« Върни се назад Публикувано на 13.05.2010 / 21:05

Не пипайте торентите, а мизерните заплати

Без никаква изненада читателите на Frognews.bg са подкрепили идеята за размяна на файлове чрез специални сървъри по категоричен начин. Преди седмица и половина правителството на ГЕРБ разбуни духовете, след като опита да прокара идеята за забрана на торентите. В подкрепа на акцията анти "Арена" и анти "Замунда" се включиха и ФСБ, които в знак на протест пуснаха албума си безплатно в интернет. Форумите и социалната мрежа Facebook предприеха редица кампании в защита на торентите.

В част от коментарите българите попитаха правителство, премиер и МВР, дали в момента най-важният проблем са сайтовете за размяна на информация. Други намекнаха, че щом нашенските изпълнители искат да забранят безплатния достъп до албумите си, могат да се "постараят" малко повече, тъй като и без това в момента нямало кой знае колко желаещи за тяхното "даунлоудване". Остава обаче дилемата защо забраняваме торенти, а в същото време остават без санкция страниците за видеообмен, като vbox7, например. Сайтът е сред най-посещаваните и е направен по примера на световния лидер You Tube.

При положение, че очевидно най-ощетени от торентите се оказват българските изпълнители, не става ясно защо страниците за клипове, където с едно кликване можем да си пуснем почти всяка издадена песен, не попадат под ударите на закона. Както и защо в света милиони хора могат да използват You Tube, но у нас певци и музиканти се сърдят на торентите. Най-засегнати, според световно проучване, всъщност са филмовите продуценти, чиито продукти торентите предлагат, в някои случаи, дори преди премиерата им в конкретната страна. У нас все повече кинаджии се усетиха и филми като "Източни пиеси" и "Мисия "Лондон" дълго време се въртяха единствено в киносалоните.

За момента правителството остави идеята за закриването на торентите, които чисто и просто са размяна на файлове през сървъри извън България. Юристи от опозицията са категорични, че на този етап спирането на сайтовете с подобно съдържание е противоконституционно и няма действащ закон, който да попречи на съществуването им. Самата идея дойде само седмица преди МВР да влезе в къщите ни чрез постоянното следене на личните компютри. Крайната мярка, до която стигна кабинетът "Борисов", както и идеята за закриването на торентите отново отвориха една  от  най-дълбоките рани на българина от векове насам – свободата.

Играта с едно от малкото останали удоволствия на всички на този етап може да се окаже пагубна за кабинета. Досега не е правено проучване колко хора използват торенти, но със сигурност са повече от онези, които искат по една или друга причина да ги закрият. Пиърите, които всяка секунда натискат бутона "download" все повече започват да се питат из форуми и коментари, дали торентите са най-важните в момента или антикризисните мерки на ГЕРБ, които още не можем да усетим с празния си хладилник.

www.frognews.bg

«