Публикувано на 24.05.2022 / 11:47

НА НАС АЗБУКА НЕ НИ ТРЯБВА! ЩОТО НИЕ ОТДАВНА НЕ СМЕ НАРОД, А СРЕДНО ГОЛЯМА ФЕЙСКБУК ГРУПА

По случай празника си пуснах говорещата кутия. Да се отъркам и аз в дебела аналитична мисъл…

Оказа се, че днес празнуват всички, които се занимават с интериорен дизайн и вътрешна архитектура. Щото това си било pure art, както обичаме да казваме в село Дебнево и Британска Колумбия.

Захо Калифорниеца от своя страна също каза няколко добри думи за войната и литературата в Украйна. Мистично, но добре завоалирано световно известният литературен дизайнер едро подчерта, че ако Байдън е управлявал Византия навремето, сега вместо 30 сме щели да имаме 130 букви в азбуката. А Цар Борис е можел да плати на Солунските братя с крипто или С – 400 “втора ръка”. (Сиреч, разбирай, в ролята на Ангеларий Света Корнела)

Викам си, трябва да ядеш и ти повече МакДоналдс, Васе. Така един ден и твоя мозък ще става от таблетка на кюфте.

Но, да не се разсейвам…

Искам просто да кажа, че докато го има инстаграм, на нас азбука не ни трябва! Щото ние отдавна не сме народ, а средно голяма фейсбук група. Единствено ни е нужно, като древно племе, и ние да съберем в една кутийка от Кока-Кола интелектуалните мощи на нацията, за да можем после на мястото на паметника на Съветската армия да изпраскаме един нов монумент. Със заглавие: Светите мощи на демократична глобалната тъпота! И на морзовата азбука, разбира се.

Или накратко. Честит празник, уважаеми фотографи, инфлъенсъри, военни, дизайнери и обикновени драскачи! Да ви е жив и здрав хибрида!

Васил Петев

Коментари 29 за
“НА НАС АЗБУКА НЕ НИ ТРЯБВА! ЩОТО НИЕ ОТДАВНА НЕ СМЕ НАРОД, А СРЕДНО ГОЛЯМА ФЕЙСКБУК ГРУПА”

 1. България няма да загине,колкото и да се полагат усилия в тази посока. Срещам все повече млади хора, които не робуват на натрапени ценности. Които пазят българските традиции. Те учат децата си на всичко онова което не им се преподава в училището.

 2. Честит празник на малоумната, робска рая каза:

  От прост, тъп, продажен и робски народ кво може да се очаква?! Може да се очаква едно голямо НИЩО!
  Хубавото е това, че нещата полекичка си идват по местата – до 2030-2035г. няма да има нито България, нито българи.
  Както се казва: многото мина, съвсем малко остана. Той преди 30 години и Ротшилд го каза, че до 2030г. няма да има България и българи, ама кой да слуша. Слепци с очи и глупци, както е казал поетът Ботев…
  Всъщност така и трябва – Майката-Природа си знае работата – такъв тъп, прост, малоумен, продажен, робски, комплексиран от милион комплекси народ, не заслужава да съществува на тази Земя! Същност не народ, а овче стадо, рая.

  1. Гответе се за обиди! (Не от мен, аз съм от „безполовите“ среднисти.)
   Хем сме велик народ, хем сме страшно изпростели- факт! Не мога да не призная нито първото, нито второто. 🙁
   Младите, младите- в тях е ключът за загиването (или за възраждането) на България! А те чии са? В чии ръце и под чий контрол? Няма да отговоря, защото отговорът причинява болка.

   1. Две години учениците ходеха послушно с маски, а днес ги вълнува повече абитуриентският кич, отколкото четмото и писмото на Кирил или на Климент. Латинското им е по на сърце. Бъдещето в чужбина- също.
    И не- не ги обвинявам. Разбирам гледната им точка. България не им дава това, което им дават Станфорд или Хайделберг.
    Защо обаче някой е решил, че Родината е това, което дава лукс и удобства?…

    1. Ученици на КОГО .Мария ?
     На кой Учител ??
     И наистина ли са Ученици / учители много,ама УЧЕНИЦИ малко,както учи изтока,нали…/ ???

     Шаде,ама липсва ,,ПОПИВЕИМОСТА“ !!!!!!!!!!!!!
     Бахтидумичката…

     Венсеремос.

     1. Ученици на изкуствения интеллект, скъпи Бачо…

     2. Айдеее, написах „интеллект“ на руски! Лъсна долната ми русофилска същност. 😉
      (Да приемем, че съм го написала на старобългарски, което е почти едно и също, но така е по-политкоректно.)

