« Върни се назад Публикувано на 18.06.2010 / 14:34

На последно място сме в Европа по прозрачност на капиталите в медиите и оттам и на свободата им

Това каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик на форума "Прозрачността и свободата на медиите в България". Трябва да има законова основа за свободата на медиите и в САЩ не разчитаме само на Конституцията. Има законова норма кой е собственикът на медията. Потребителят трябва да бъде информиран кой стои зад медията и да има информирано съгласие какво си избира, уточни Уорлик.

Има и гражданско участие в това да бъде ясна прозрачността на капиталите на медиите, включително и на Интернет, каза в изказването си посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик. Никоя държава, включително и моята не са гарантирани от намесата и натиска на издателите върху журналистите, както и от политиците.

Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България в словото си каза, че "ние продаваме хартия, но не тапети или тоалетна хартия, а хартия с информация“. Като читател аз трябва да знам откъде идва тази информация, за да не бъда манипулиран, подчерта Шиндлер.
Трябва консуматорът да знае и как се е стигнало до тази информация.

Една държава трябва да има законова основа, за да има правила. В Германия има провинция, където медиите на три или шест месеца трябва да обявяват капиталите си и има ли някакви промени. Без прозрачност на капиталите в медиите няма да ясно има ли картели в сектора.

Когато дойдохме като ВАЦ през 1996 г. и купихме най-големите издателства в медиите, имахме много трудности и бяхме обвинявани в монополизъм. В България понякога не се отнасяте добре към чуждестранните инвестиции.

Ние инвестирахме милиони в България, минахме през всички служби на конкуренцията в България и се знае кои са собствениците и можете да намерите телефоните ни в телефонния указател на Есен. Но българската държава не ни защитава от други, които водят нелоялна конкуренция, защото ако собствеността е прозрачна, комисията може да се погрижи за честната конкуренция.

Преди известно време премиерът Борисов на среща с германските инвеститори каза, че иска германските фирми да се държат в България, както в собствената си родина. Аз бих казал, че искам

в България да важат законите за прозрачност на капиталите на медиите, както в Германия.
Да има правила.

Като цитирам "Репортери без граница“: България е на последно място в Европа по прозрачност на капиталите в медиите и оттам и на свободата на медиите. Аз искам България да успее пред "Репортери без граница“ в конкуренция с европейските държави, а не с Танзания, заключи Шиндлер.

БГНЕС

«