« Върни се назад Публикувано на 15.05.2011 / 12:10

„Недоразуменията” на Борис Велчев превърнаха прокуратурата в „наказателна бригада” за поръчки

 

 

Най-страшното – че прокуратурата е превърната в слугиня на различни интереси, лъсна в прав текст в грама, публикувана от „Уикилийкс”. Скандалът е убийствено шокиращ, но медиите услужливо мълчат, защото обслужват ибрикчийството си към редица персони, зависещи и от прокуратурата.

Бившият американски посланик Джеймс Пардю в прав текст казва, че главният прокурор Борис Велчев е изрекъл дословно – че ще сключва договор със съдилища за издаване на присъди по „иначе неприемливи доказателства”. Според Велчев само така щели да се преборят с организираната престъпност. И стига дори по-далеч – че вече се бил договорил с тогавашния вътрешен министър Румен Петков по отношение на братята Маргини. С илюстрацията за влизането ни в ЕС – братята Маргини видяхме какво се случи. Все пак има и съдии в България, които не са плъхове.

В мафията ли надникваме или в прокуратурата? Или двете са едно и също нещо?!

Самият Велчев коментира грамата на ексамериканският посланик Пардю като „някакво неразбиране или недоразумение”.

А какво друго да каже?

Да си признае?

Забравете!

В грама с дата 18 септември 2008 г., подписана от тогавашния посланик Нанси Макълдауни главният прокурор Борис Велчев твърди, че е разочарован и от ръководството на МВР в лицето на Михаил Миков. Главният прокурор определя ведомството като "корумпирано, неспособно на прогрес" и обяснява на посланика, че МВР не може да му предостави никакви данни за криминалната дейност на 14 най-известни престъпни фигури.

Макълдауни пише, че в много европейски посолства вече са вдигнали ръце от Велчев и се оплакват, че той говори правилно, но е неспособен да въплъти думите в дела: "Той изглежда честен човек, поставен в много трудни обстоятелства", твърди дипломатът. Същото впечатление има и шефът на ОЛАФ Тиери Кретен. В разговор с посланика той изразява сериозни съмнения за способността на Велчев да се справи с работата по разследванията на измамите с европари.”

Стоп! Четете между редовете – точно по времето на Михаил Миков бе назначен за шеф на ГДБОП Станимир Флоров, назначение, което взриви тогава и ДАНС и прокуратурата!

По времето, когато за шеф на ГДБОП е назначен Станимир Флоров, а това е времето на „тройната коалиция” и вътрешен министър Михаил Миков, ръководството на ДАНС изпада в потрес. По върховете на прокуратурата също са меко казано озадачени.

ДАНС дава и на премиера Станишев достатъчно информация за да обосноват шока си от назначението на подобна фигура за шеф на ГДБОП. От ДАНС наричат Флоров с епитети, които се употребяват в подземния свят. Инфото е убийствено, но никой от правителството обаче не реагира.

Главният прокурор споделя разочарование пред американския посланик, но пред камерите се усмихва с Миков и в пространството се хвърлят захаросани пиар-постановки как борбата с организираната престъпност върви по мед и масло.

Днес Велчев вероятно ще оправдае липсата си на характер и позиция пак с „неразбиране и недоразумение”. И ще рече, че работи прекрасно с креатурата на Миков.

По bTV бившият шеф на парламентарната комисия по национална сигурност Минчо Спасов казва в прав текст: „Преди два месеца главният прокурор ми каза: „Докато преди имаше едно силово ведомство като ДАНС, което работеше, СЕГА ДАНС НЕ РАБОТИ!”

Поредното „недоразумение”!

С този коментар, на практика, главният прокурор Борис Велчев признава, че ДАНС по времето на Алексей Петров и Петко Сертов е било читаво и е работило, а днес, по времето на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Драшков – не работи!

Преди дни във Варна бившият важен човек в ДАНС Алексей Петров умишлено спести името на главния прокурор и благосклонно го пожали, лъжейки, че не знае кой е спрял реализацията на ДАНС по престъпленията, вършени от прокурори и ченгета по варненското „мега” дело.

Алексей Петров се измъкна позорно с лъжата, че няма представа кой е осуетил реализацията на разработката. „Смелият” Петров спасява собствената си кожица.

Защо ли е толкова скъп на Тракторото сърце Борис Велчев?

Май 2009 година.

ДАНС са финализирали разработката си за безобразията, вършени от „мега” прокурори и висши ченгета /и досега на власт, единият от тях, наречен по-късно от Цветан Цветанов „достоен офицер” – каква симбиоза между „тройната коалиция” и ГЕРБ, а?!/ по разследването на варненското „мега” дознание. И докато същата ДАНС води барети в морската столица и прави супер-екшъни при ареста на ексшефката на варненския административен съд, единствено заради комплексите на бившия и любовник, и заради поръчка кой да овладее съда, за корумпираните прокурори и ченгета не се намира прокурор!

„Дежурният прокурор” на ДАНС – масонът Роман Василев чака знак от брата –зидар Алексей Петров. Петров обаче няма нищо общо с това, както винаги.

Трудът на дансаджиите, работили по „модела Варна” отива в канала.

В кабинета на главния прокурор Борис Велчев с разработката, записи и СРС-та отива един от най-близко стоящите до Петко Сертов. Еднакво отстоим и до Алексей Петров.

Борис Велчев е втрешен, поразен, смазан от чутото и прочетеното. Но! Казва дословно: „Моля ви не ми разваляйте дознанието!”.

Така Велчев се вписва изумително точно в онова, което е казал далеч по-рано на Пардю – договорка със съдилища за присъди с „иначе неприемливи доказателства”.

Тук е изключително важно да се уточни, за онези, които не са наясно – целта на разработката в ДАНС не е да бъде спряно варненското „мега” дознание, а да бъде върнато за ново независимо първоначално разследване, а „мега” прокурори и пробити ченгета да получат заслуженото, заради недопустими извършени безобразия.

След хленченето на Велчев и пълната му ЯСНОТА за ужасяващите безумия, сътворени от подопечните му „мега” прокурори, прокурор за реализация така и не се намира!

Днес и Алексей Петров, и Борис Велчев в удивителен синхрон се правят, че не си спомнят този епизод и това директно укриване и потулване на поръчково разследване.

Петров зависи днес от главния прокурор. Главният прокурор зависи от президента Първанов и вероятно от други неща, за които е осведомен и Трактора.

В нормална държава, ако избухне подобен скандал, от който става ясно, че главен прокурор се договаря със съдилища да се дават присъди с неприемливи доказателства, купища глави ще се търкалят моментално отсечени.

Тук всички мълчат.

И се договарят зад кулисите.

И се плашат с компромати, и се менкат политически, и се пазарят присъди, пробити умишлено разследвания, смачкване на дела, а онези, които са нарочени да операт пешкира, заради фалшивата битка с организираната престъпност, са дадени курбан с безумно скалъпени дела.

С какво тогава прокуратурата ни е различна от тази на Вишински?

Един друг звезден прокурор – Кокинов бе изтърсил, че МВР и прокуратурата са скачени съдове.

Всичко обаче минава в графата „недоразумение”.

Да не им падаш в ръчичките.

Веселина Томова

«