« Върни се назад Публикувано на 30.12.2017 / 8:56

НЕМСКИЯТ „ДИ ЦАЙТ“ ЗА БЪЛГАРИЯ: „КОРУМПИРАНИ, НО УДОБНИ“

бойко борисовСлед„Гардиън”, който посочи „облака от корупция” надвиснал над България, и германският „Ди Цайт” излезе със заглавие:“Корумпирани, но удобни“, и подзаглавие „С дупките ще се справят, но с корупцията – не“.

Авторът на статията на Томас Рьосер започва така:

„Бъдещите ресорни председатели на ЕС не искат да оставят нищо на случайността. 3000 охранителни камери гледат към почти всеки ъгъл на столицата София. Дупките по основните пътни артерии към летището са премахнати. Каруците би трябвало да изчезнат от градския пейзаж. Даже НДК, който дълго време изглеждаше като занемарен бункер, е модернизиран навреме за 22.5 млн. евро. Този голям проект не само показва желанието на правителството да развива страната, но и е илюстрация на най-големия проблем на България – корупцията. Прокуратурата разследва бившия директор на двореца (Мирослав Боршош) по подозрение за злоупотреба с публични средства”.

Авторът отбелязва и че 11 години след влизането в ЕС България все още е на дъното на всички социални класации и даже растежът и ниската безработица не спират масовата емиграция. Според него за много българи страната не се възползва достатъчно ефективно от възможностите, които ЕС ѝ дава, като за успешен пример посочват Румъния.

И още: „Олигархията и бизнес интересите държат политиците и магистратите под контрол. Медиите като механизъм за ранно предупреждение вече са масово беззъби”.

Afera.bg

«