее старата България.Слава на Русия.Смърт на всички фашисти.

 4. И точно каква е логиката, точно на 24 май да се занимаваме с такива жалки креатури ???

  Венсеремос.

 5. Аз буки, веди глаголати! Аз зная буквите и животът със знанието е добър A Б В Г Д Е Ж – – Аз Буки Веди Глаголи Добро Есть Жичье

 6. Както е тръгнало догодина може би ще се поздравяваме с деня не на българската писменост, а с деня на „Македонската писменост“. Западняците ни крадат инфраструктурата, златото, рудните изкопаеми и енергетиката, а макетата историята и възрожденските ни личности. Всички ни разкостяват, защото от 32 години имаме все путьовци за министри и президенти, започвайки от П. Младенов и Свършвайки с настоящия.

 7. Ако трябва да се опишат тези на снимката с две думи, това са – показност и лицемерие. Лъскане на имидж. Пука им не за България, а за властта, облагите от нея и мангизите.

 8. Тези от снимката са група мутри…
  Мутри празнуват Нова година в ресторант. Музиката – просто караоке. Кифлите им роптаят. Мутрите викат администратора:
  – Слушай, началник, намери отнякъде музиканти.
  – Откъде да ви намеря! Нова година е – всички са заети!
  – Ти не разбра – жените молят…
  – Ами… аз имам едни приятели, мога да им звънна. Но те свирят джаз! Може би по-добре…
  – Давай го тоя джаз.
  Идват джазмените. Разопаковат, включват и започват да свирят. Едно парче, две, три… В залата става все по-тихо. Компанията очевидно започва да изтрезнява.
  Една от мутрите се доближава до подиума, изчаква да спрат да свирят, навежда се към пианиста и пита шепнешком:
  – Квo, момчета, нещо не се получава ли?!

 9. „Светите братя Кирил и Методий, както и техните ученици, са уважавали Запада, но никога не са си позволявали да лицемерничат със словото „партньори“. Да, това е част от достойнството ни. Но Светите Братя са притурили към общия му механизъм, толкова дефицитен при политици, наи-вече днес, озарението. Заслуженото озарение, дар от Бога. Азбуката ни е дар за и от озарение:

  И шества чисторосна доброносност –
  ликува озарена синевата –
  молитва във замах победоносност –
  от Азбуката – бисери – отплата!

  22ч., 24.11.2010
  Св. Климент Охридски

  „…когато не можеш и не знаеш как да се молиш…“

  В чест на Св. Климент Охридски, Ученик на Светите Братя

  Молитвата

  „Господи, научи ме да се моля“

  И идва от Молитвата – спасителност –
  всевиждащата воля в доброплодност.

  И шества от Молитвата – живителност –
  помилващата роля на грижовност.

  И властва от Молитвата решителност –
  със правота- във тога на върховност.

  18ч., 24.11.2010
  Св. Климент Охридски

 10. Днес, пак и отново, с трепет си спомням за светите места, където Кирил и Методий са оставили следа: базиликата Сан Клементе, базиликата Санта Мария Маджоре, Венеция, Реканати, Лорето….В повечето от тези места има параклиси, посветени на светите братя, и навсякъде съм полагала букетче здравец, носено от България.
  Винаги, може би, ще има безродници, но и винаги ще има утре за истинските българи.

 11. СРАМ и ПОЗОР е да имаме такъв министър на културата! Това момченце се издъни тотално, вече и децата му се смеят и го имитират. А той крачи в първата редица на официалните лица на днешните чествания с неадекватната си усмивка и продължава да заема поста, който му е голям отвсякъде и ни най-малко не го заслужава. Защо Кирчовците го държат? Какви титани е имало начело на това министерство – и къде е този келеш, с кого може да се мери? Той трябва да е първият, изчегъртан от правителството. Да се връща в читалището, при баба на село, може би там ще го преглътнат по-лесно. Но в МК – не!

 12. Благодаря за словото и за посланието! (Понеже то- истинското слово никогда не е напразно и има магическа сила.)

  1. На видеото: 24 май 2007 в София и в Москва. Тая Москва и тия руснаци, които били враг на България според олигофрените на власт и вся остальная… Кога ли ще видим такъв огромен хор от “нашите евроатлантически партньори” да пее “Върви народе възродени”?! Най-много днес да ни покажат кюрдката с нос като ятаган да се гевези до онзи идиот Киро Тъпото.

   1. Херо.Херооо…..да тичате с Байдън срещу Путин и Митрофанова няма да ги стигнете…куци коне сте…

 13. Грозно,пошло,срамно е на този голям ден да се правят на големи родолюбци !

 14. „Дай Боже, един ден всеки българин да разбере духовната сила на молитвата, която носи азбуката ни!“(цит Велин Хаджолов)

  Ще добавя следното: дай Боже и това, че на всеки българин да му стане ясно, веднъж и завинаги, че тази азбука е „тръгнала от македонските земи“, както обича да казва един известен политик.
  Е, Бърно, Рим, Охрид и Преслав не са били никога в царството на македонските политичари, но карай да върви!
  Важното е това, че азбуката е тръгнала и не се е спряла.
  В днешните времена, които спокойно могат да се на рекат „Л@йняният век“, българомразците в лицето на нашенци краварофили и отечественофронтовци имат вероятно други намерения, вероятно да заменят българската азбука с някоя друга, т.е. с тази, на която пишат техните господари, че да им е по-удобно да ги славославят и да им подгъ*уват.
  Господ ги гледа как продават родината си и сълзи се стичат по лицето му.
  Засрамете се, недостойни изроди!
  Хвалебствията ви към тези или онези чужди политици унищожават българщината.
  България ви е родила и тя е вашата майка.
  Бог да пази България!

 15. Къде ни е Културата ?

  Министър, Дзак Наско къде се е напушил за експеримент да минем без българска култура на 24 май ?

  Май на никого не липсва ни Наско ни НПО културата на умните и красиви жълтопаветници ?

 16. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ с изключение на политиците мишоци.

 17. Даскалицата със светлото панталонче, което добре очертава срамните й устни, сигурно е имала шестица по руски. До скоро е хвалебствала руския език и СССР. А днес е първа русофобка.
  Срам!
  Аз се гордея с това, че освен два западни езика знам и руски, който започнах като първи език да уча.

  1. Бойко Борисов разправял, че даскалицата срам нямала, респ. и устните и отдолу не са срамни, а безсрамни.

 18. херо Невестулката мустафа за 24 май: “ Благодарим ви, български учители! “
  Така е нужни са благодарности за тези дето осакатяват децата ни. Верно има и свестни учители, които заслужават поклон, но е очевидно кои са мнозинство.

  Та според този обрязан травестит кирил и методий били написали славянската азбука ………….. Чудя се кога грозното същество постъпи на работа в московско-македонската историческа школа?

  1. Херовица ще духа на каменния к*р на Альошата от тепето над Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>