« Върни се назад Публикувано на 10.05.2023 / 8:51

НЕЗАКОНЕН ТРАФИК НА МИГРАНТИ, ПРИКРИТ ПОД ФОРМАТА НА ПРЕВОЗИ И ТУРИЗЪМ

Ще проверят ли службите всички фирми на Северин Воденичаров, а не само тази, с която е установен трафик на мигранти?

Миналия месец покрай поредните заловени нелегални мигранти се появи в някои медии името на Северин Николаев Воденичаров – собственик на транспортните фирми ”СЕ ТУР”, “Пронто бус” ЕООД, “АБВ травелс” ЕООД като се посочва, че осъществява нелегален трафик на мигранти. Според огласената в медии информация, Воденичаров е прекарвал с автобусите си мигранти от Турция, като е организирал транспортирането им до различни български градове във вътрешността на страната с цел прехвърлянето им в Сърбия и Румъния или директно до определени европейски столици.

Прави впечатление, че въпросната фирма съществува от преди около година, когато нелегалният мигрантски поток през турската граница отбеляза значителен ръст. Фирмата е регистрирана с предмет на дейност автомобилни превози на пътници и товари в страната и чужбина, поддържане и ремонт на транспортни средства, отдаване под наем на лицензирани транспортни средства за пътнически превоз, спедиторска дейност, подготовка и квалификация на кадри за това и ред други дейности, предполагащи екип от поне десетина наети лица. Според данни от НОИ, обаче, въпросният „международен превозвач“ има в началото на тази година само един служител на договор, а в момента са двама. Доста странно е как само с двама служители осъществява заявената международна превозваческа дейност и ремонт на транспортни средства, например.

Справка в Търговския регистър, обаче, сочи, че въпросната новосъздадена фирма „Се Тур“ реално е с прехвърлен капитал от друга фирма на Северин Воденичаров – ЕТ „Сечкин травел туризъм – Северин Воденичаров“, която Северин Воденичаров реално прехвърля на себе си под друга търговска регистрация и заличава предишната.

Интересното при заличената фирма е, че тя съществува от 2003 г. с доста скромна дейност, но изведнъж през 2014 година, когато е големият мигрантски бум към Германия, бившата фирма на Северин Воденичаров изведнъж започва да отчита печалба с близо 100% по-висока от предходната 2013 г. Финансовият ръст на фирмата, според справка в Търговския регистър, съвпада с голямата мигрантска вълна. Със затварянето на голяма част от трафикантските канали, дейността на „Сечкин травел туризъм – Северин Воденичаров“ изведнъж спада докато се стигне до прехвърляне на активите на „Се Тур“ и заличаването ѝ.

По информация на няколко онлайн медии Воденичаров и фирмата му отдавна са обект на наблюдение от съответните органи, заради сигнали, свързващи фирмата му “Се Тур” с незаконна дейност и връзки с ОПГ за трафик на хора не само в България, но и в Турция. Някои от сигналите разкриват, че в отделни случаи каналите са били използвани и за трафик на дрога.

За отбелязване е, че „Се Тур“ и голямата турска транспортна компания “Камил Коч” работят заедно, като така логично възниква въпросът, след като фирмата на Воденичаров е обект на наблюдение на службите, това отнася ли се и за турския му бизнес партньор. Още повече, че именно от Турция влиза нелегалния мигрантски поток. Според информация на медии, Северин Воденичаров редовно присъства на мероприятия на „Камил Коч“ в Турция, като последното такова е било в град Бурса, където Воденичаров се е срещал със свои партньори.

На този фон бихме искали да обърнем внимание, че Северин Воденичаров е свързан и с още три търговски дружества, занимаващи се с международни превози и тур-дейности. Едната е „АБВ травелс“ ЕООД, където е бил съдружник, но е прехвърлил дяловете си на Джемал Кямил Лютфи. Втората компания е „ДмаксТур“ ООД, в която е съдружник с  трима турски граждани, като са заявили предмет на дейност туристическа и туроператорска дейност, здравни консултантски услуги и др.

Третата фирма е „Пронто бус“ ЕООД, чийто собственици са турски граждани, а Северин Воденичаров е управител. Фирмата се намира в лъскав офис на бул. „Ал. Стамболийски“ и също се занимава с туристически и транспортни услуги и отдаване на превозни средства под наем.

За отбелязване е, че всички изброени по-горе фирми имат само по двама служители, които официално се водят на щат и за които се плащат социални и здравни осигуровки. Възниква въпросът как изпълняват заявената дейност за международни превози само с по двама служители и с какво точно се занимават и „Се Тур“, и „АБВ травелс“, и „ДмаксТур“, и „Пронто бус“. И ако следствените органи вече наблюдават въпросните фирми, не е ли редно да обърнат внимание и на другите фирми, в които Северин Воденичаров има участие и които осъществяват същата дейност. И какво всъщност превозват и доколко то е законно и регламентирано. И още: наистина ли фирми с такава дейност имат само по двама осигурени служители (според данни на НОИ и ТР) или има и други, на които се плаща „на ръка“, без осигуровки, и откъде идват парите за това.

www.wow-media.bg

«