  2. съгласен с теб ама като имам и добри наблюдения/преживявания с един друг велик народ дето е открил даже топлата вода…хм и не съм съгласен за „най“

  3. Ако ни де чувстваш така, си е твоя работа. Добре, че има има и умни българи.

 3. Аз пък ще кажа да живее и пребъде най Българският празник 24 ти май денят на Българската култура и писменост . И да съхраним паметта за учениците на Кирил И Методи ,защото благодарение на тях говорим и пишем на буквите които те ни дадоха .Поклон пред тяхното велико дело веки веков

  1. … и да съхраним приятелството и близостта с тези, които ползват същите букви.
   Защото (нищо, че се повтарям), както е казано, ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ… (а не далечния)!

   1. И още нещо – буквите не са всичко, разбира се; (почти) същите букви ползват от „десен сектор“ в украйна и от „десен форум“ в България.

 4. Честит и светъл един от най-прекрасните родни празници, този на българските букви и на великаните, които са ги създали и разнесли по света, та 300 милиона да четат на кирилица.
  Най-хубавото на днешния ден беше, че хиляди хора по цялата ни измъчена
  родина излязоха да почетат българската реч! И това не е случайно! България не е загубена!

  За телевизиите и техните репортери – друг път!

 5. Да се свети името Им безкрайно !
  Точно толкова Безкрайно,колкото безкрайно съм Им благодарен !
  На тях и на всички родени по тези земи,които ме карат да се чувствам горд Българин !

  Не мисля ,че на искрения човек му са непременно необходими мощи или храм за да се поклони,помоли и да покаже уважение и благодарност…
  Около подобни места лепне от лъжи и мирише на политиканти !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Венсеремос.

 6. Мисирки, Сър.
  Много свободната хами преса взе, че екстрадира Асандж. Щото така. Вие с някакъв смачкан , уплашен нещастник се занимавате.

 7. За два часа – един чакане и един шествие, от р. Марица до пл.Централен в гр.Пловдив, не чу х нито веднъж химна на този ден. Нито едно училище, нито военния оркестър запяха думите, с които сме израснали!

 8. Блъскам си главата,, смятам и сметките ми все не излизат. За откровенията на ПК/ ПростоКиро/ пред учениците ми е думата.
  Това, че още докато е пълнел пелените е бил наясно, че ще се появи един Путин, който е голяма гад, че и путиновият газ е гаден, че ПК е орисан да воюва и победи лицето Путин ни е напълно ясно.
  Обаче не ми излиза сметката за двойките по гадния руски език. ПК е родено 1980 година, след 7-ми клас ни е освободил от присъствието си и е заминал за Канада. Питам се откога до 7-ми клас в България се е преподавал руски език ? Дали е верен споменът ме, че е премахнат като дисциплина в ГИМНАЗИЯТА още в началото на 90-те години и след като е ясно, че КП не го е учил в България и тук няма как да е получавал двойки дали не излиза, че е учил руски език в Канада ?. А това си е новина отвсякъде.
  Обаче международно известна прясна култова мисъл на ПК изказана пред Марио Драги е, че трябва “ ДА УВИЛИЧИМ МАНДАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА“. Това, че ПК не е с акъла си го знаем всички българи, но вече го научи и Марио Драги.
  Това нещо, справедливо наречено Простото трябва или да бъде вързано някъде в България или да го пускат из чужбина със строг намордник. Дали простотията му е необятна или просто има психическо отклонение изразяващо се в непрекъсната словесна диария ?

  1. И двете: простотия и психическо отклонение (първото е придобито, второто е по рождение).

  2. Поредната лъжа на Кирето, децата ми са почти негови връстници и никога не са учили руски език, в училище.

 9. Аз поздравявам Петър Стоянов- с презрение и ирония. Ето заради такива политически еднодневки вековни дела и държави могат да се затрият за миг…
  Охх, съжалявам- написах името на кирилица! Petar Stoyanov, разбира се!

 10. ГОРКИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!
  Или как кюфтето стана мийт болс..

