« Върни се назад Публикувано на 13.10.2014 / 22:02

На преговорите ГЕРБ – ДПС Йордан Цонев и Ко ще вардят клиентелата на ДПС във властта.

ЙОРДАН ЦОНЕВДнес шефът на ДПС Лютви Местан, сложи на дръвника всякакви коалиции на ГЕРБ, с когото и да е. „Ще подкрепим еднопартиен кабинет.“, каза Местан. Сиреч, кабинет на малцинството, или, ерго – кабинет на една партия, или две партии (без националистическите), но, който се крепи на гласовете на ДПС. Нещо повече! Местан каза, „…че от нови избори (ако има нови избори), по-опасно е етническото напрежение.“ Защо единствената уникална форма на изява на демокрацията, като изборите се превръща в скрита заплаха на етническия мир? Не разбираме!

Кое е новото в политиките на ДПС? Наш източник ни съобщи за така наречената САС-клиентела. Основна цел на тази система е ДПС да съхрани целия си управленски капацитет, без министерските кресла и някои други най-висши държавни постове. То и без туй кандидатите за министри са си депутати. Но по министерства, агенции… и по места няма да закачате нашите хора. Това послание Цонев въртеше по време на предизборната кампания в Търговище и Варна. Беше май забравил как преди година правеше на Борисов знака на ватмана като образ на фалоса.
И ако за общо тринадесетте години мандати – особено последните осем плюс една години – ДПС чрез различни формули успя да вкара кадри (в повечето случаи КАЛИНКИ) в администрациите повсеместно, дори в неуправлявани от тях общини (чрез регионални служби), и на практика ръководните активисти са уредени със сладки постове, то целта е сега да се запазят постовете, а и свързания с това бизнес. При това без никаква отговорност. Е, то, почти няма местен, или какъвто и да е лидер на ДПС, без бизнес, пряко или косвено свързан с държавния или общински сектор.
Ето това е новият САС-клиент. Та защо ни е тогава министерство или агенция? Хитро! Ако някой махне местно или централно величие, което си е парекселанс партийно назначение, в максимално добрия случай с нагласен конкурс, то ще има вой до небесата. Ако се изстържат фирмите им от апетитните обществени поръчки, то това е нарушение на мира. САС-клиентелата е ясна. 50 000 на ясла и от там вече се гонят 500 000 гласа.
Ако някой иска да наруши този „баланс“, това е срещу мира. Това е нагло. Защото турският етнос винаги е уважавал държавността. Той е етнос на респекта към държавата, към властта, към институциите. Не такива обаче са САС-клиентелите. Тежко, Данчо, тежко, Мента. Твърдейки, че Менда ти е френд, утре да не видиш знака на ватмана? Секционен Анализ и Стратегии за клиентелата, май идва в повече на България.

www.bgsniper.com

 

«