« Върни се назад Публикувано на 03.10.2014 / 21:30

Недялко Недялков почервенял и вдигнал кръвно, след като „АФЕРА“ го нарекла „тлъсто кюфте“ и „фекално жълт сайт”

Недялко НедялковСъдебно-лингвистична експертиза трябва да изясни дали експресивни изрази по адрес на собственика на сайта „Пик” отговарят на функционалните категории на публицистичния стил. Това постанови Варненският окръжен съд, след като уважи искането на защитника на журналистката Веселина Томова, която е ответник по дело за обида и клевета. Ищецът Недялко Недялков е оценил нанесените му нематериални вреди за сумата от 140 хил. лева.

Поводът за съдебните претенции са два материала в „Афера”, разобличаващи неистини, тиражирани от сайта на Недялков, за смъртта на митрополит Кирил. Според публикацията, която излиза в деня на кончината на архиерея, той е бил убит. Авторът, за когото се оказа, че е спортен репортер, се позовава на Варненската окръжна прокуратура. Удостоверение от държавното обвинение, което бе приложено към материалите по делото, опровергава това твърдение.

На разпит в съда бяха призовани свидетели, двама от които в момента са подчинени на Недялко Недялков. Главният редактор на „Пик” Ивайло Крачунов обрисува шефа си като възпитан човек, с богата обща култура, който никога не си е позволявал да употребява обидни думи и изрази. Крачунов свидетелства, че изразът „тлъсто кюфте” и „фекално жълт сайт” засегнали най-много работодателя му. В продължение на няколко дни той вдигал кръвно, почервенявал и се притеснявал за обществения отзвук след публикациите в „Афера”, както и от начина, по който те могат да рефлектират върху семейството му.

В хода на съдебните прения се разбра, че главният редактор не знае шефът му е да е бил съсобственик в таблоида „Уикенд”. Той обясни, че дописката за „убийството” на митрополит Кирил била писана от спортен репортер, който работел и с източници от Патриаршията. Журналистът категорично отрече Недялко Недялков да се меси в редакционната политика на изданието. Не можа да отговори на Веселина Томова как е успял да заснеме бившата здравна министърка Таня Андреева на плаж в Поморие, докато е бил в сградата на Варненския окръжен съд.

Бившият журналист на вестник „Галерия” Васил Петев разказа пред съда, че Недялков се е държал като собственик на изданието и се влияел изключително много от мнението на жена си. „Темите се задаваха директно”, твърди свидетелят, който даде пример с конкретно указание на Недялков: „Пиши, че единият Маргин е болен”. Издателят настоявал общественият интерес към определени лица да се поддържа на всяка цена, без значение дали журналистите разполагат с факти и доказателства. Петев свидетелства, че редакционната политика на вестника е търпяла обрати. Като пример той посочи бизнесмен, който първоначално бил оплюван в журналистически материали, но след това отношението към него се променило. Недялков давал пари на ръка на Петев, с които да купува снимки от лица от столичния ъндърграунд, разказа свидетелят. Впоследствие обаче тази практика му изиграла лоша шега. Пред съда Петев отговори, че е бил очарован от публикациите на сайта „Афера” по адрес на Недялко Недялков. „Аз бих използвал същия език. Това е наложително по адрес на някои хора, за да бъдем чути”, е мнението на Петев.

Журналистката Мария Дерменджиева, която е участвала в редица проекти за изследване на медийната среда у нас, свидетелства, че мнението на гилдията за Недялко Недялков е отрицателно и пренебрежително заради „спецификата на жълтата преса”. „Целта на журналистиката е да работи за общественото благо, а не да раздухва личния живот на хората”, категорична е Дерменджиева.
www.varna.topnovini.bg

 

«