« Върни се назад Публикувано на 18.03.2022 / 11:20

НЕ ОЧАКВАЙТЕ ТЕЗИ НОВИНИ ПО ТВ, НЯМА ДА ГИ ВИДИТЕ. ЛЪЖАТ ВИ НАГЛО И ЦИНИЧНО

Много важни събития се случиха последните дни:

  1. Иран изстреля 12 ракети Фатх 100 по Американски и Изрелски обекти в Ербил. Това не беше обикновен обстрел от камилари. И тези ракети са далекобойни и технологични като оръжия, а не преносими РПГ-та на миризливи араби от пустинята.
  2. Саудитска Арабия и Китай подписаха огромна сделка за 10$ милиарда за строеж на НПЗ работещо с Руски петрол в Китай.
  3. Саудитска Арабия започва да продава петрола си за юани.
  4. Русия и Китай финализират системата си за междубанкови разплащания, която ще заобикаля SWIFT.
  5. Русия обяви, че намалява добива си на петрол от Април и забрани износа на пшеница, зърно и торове до Август. А тя е най – големия износител.
  6. Китай, Индия, Бразилия и Русия поискаха обяснение от САЩ за биолабораториите и програмата им. Тона на заявлениято е много остър.
  7. Мадуро отсвири всякакви опити на САЩ за стопляне на отношенията и доставки на петрол, срещу смекчаване на санкциите срещу Венецуела.

Тоест, ясно се очертава лагера на страните, които застават твърдо против САЩ. Това са: Иран, Саудитска Арабия, Русия и Китай. Към тази група гравитират Бразилия и Индия. Венецуела и Северна Корея са ясни.

Дали обаче са само срещу САЩ или има и друго?

Обърнете внимание, че в тази група влизат доставчиците на над  90% от петрола в света.

Долара като резервна валута се държи на 3 стълба:

  1. Световната финанасова система- МВФ, СБ и SWIFT
  2. Военна сила и възможност за проекция на военна сила.
  3. Петродолари и петрола като покритие на долара.

Вече разбирате, че тук не става дума за доставки на петрол. Рушат се основните стълбове на долара.

Рушат се рязко бързо и безалтернативно.

Удара по долара се почувства веднага след новините. Курса на рублата, който е без това е фалшив защото няма органична връзка с пазарите , поскъпна с над 10% .

Ама дали рублата поскъпна?

Не, естествено.

Долара взе да се обезценява.

Още малко натиск и долара ще се обезцени още, което означава средна цена на бензина в сащ над 5$ за галон, което е началото на полу разпада на американската икономика. Сега е 4.3$

А за нас означава не просто висока цена на бензин, но и ценова криза за храна, заради пшеницата, зърното, торовете и цялата нарушена верига на доставки.

Ъпдейт: мина срещата на Китай и САЩ, както анализирах САЩ бяха отсвирени. На срещата на НАТО също се препотвърди, че НАТО няма да воюва с никой. Толкоз.

Важна забележка: Това, че Китай и Русия изместват САЩ не значи, че Китай ще спрат да търгуват с него или ще почнат само с Русия да търгуват. Не, защото е невъзможно по физически причини, а и не е нужно. Просто му отнемат мястото на хегемон и го изтикват. Същото е и за Арабите: това че приемат юани не значи че спират да продават за $, не, просто вече долара няма екклузивност и юана става обезпечен т.е петроюан. Няма черно и бяло, има изместване на хегемона и отнемане на влиянието и пазарите му. А ако хегемона т.е САЩ се срути, това си е негов проблем.

Живеем в интересни времена.

Не очаквайте тези новини по ТВ, няма да ги видите.

Моля, спрете да гледате телевизия. Завинаги.  Лъжат ви нагло и цинично 24/7

Тодор Ангелов

«