  Ако днес наречеш някой от своите приятели приятел, можеш да се окажеш в групата на отчайващо олд скул хората. Приятелите сега са френдове. С френдовете се ходи на парти, където се слушат сетове на диджеи, организира се уикендът, шерват се някакви емоции или муудс. Ако има някакъв спешъл окейжън, те са тези, които те държат онлайн или те кийп ин тъч. Благодарение на тях разтоварваш преемоционирането си от деня или се инспирираш за някакви нови фийлинги. Когато си аут от себе си, правиш си дейт с някой от най-близките и заедно отивате на ресторант, където изучавате уайн листата и дей менюто. Можете да седнете в нон смоукър ериата или пък в смоук зоната. Телефоните на френдовете пазиш във фоун бука, или контакт листата си. Колваш им бек, когато си бил дисконектнат или телефонът ти е бил аут оф ордър.
  Ърбън или вилидж, от ийст или уест културата, съвременните хора започват да изграждат някакъв нов универсален език, който възприемат като по-специален. Българските думи им звучат все по-старомодно и неточно. За съжаление всичко започна от научната терминология, която все не харесваше сериозността на родните слова и предпочете да ги замени с наукообразни термини. Така като дипломиран филолог българист съм се наситила на изследователски литературоведски текстове, в които става дума за контемпорална среда, компактност на структурата и експресивна конкретика на нестандартната визуализация на Аз-а… В света на глобализацията е ясно, че няма да започнем да наричаме паспортите си минибродници, нито пък кюфтета си – клъцки. Даже напротив – заменяме и без това чуждиците с нови – айдентити карт и мийт болс. И за да сме супер, го правим нонстоп.
  Може пък да не е далече мигът, в който, за да си он дъ топ, ще трябва да се изразяваш на забравен книжовен език. Но до мига, в който „до скоро ви виждане“ ще стане модерно, не ни остава нищо друго, освен да се разделяме с „бай бай“ и „сий ю“.

 11. Гледайте „БОЙ НА РАКОВСКА, ЦЕНЗУРА ОТ НОВА ТВ“ в YouTube
  Българин в Центъра на София воюва с нагъл украинец, а полицията се прави
  на заспала …

  https://youtu.be/_sevaBHlt-U

 12. Кирчо Простият Тъпанар (ПТ) се бе ошашавил, отново! Какво щеше да праи с газа. Трябваше му експертно мнение! Затова се обади на Боко Тиквата! При него бяха най-добрите експерти. Той му препоръча- Теменужка. Не тази, с която мангалът Иван Костов си говореше, не и тази от перваза в кабинета му. Дето беше пред фикуса!
  Теменужка довтаса.
  Глей, ся, Нуше – прошепна Кирчо ПТ в ухото на Теменужка. Опасяваше се, че го подслушват. Нема страшно, Кирчо. Ние имаме специалисти в борбата срещу подслушването. Обадих се Цецо Цървула – при него са най-големите. Има всякаква техника – отвертки, чукове и IТ разбирачи. Кирчо се успокои, обаче чу едно „дрън“, демек съобщение. Погледна iPhone – „и двамата имате по едно пропуснато подслушване“, гласеше съобщението. Стресна се. Отиде и пусна чешмата. Само студената вода, щото топлата струваше скъпо.
  Така, сега можеше да говори спокойно.
  Глей, ся, Нуше – може ли да гепим малко газ от тръбата за Сърбия, без да ни усетят сърбите и руснаците. Според мен, като специалист-експерт, може. Ама, чакай да звънна на Алена. Тя има последни данни! Звънна й! Колко малко – попитала Алена! Ами, малко, колкото до пролетта! Чакай, бе, сега сме пролет. Не, бе, до другата!
  Може – рекла Алена! Ама, много важно! Трябва да уведомите обществеността, нашата и международната! За целта, ЦРУ чрез Нова разкриват банда мангали, които са пробили тръбата и точат! Между временно вие пълните Чирен!
  А, кво праим с двата танкера? Продавате газа на Elektonica GmbH и на China Town Big Company Ltd., на дъмпингови цени, те правят един гугол запалки и наводнявате пазара. Ленчето, чрез гуглето,Амазон“-а и „Али баба и 400-те български разбойници“ продава запалките. Оттук, пада цената на газа.
  Обаче за мен – 200 кг. запалки, рече Алена. Кирчо ПТ си помисли ( хитро, ама деба вампира, голем рушвет си поиска! ама, да приключим и тази трансакция и почвам да боря корупцията).
  Така казват звездите!
  Кирчо ПТ остана доволен. Даде 5 лв на Теменужка, да се почерпи.
  Спря чешмата!
  Сипа си един бърбън и пак се замисли. Ся, като руснаците спряха царевицата, от кво краварите ще си правят бърбъна? Верно, имаха собствена царевица, ама тя бе 100% ГМО и главно я изнасяха.
  Разхили. Явно от алкохола. Сети се, че докато се снимаше с надписа в Колизеума- „Благо Джизъса бе тук“, бе чул българска реч. Някой бе казал: Пиши КУР и да бегаме! Бе се обърнал и видял двама мъже, от неговата делегация, да бягат!
  Дали да праи разследване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>